Mașinile electrice nu sunt pe placul majorității românilor. Care sunt cauzele
Doar 16% dintre români se gândesc să cumpere o mașină electrică în următorul an, iar o pondere însemnată, circa 26%, sunt nehotărâți și încă explorează ideea, dar majoritatea covârșitoare, aproape 58%, afirmă că nu au de gând să facă o astfel de achiziție, relevă o cercetare sociologică realizată pentru platforma despre-energie.ro, un proiect al companiilor E.ON și Delgaz Grid.
Tinerii, mai interesați
Rezultatele studiului arată că tinerii de până în 35 de ani sunt în mai mare măsură interesați să achiziționeze o mașină electrică în următorul an, 42% dintre aceștia gândindu-se să achiziționeze o astfel de mașină, comparativ cu respondenții din celelalte grupe de vârstă.
Reducerea poluării, principalul motiv al achiziției
Întrebați în legătură cu motivele pentru care ar cumpăra o mașină electrică, participanții la studiu au indicat, printre altele: reducerea poluării (42%), costurile mai reduse de întreținere și de alimentare față de automobilele cu motoare convenționale (24,7%), performanțele tehnice avansate pe care le înglobează (11,6%), dar și beneficiile fiscale și subvențiile de care se pot bucura prin achiziția unui astfel de vehicul (9,6%).
Prețul ridicat, impedimentul principal
De cealaltă parte, prețul total ridicat reprezintă pentru 88% dintre respondenți principalul impediment în achiziționarea unei mașini electrice. Doar 12% dintre cei întrebați nu văd în prețul de achiziție un motiv de renunțare.
Infrastructura
Aproape 85% consideră că infrastructura de stații de încărcare este insuficient dezvoltată, așa că din acest motiv nu pot decide să devină posesori de electrice, dar acest aspect nu îi intimidează pe alți 15% dintre români, care cred că s-ar descurca cu stațiile existente.
Autonomia
Autonomia scăzută a vehiculelor electrice, indicată de 82% dintre respondenți, și scăderea subvenției acordate de către stat, prin ecotichete, semnalată de aproape 80% dintre cei chestionați, completează lista motivelor pentru care achiziționarea unei mașini electrice se mai lasă așteptată.
Domiciliu, stația preferată de încărcare
Totuși, dacă ar avea o mașină electrică, cei mai mulți ar prefera să o încarce cu ajutorul unei stații instalate la domiciliu (circa 56%), dar o categorie importantă (44%) se declară deschiși să utilizeze la nevoie una dintre stațiile din infrastructura publică.
(Sursa foto: capital.ro)
N.R.
⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.
Un aspect deloc de neglijat îl reprezintă samsarii de mașini care pierd mult prin apariția pe piață a mașinilor electrice . Cunoașteți vreun samsar de mașini care să spună că este mai bine cu mașinile electrice ? Sau care să spună că DA, în 2035 vor fi numai electrice pe străzi ? . . . ?