Sunt asigurate radarele neinscripționate ale Poliției? Sau numerele de înmatriculare sunt false?

2
1299

 

De-a lungul timpului, Serviciul Rutier al Inspectoratului Județean de Poliție Neamț a folosit, pe lângă autospecialele inscripționate, mai multe autoturisme neinscripționate, dotate cu aparatură radar. Radarele neinscripționate au avantajul că se pierd în trafic, fiind greu de identificat de șoferii obișnuiți să apese mai tare pedala de accelerație.

În prezent, printre autovehiculele neinscripționate dotate cu aparatură radar utilizate de Poliția Neamț se află un Audi, înmatriculat NT – 19 – VWH, folosit de polițiștii pietreni, și un Volkswagen înmatriculat NT – 10 – LLV, folosit de poliștii romașcani.

În trecut, numărul NT – 10 – LLV a fost în dotarea Biroului Rutier Roman, pe un Logan albastru, care acum ar fi folosit de cei de la Piatra-Neamț.

Au sau nu asigurare RCA?

În momentul în care ești oprit de un echipaj al Poliției Rutiere, pe lângă permis, carte de identitate și certificat, ți se solicită și asigurarea RCA a mașinii, document pe care dacă nu-l ai nu numai că ești amendat, dar ți se ridică și plăcuțele de înmatriculare.

„Dacă ție, participant la trafic, ți se cere să respecți legea, este de la sine înțeles că cel care te verifică trebuie, la rându-i, să fie un exemplu în ceea ce privește respectarea ei”, ne-a transmis un cititor atacul.ro, care a reclamat faptul că mașinile neinscripționate ale poliției nu figurează în bazele de date online ca fiind subiectele unor polițe RCA valabile.

O simplă căutare pe site-ul aida.info.ro, unde poți afla dacă un autoturism este sau nu asigurat, ne-a indicat faptul că mașinile cu plăcuțele de înmatriculare NT-19-VWH și NT-10-LLV nu figurează ca având asigurare obligatorie RCA.

Mai mult decât atât, verificările din ultimii 4 ani arată că nu au existat asigurări pentru mașinile care au avut respectivele plăcuțe de înmatriculare.

 

La fel, nici radarul neinscripționat Logan înmatriculat NT-09-YLB nu figurează și nici nu a figurat au asigurare RCA, dând căutare după numărul de înmatriculare.

Situația ar putea fi explicată prin aceea că asigurările au fost făcute pe seriile de șasiu, așa cum susțin reprezentanții IJP Neamț, fără să fie menționate numerele de înmatriculare; fie plăcuțele celor două mașini de poliție sunt false, fie aparțin unor autovehicule care au fost radiate cu mulți ani în urmă.

„În cazul autovehiculelor ce aparțin ministerului, doar așa se fac asigurările”

Am întrebat-o pe Ramona Ciofu, purtătorul de cuvânt al Poliției Neamț, cum se explică faptul că autoturismele neinscripționate ale Poliției Neamț, dotate cu aparatură radar, nu figurează cu RCA valabil. Ne-a răspuns că polița RCA se face după seria de șasiu.

„Nu este adevărat că nu corespund numerele cu seria de șasiu. Poți să faci asigurare doar după serie de șasiu, iar în cazul autoturismelor ce aparțin Ministerului de Interne, doar așa se fac asigurările, doar după seriile de șasiu”, a declarat Ramona Ciofu.

Am verificat un Logan al Poliției după numărul de înmatriculare (MAI 48123) și am constatat că acesta figurează ca având poliță de asigurare obligatorie. Deci, Poliția poate face asigurări și după numărul de înmatriculare, nu numai după seria de șasiu.

Situația de la Neamț nu este singulară. Participanții la trafic au sesizat același lucru și în alte județe; radare neinscripționate care nu apăreau în bazele de date online ca având asigurare RCA. Cu toate acestea, cei de la minister nu au schimbat nimic, preferând să spună în continuare că mașinile sunt asigurate pe seria de șasiu și nu pe numărul de înmatriculare.

D.MURARU

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

2 comments

  1. Ion 22 octombrie, 2024 at 07:20 Răspunde

    La orice mașină asigurarea se face după seria de șasiu așa cum la om se face după CNP. Spre exemplu o mașină pe care urmează să o înmatriculezi și închei polița pe un an, pe polița de asigurare nu se trece numărul provizoriu se lasa loc liber, aceasta fiind valabilă în baza seriei de șasiu. La mașinile MAI pe lângă Nr. special, care este practic un Nr. de inventar, mașina mai poate avea un număr civil și nefiind posibil sa faci doua asigurări pe numere se face asigurare pe seria de șasiu. Așa că dragi cunoscători intr-ale verificărilor pe aplicații, verificați seriile de șasiu ale mașinilor și nu numerele de înmatriculare că nu le știți chiar pe toate.

  2. Sătul de prosti 26 octombrie, 2024 at 20:36 Răspunde

    Nea Ionică de Agârbiceanu, pardon, de Rebreanu…nu le-om știi noi pe tate..da cu siguranță nici matale! Cu cât cresc trusele pe umăr cu atât scad neuronii…e o constatare personala, la fel ca „a lu matale”.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.