Un ofițer de poliție este acuzat că se iubește cu o subordonată. Cei doi ar fi fost surprinși giugiulindu-se într-o mașină din parcarea instituției
Tensiune maximă la Inspectoratul Județean de Poliție Neamț, acolo unde șefii instituției au primit, de curând, o sesizare în care un ofițer cu funcție este acuzat că ar avea o relație nepotrivită cu o subordonată. Și nu că asta ar fi neapărat o problemă, însă cei doi au, fiecare, parteneri de viață cu acte în regulă, adică sunt căsătoriți. Mai mult decât atât, în reclamație se mai arată că un polițist i-ar fi surprins pe cei doi amorezi giugiulindu-se într-o mașină aflată în parcarea instituției.
Mai grav, ofițerul mai este acuzat că ar hărțui sexual polițistele care lucrează în cadrul unui serviciu important al Poliției Neamț. De asemenea, documentul conține și alte elemente, cum ar fi acela că lucrătorii unui serviciu ajung la muncă cu mult după ora 8.00 Situația ar fi cunoscută la un anumit nivel, fără ca, până în prezent, să fie luate măsuri.
Persoana care a făcut sesizarea a acuzat și o polițistă, care are acces la imaginile filmate de camerele video ce supraveghează parcarea instituției, că filmează cu telefonul mobil ecranul monitorului și transmite imaginile cu polițiștii care discută între ei, în mașinile de poliție sau în exteriorul acestora, unor șefi din Poliție.
Am întrebat reprezentanții Biroului de presă dacă există o anchetă care să vizeze aspectele menționate și am aflat că „unele dintre ele” fac obiectul unor verificări.
„Cu privire la solicitarea dumneavoastră vă comunicăm faptul că unele aspecte sesizate fac obiectul unor verificări. Conform articolului 12 din Legea 544 privind liberul acces la informațiile de interes public, aceste informații se exceptează de la liberul acces al cetăţenilor”, ne-a transmis Biroul de presă.
Rămâne de văzut care va fi rezultatul acestor cercetări, mai ales că, după cum spun sursele noastre, deja se depun eforturi uriașe pentru ca informațiile să nu „transpire” în spațiul public, ceea ce, dacă este adevărat, înseamnă că se urmărește să se pună batista pe țambal.
Atacul.ro cunoaște numele „actorilor” care apar în această reclamație, însă până când nu vor exista date certe că lucrurile au stat întocmai nu le va face publice.
Sex cu subordonata într-un birou de Poliție
În trecut, Poliția Neamț s-a mai confruntat cu astfel de scandaluri, însă niciunul dintre cei vizați nu a fost deferit justiției. De notorietate este o anchetă în care a fost cercetat pentru hărțuire și abuz sexual un fost șef de serviciu. Faptele s-au petrecut spre finalul anilor 2000 și după. În timpul investigației, ofițerii de la Protecție Internă au montat aparatură audio-video în biroul ofițerului, acesta fiind surprins în timp ce întreținea relații sexuale cu o subordonată. Dosarul, cu tot cu probe, a fost trimis Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bacău care l-a soluționat cu „clasare”. Motivul a fost acela că polițistele, părți vătămate în cauză, nu au vrut să meargă până la capăt, refuzând să depună plângere împotriva agresorului.
Cercetările au demarat în anul 2011 și au fost finalizate patru ani mai târziu. Totul a pornit în momentul în care mai multe polițiste au început să se plângă de comportamentul unui ofițer cu funcție de conducere a unei importante structuri din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Neamț. Polițistul ar fi făcut presiuni împotriva unor colege cu scopul de a le convinge să accepte avansurile sale sexuale. S-ar fi ajuns până acolo încât propunerea pentru avansarea în alte funcții mult mai bine remunerate să fie condiționată de „sexul cu șeful de serviciu”. Cele care îndrăzneau să-l refuze aveau de îndurat comportamentul suburban al acestuia, iar cele care erau subordonate au avut de suferit inclusiv din punct de vedere profesional. De multe ori, polițistele care refuzau avansurile ofițerului erau amenințate că vor fi mutate în alte compartimente sau pe alte posturi mai slab retribuite.
La limita violului
Comportamentul fostului polițist, cunoscut în rândul personalului Poliției Neamț, a fost tolerat ani de zile de șefii care s-au perindat pe la conducerea instituției, dar și de către cei din IGPR, cărora li s-a adus la cunoștință situația de la Neamț. Dacă ar fi fost făcut public, subiectul, unul cu siguranță sensibil, ar fi demolat nu numai imaginea Poliției Neamț, ci ar fi fost o adevărată palmă pentru imaginea acestei instituții.
Asta pe deoparte, pentru că nici polițistele hărțuite, de rușine față de colegi, de șefi, familie, dar și de comunitate, au preferat să nu meargă până la capăt în devoalarea comportamentului sexual agresiv al ofițerului. Sunt voci care afirmă că polițistul mergea până la limita violului, le încuia pe polițiste în birou și încerca să le oblige să facă sex cu el. „Încuia ușa și le înghesuia prin fișete. Efectiv își dădea pantalonii și le alerga prin birou”, ne-a spus un polițist care a dorit să-și păstreze anonimatul.
Partidă de sex filmată în timpul meciului România-Luxemburg
La un moment dat, comportamentul sexual deviant al polițistului si, din câte am aflat, nu numai acesta, a dus la întocmirea unui dosar penal. Pentru a obține dovezi, anchetatorii au montat în biroul ofițerului aparatură audio-video. Într-una dintre înregistrările care au fost depuse la dosar, înregistrare ce datează din data de 29 martie 2011, ofițerul apare în timp ce întreține relații sexuale cu o polițistă, locul preferat fiind biroul din încăpere. Data evenimentului a fost ușor de identificat, întrucât în filmare se vede că, pe televizorul din încăpere, era în direct meciul de fotbal dintre România și Luxemburg, meci care a fost găzduit de stadionul FC Ceahlăul Piatra-Neamț. Nu știm ce alte probe au mai fost la dosar, însă sigur este că procurorul de caz a dispus clasarea cazului. Motivul principal a fost, cel puțin pe linia hărțuirii sexuale, că victimele au refuzat să depună plângere penală. Unele de rușine, altele pe motiv că se căsătoriseră între timp și le era teamă de reacția soților, a familiei sau a societății. Așadar, dosarul a fost închis fără ca polițistul – agresor sexual să fie tras la răspundere.
SIPI știa de faptele ofițerului „Pantaloni în vine”
Un episod care ar fi putut să-l potolească pe ofițerul obsedat sexual s-a petrecut în februarie 2013, când ministrul de la acea vremea al MAI, Radu Stroe, a dispus efectuarea unui control la nivel național pentru a identifica și sancționa practicile discriminatorii în raport cu angajatele și alte aspecte neconforme. Decizia a venit după ce, în decembrie 2012, o polițistă îl înjunghiase pe șeful Poliției Balș, pe care l-a acuzat că o violase. Pentru a vedea dacă mai există cazuri similare în țară, Stroe și-a trimis subordonații în teritoriu.
Astfel, un ofițer psiholog a ajuns și la Inspectoratul Județean de Poliție Neamț unde a discutat cu polițistele, acestea având posibilitatea să-și spună păsurile. Înainte de a ajunge emisarul lui Stroe la Neamț, 8 – 9 polițiste erau dispuse să-l reclame pe ofițerul agresor, numai că, în momentul în care au avut această posibilitate, au dat înapoi. Nu se știe ce le-a făcut să se răzgândească, însă ar fi de luat în calcul mai multe ipoteze. Fie le-a fost teamă de repercusiunile șefilor, inclusiv a celor de la București, fie le-a fost rușine pentru că povestea lor ar fi ajuns la urechile rudelor, prietenilor, fie au fost șantajate sau amenințate. Cert este că, oficial, nimic nu a ajuns la București, deși aceste lucruri erau cunoscute inclusiv de ministrul Stroe. Și spunem acest lucru pentru că suntem convinși că Serviciul de Informații și Protecție Internă (SIPI) avea cunoștință de faptele de „vitejie” ale ofițerului „Pantaloni în vine”, informații care au fost trimise pe flux superiorilor de la București.
Are o pensie nesimțită și face … politică
Asta nu l-a împiedicat pe Stroe să declare, la finalul controlului dispus la nivel național, că totul este roz în structurile coordonate de către MAI și că nu există nici discriminare, dar nici cazuri de hărțuire sexuală. Mai mult decât atât, Petre Tobă, șeful IGPR de la acea vreme, spunea că, la nivel național, au fost identificate între 8 – 10 sesizări ca posibile cazuri de discriminări la locul de muncă din totalul celor 6.200 de angajate ale ministerului chestionate de psihologi și sociologi. Deși numai la IJP Neamț existau 8 – 9 polițiste care erau hărțuite de un ofițer. Că femeile nu au avut curaj să reclame abuzul, nu înseamnă că situația lor nu era cunoscută la nivelul conducerii IGPR-ului sau MAI-ului. Atât SIPI, cât și șefii de inspectorate cunoșteau foarte bine situația de la Neamț, însă nimeni nu a dorit să se implice.
Înainte ca psihologii din IGPR să ajungă la IJP Neamț pentru a sta de vorbă cu polițistele, Biroul de presă al IJP Neamț preciza că nu există plângeri de hărțuire sexuală sau practici discriminatorii în relația șef-subordonat. Drept urmare, polițistul obsedat sexual care și-a făcut de cap o perioadă foarte îndelungată, iar acum se bucură acum de o pensie liniștită, una care se ridică la peste 9.000 de lei lunar și, totodată, este implicat puternic în politică. Și asta pentru că nici victimele, de teama scandalului sau repercusiunile, dar nici autoritățile nu și-au făcut treaba cum trebuie.
D. MURARU
⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.
Asa e la serviciu,oricine poate confirma asta.
Ploaie de articole despre polițiști. Polițiștii este și ei oameni.
O mare vrajeala!