Situație halucinantă la Tarcău. Inculpat pentru corupție, primarul nu are voie să-și exercite funcția. Vicele e suspect în același dosar

0
3934

 

La Primăria Tarcău, acolo unde primarul ales, Dănuț Manole Fîrțală, nu-și poate exercita atribuțiile de primar din cauza problemelor penale pe care le are, situația pare să se complice și mai tare. Și nu numai din punct de vedere politic-administrativ, ci și financiar.

Vicele, și el cercetat în dosarul Fîrțală

Cum primarul ales are interdicție de la instanță să-și exercite funcția, iar mandatul fostului consiliu local a încetat, a fost necesară găsirea unei soluții ca primăria să funcționeze.

Varianta legală a fost cea a alegerii unui viceprimar care să preia atribuțiile primarului Fîrțală pe perioada în care acesta nu-și poate exercita funcția. În acest sens, la mijlocul lunii trecute, a fost programată o ședință extraordinară de consiliu local în cadrul căreia a fost ales viceprimarul în persoana lui Lucian Popa, consilier local PNL. Acesta a primit voturile consilierilor PNL (4 mandate), la care s-au adăugat cele 3 ale aleșilor locali USR.

Consiliul Local Tarcău are 13 aleși locali (4 PNL, 4 PSD, 3 USR și 2 AUR), așa că alegerea vicelui s-a făcut fără prea mari eforturi. Liberalii au avut nevoie doar de ajutorul USR și rămâne de văzut cât de bine au negociat cei din urmă pentru sprijinul acordat.

Înainte de ședință, Iulian Găină, fost primar, iar în prezent consilier local PSD, a anunțat public că se știe cine va fi ales viceprimar, indicându-l pe Popa, care are calitatea de suspect în dosarul de corupție fix în dosarul în care este cercetat primarul Fîrțală și consilierul juridic Sebastian Maxim. Calitatea de suspect înseamnă că procurorii au început urmărirea penală împotriva lui Popa, acesta neavând voie să se întâlnească cu primarul ales și cu Maxim.

Prezumția de nevinovăție

Chiar dacă procurorii au dispus începerea urmăririi penale împotriva lui Popa, nu înseamnă că acesta nu putea fi ales viceprimar. Până când nu va exista o sentință definitivă și irevocabilă, nu se poate afirma că Popa, Fîrțală sau Maxim au încălcat legea. Până atunci, cei trei beneficiază de prezumția de nevinovăție, dar și de sprijinul unei bune părți a populației, care, la ultimele alegeri locale, a acordat credit echipei conduse de Fîrțală.

În prezent, Dănuț Fîrțală și consilierul juridic Sebastian Maxim se află sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile. În data de 11 noiembrie Tribunalul Neamț a respins plângerea lui Fîrțală împotriva controlului judiciar.

În consecință, ordonanța procurorilor prin care lui Fîrțală i-a fost interzis să își exercite funcția de primar, dar și să se întâlnească cu mai multe persoane, suspecți sau martori în cauză, se aplică în continuare.

„(…) pe timpul controlului judiciar, impune inculpaților MAXIM SEBASTIAN şi FÎRȚALĂ MANOLE-DĂNUȚ: – să nu depăşească limita teritorială a judeţului Neamţ, decât cu încuviinţarea prealabilă a organului de urmărire penală, a judecătorului de drepturi și libertăți, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanțelor de judecată; – să nu comunice pe nicio cale unul cu altul şi nici cu: suspectul Popa Ion -Lucian, precum şi cu următoarele persoane care au fost audiate/ se preconizează a fi audiate în calitate de martori: Popa Paul- Sever, Ciupercă Silviu Constantin, Ciupercă George Răzvan, Găină Iulian, Mircea Valeriu Nistor, Cârlan Dan, Lomură Claudiu -Dumitru, Lomură Iulian -Mircea, Ichim Mihai, Doboş Gheorghe, Grasu Octavian, Grasu Liliana, Grasu Elena, Grasu Radu, Pavelescu Dan, Ciupercă Gabriela Cerasela, Tofan Vasile, Lepusneanu Dumitru, Coşarcă Alin, Voaideş Ana, Durdu Mihaela, Moisei Rodica, Juncu Elena Geanina, Domnescu Masimo, Donciu Gabriel- Mircea, Hopeţ Dumitru-Lucian, Chelariu Andrei, Zugravu Petru, Berea Sebastian, Cioloca Dumitru, Mioara Baciu, Ailincăi Teodor, Baltag Geanina, Drăgoi Gheorghe, Podaru Lucian, Csibipal Anişoara, Mîţu Daniela, Găleanu Gabriela, Huţu Gheorghe, Stîngaciu Mihaela, Ciupercă George; – să nu exercite funcţia de primar – inculpatul Fîrţală Manole-Dănuţ şi respectiv consilier juridic – inculpatul Maxim Sebastian (activitate în exercitarea căreia s-ar fi comis prezumtivele fapte penale)”, se arată în decizia Curții de Apel Bacău din 11 septembrie 2024, decizie care se aplică și în prezent.

Primăria, la un pas de colaps

Negocierile pentru alegerea viceprimarului au reprezentat cea mai mică problemă la Tarcău, unde primăria se confruntă cu mari dificultăți financiare. Din cauza lipsei banilor, primăria a renunțat la angajații de la bariera de pe drumul comunal, unde se încasează taxa de la transportatorii de lemn.

De asemenea, operatorul de salubrizare a amenințat în mai multe rânduri că nu va mai ridica gunoiul din cauza datoriilor mari. La jumătatea lunii trecute, Edil Industry SRL a avertizat primăria că dacă nu va achita debitul de 435.000 de lei nu va mai ridica deșeurile de pe raza comunei. Tot atunci, părinților copiilor care învață la una dintre școlile din comună li s-ar fi cerut ajutorul financiar pentru a desfunda canalizarea din unitatea de învățământ, pentru că primăria nu avea bani să plătească o vidanjă.

D.MURARU

Citește și:

Surprizele din dosarul de corupție de la Primăria Tarcău. Ce firme și ce personaje sunt vizate. Afaceri în familie și nesimțire nelimitată

În atenția DNA, a Poliției, Curții de Conturi: „Se fură atât de mult încât primăria riscă să intre în faliment”. Raportul unui consilier local, denunț veritabil

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.