Dezvăluiri explozive din Spitalul Județean Neamț. Licitații cu iz penal, contracte măsluite
Atmosfera din Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț este tensionată, iar destituirea din funcție, de către Consiliul de Administrație, a directorului economic Elena Murariu a agitat și mai mult apele.
Cu două zile înainte de a fi demisă, Elena Murariu a înaintat Consiliului de Administrație, dar și lui Ion Asaftei, înlocuitorul infractorului Arsene la șefia Consiliului Județean Neamț, un document exploziv în care sunt prezentate lucruri foarte grave.
Ca de exemplu, nepăsarea unor angajați ai Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț, atitudine care ar fi dus la pierderea unor proiecte importante în valoare de milioane de lei.
Contracte încheiate ilegal
Una dintre chestiunile importante sesizate de Murariu la Consiliul Județean Neamț, dar și membrilor Consiliului de Administrație, se referă la modul în care unitatea medicală a încheiat, în vară, mai multe contracte, fără ca acestea să aibă semnătura directorului economic sau a înlocuitorului acestuia. Faptă gravă, după cum ne-au spus specialiștii din domeniul achizițiilor.
Un contract de aproape un milion de lei a fost încheiat chiar dacă directorul economic nu avizase referatul de necesitate, din cauză că devizul conținea numai cantități, nu și o evaluare din care să rezulte suma menționată în referat.
Este vorba despre un contract („Lucrări de reparații curente și igienizare, reparații instalații electrice, reparații gaze medicale UPU SJU Piatra-Neamț) câștigat de asocierea, singura, de altfel, care a depus ofertă, formată din Site Bau Construct SRL (lider), Edisson Industries SRL și Hospital Technical Solutions SRL. Valoarea a fost de 970.919 lei, fără TVA.
Conform celor precizate de Elena Murariu, referatul a fost predat șefului de la Achiziții, pentru ca acesta să facă evaluarea valorică, iar după această etapă să-l prezinte pentru a fi avizat. Numai că, din motive necunoscute, evaluarea valorică nu a mai fost făcută, dar cu toate acestea, contractul a fost încheiat și semnat de toți cei cu atribuții, mai puțin de directorul economic.
Unde-s referatele?
Grav este că referatul original a dispărut din dosarul de achiziție, fiind întocmit un alt document pe care directorul economic ar fi fost presat să-l semneze de către conducerea spitalului, deși nici noul referat nu conținea un deviz cu privire la valoarea estimată a lucrărilor.
Chestionat pe tema referatelor neaprobate de către toți cei care aveau atribuții în acest sens, șeful de la Achiziții s-a apărat spunând că asta era dorința exprimată în cadrul ședințelor de joi, la care participau cei din conducere, membrii ai CA-ului, dar și cei responsabili cu spitalul din cadrul Consiliului Județean Neamț.
Directorul economic a mai reclamat faptul că, în cazul altui contract încheiat în data de 22 iulie 2024, referatul de necesitate a dispărut de la dosarul de achiziție. Documentul ar fi fost refăcut și semnat de persoana care îi ținea locul directorului economic, acesta fiind plecat în concediu.
Contractul denumit „Acord cadru de lucrări de reparații curente și igienizare, reparații instalații sanitare aferente construcțiilor, reparații electrice și reparații instalații gaze medicale” a fost câștigat tot de Site Bau Construct SRL, în asociere cu Edisson Industries SRL și Hospital Technical Solutions SRL. Valoarea este de aproape 14 milioane de lei. Oferta a fost mai bună decât cea a asocierii conduse de Ștef Edil CDP SRL.
Polițiștii anchetează
Dispariția unor documente atât de importante din dosare de achiziții privind lucrări în valoare de milioane de lei este un aspect extrem de grav, acesta fiind și motivul care i-a împins pe polițiști să demareze o anchetă. Sunt chestiuni interesante pe care lucrătorii de poliție au obligația să le elucideze.
Atacul.ro a încercat să obțină un punct de vedere de la vicepreședintele Consiliului Județean Neamț, Dragoș Chitic, coordonator al activității Spitatului Județean de Urgență Piatra-Neamț, însă nu a răspuns apelului nostru telefonic.
În schimb, ne-a răspuns Danielă Pârău, șefa CA-ului, dar nu a vrut să comenteze, fiind în concediu.
Directoarea economică, trimisă acasă
Decizia de a o trimite acasă pe directoarea economică este cel puțin suspectă, dacă luăm în considerare că a fost luată la două zile după ce Elena Murariu a înaintat președintelui Consiliului Județean Neamț, Ion Asaftei, documentul în care sunt prezentate cu lux de amănunte aspecte grave din spital.
Vorbim despre un act care este semnat și asumat de o persoană cu funcție de conducere. Documentul are 17 pagini și este împărțit în mai multe părți, una mai interesantă ca cealaltă:
- Secții/compartimente, Consiliul Medical, farmacia spitalului, consumul de medicamente;
- Serviciul Resurse-Umane, Juridic Contencioas și Tehnologia Informației;
- Serviciul Tehnic – Formația de Lucru 1;
- Serviciul Achiziții, Aprovizionare, Transport;
- Proiectul „Investiții în Infrastructură Publică a Ambulatoriului Integrat de Specialitate Piatra-Neamț, cod SMIS 33384-obiectiv de investiții: dotarea cu echipamente medicale;
- Activitatea directorului financiar-contabil;
- Nivelul execuției redus la data de 31.08.2024;
D. MURARU
Citește și:
⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.