Lovitură pentru Arsene. Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus reluarea anchetei în legătură cu averea pe care nu o justifică
Ionel Arsene și fosta sa soție, Gabriela, nu au scăpat de ancheta privind neregulile constatate de inspectorii de integritate în ceea ce privește justificarea unei sume importante de bani. Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au respins recursul foștilor soți Arsene împotriva deciziei Curții de Apel Bacău, care a dat câștig de cauză Agenției Naționale de Integritate (ANI), așa că ancheta va fi reluată de la zero.
Cazul s-a mai aflat în atenția acestei comisii, însă a fost clasat în vara anuluiu 2022. Sesizarea a fost făcută de reprezentanții ANI, în luna mai 2022. Soluția de clasare a fost atacată la Curtea de Apel Bacău, care a dispus reluarea cercetărilor de la zero. Decizia Curții de Apel Bacău a fost atacată cu recurs de Ionel și Gabriela Arsene, care au pierdut recent la Înalta Curte de Casație și Justiție.
În această situație, Comisia de cercetare a averilor va fi obligată să reia cercetările în ceea ce privește neregulile constatate de inspectorii ANI.
Raportul inspectorilor Agenției Naționale de Integritate, în baza căruia foștii soți Arsene au fost dați pe mâna magistraților, conține mai multe informații care ar fi trebuit să atragă și atenția procurorilor anticorupție. Astfel, în lucrarea inspectorilor se face referire la achiziția, de către fiul foștilor soți Arsene, Alexandru Ionuț Arsene, a două apartamente în valoare de 150.000 de euro.
De asemenea, ca și justificare a acestei achiziții sunt invocate două împrumuturi contractate de Alexandru Ionuț Arsene, care, în acest an, a împlinit 27 de ani.
Nereguli reclamate
În luna mai 2022, juriștii ANI au sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curții de Apel Bacău pentru a efectua un control al averii lui Ionel Arsene, la acea dată, președinte al Consiliului Județean Neamț. Inspectorii au arătat că au găsit diferențe mari între veniturile pe care le-a obținut și averea pe care o deținea Ionel Arsene în perioada iulie 2016 – aprilie 2017. Diferența era de 196.100 lei, adică aproximativ 43.519 euro, suma reprezentând împrumuturi acordate societății Rotercom Prestige SRL, care aparține familiei. Cum era de așteptat, verificările au vizat-o și pe Gabriela Arsene, fosta soție a lui Arsene, cei doi divorțând în aprilie 2017.
În urma verificărilor, inspectorii ANI au stabilit că foștii soți Arsene au contractat un credit în anul 2007, bani pe care i-ar fi folosit abia în 2016 – 2017, când și-au împrumutat firma cu suma respectivă. În raportul de evaluare ANI, inspectorii precizează că nu există temei care să susțină afirmația conform căreia suma de 157.000 de lei, adică mare parte din suma pe care soții Arsene nu o pot justifica, să provină dintr-un credit de 150.000 de euro contractat de aceștia în martie 2007. Cu alte cuvinte, soții Arsene au luat împrumutul în 2007, au ținut banii „la ciorap” și i-au folosit după 10 ani, în 2016 – 2017, pentru a-și credita firma. Juriștii ANI au spus clar în instanță că este absurd ca Arsene să fi ținut banii împrumutați de la bancă aproape 10 ani de zile pentru a-și împrumuta firma.
Ca să nu mai punem la socoteală că, în acest interval, familia Arsene a contractat împrumuturi substanțiale de la persoane fizice. Practic, inspectorii ANI au concluzionat, cu probe, că soții Arsene nu pot justifica o sumă de câteva zeci de mii de euro.
Comisia de cercetare a averilor s-a limitat doar la audierea infractorului fugar
În ciuda probelor prezentate de către inspectorii ANI, Comisia de cercetare a averilor nu a fost de acord cu investigația acestora și au dispus clasarea cazului.
Însă magistrații Curții de Apel Bacău, care au judecat cererea ANI de anulare a acestei hotărâri, menționează că soluția a fost pronunțată în baza unor elemente, indicii și presupuneri ale Comisiei și nu a unui material probatoriu, ceea ce a avut drept consecință nelămurirea cauzei. Curtea de Apel a constatat că membrii Comisiei de cercetare a averilor s-au limitat doar la a audia persoana verificată, aceasta depunând la dosar un supliment la raportul de expertiză extrajudiciară. Magistrații au criticat și faptul că membrii Comisiei de cercetare a averilor au tras concluzii fără a prezenta și probe care să le susțină.
Astfel, în ordonanța de clasare se face mențiunea că suma de 150.000 de euro împrumutată de soții Arsene, în martie 2007 (cu termen scadent în 2032), a fost retrasă imediat, nefiind restituită conform contractului de împrumut. În același document, membrii Comisiei au afirmat că creditul nu a fost luat în considerare nici măcar pentru plata celor două apartamente cumpărate de fiul foștilor soți Arsene, ce au totalizat, ca valoare, 150.000 de euro.
Juriștii ANI au arătat că cele două apartamente au fost achiziționate de Alexandru Ionuț Arsene în afara perioadei de evaluare, adică în afara intervalului 2016-2019.
De unde a avut fiului lui Arsene atâția bani?
Judecătorii băcăuani au constatat că nu au fost prezentate probe din care să rezulte concluziile Comisiei cu privire la destinația sumei împrumutate în anul 2007, în sensul în care această sumă putea fi luată în considerare pentru plata celor două apartamente, mai ales că soții Arsene nu au precizat că cele două apartamente au fost cumpărate de fiul lor din sursa menționată. În plus, Ionel Arsene a declarat membrilor Comisiei că cei 150.000 de euro împrumutați de la bancă au fost folosiți la creditarea Rotercom Prestige SRL și că fosta soție a împrumutat 40.000 de euro de la o persoană fizică, iar sumele de 60.000 de euro şi de 80.000 de euro reprezintă împrumuturi luate de fiul său de la alte persoane fizice. Așadar, fiul lui Arsene, în vârstă de nici 25 de ani, probabil student la vremea respectivă, a obținut două împrumuturi, de 80.000 de euro și 60.000 de euro, de la niște persoane fizice.
De altfel, Curtea de Apel Bacău a criticat Comisia de cercetare a averilor că nu a lămurit nici împrejurările legate de veniturile și împrumuturile lui Alexandru Ionuț Arsene, aflat în continuarea studiilor, pe care ANI le-a avut în vedere la stabilirea veniturilor persoanei evaluate obținute împreună cu familia.
De interes este și faptul că înainte de a prelua mandatul de președinte al Consiliului Județean Neamț, conform inspectorilor ANI, în conturile soților Arsene se aflau 4.644,79 lei. În raportul de expertiză judiciară depus de Arsene se arată că, în perioada ianuarie – iunie 2016, familia Arsene înregistra un plus de peste 170.000 de lei. Acesta este și motivul pentru care Curtea de Apel Bacău a considerat că era necesară efectuarea unei expertize contabile, dar și audierea soților Arsene pentru lămurirea tuturor aspectelor menționate în raportul ANI. Ca urmare a acestor aspecte, dar și a altora, Curtea de Apel a admis acțiunea celor de la ANI și a anulat ordonanța de clasare, dispunând trimiterea cauzei la Comisia de Control a Averilor în vederea reluării cercetării.
Atribuțiile Comisiei de Control a Averilor
În România, pe lângă fiecare curte de apel funcționează câte o comisie de control a averilor, formată din doi judecători de la curțile de apel și un procuror de la parchetele de pe lângă curțile de apel. Comisiile de control a averilor încep acțiunile de control în momentul în care sunt sesizate de către Agenția Națională de Integritate. La noi, membrii comisiilor se întrunesc destul de rar, astfel că deciziile de confiscare a averilor dobândite ilicit sunt extrem de rare.
La finalul investigațiilor, comisiile de cercetare a averilor iau o hotărâre cu majoritate de voturi și pronunţă o ordonanță motivată, prin care poate dispune:
- a) trimiterea cauzei spre soluționare curții de apel în raza căreia domiciliază persoana a cărei avere este supusă controlului, dacă se constată, pe baza probelor administrate, că dobândirea unei cote-părţi din aceasta sau a anumitor bunuri determinate nu are caracter justificat;
- b) clasarea cauzei, când constată că proveniența bunurilor este justificată;
- c) suspendarea controlului şi trimiterea cauzei parchetului competent, dacă în legătură cu bunurile a căror proveniență este nejustificată rezultă săvârșirea unei infracțiuni.
D.MURARU
FOTO: (de la stânga la dreapta) Ionel, Alexandru (fiul) și Gabriela Arsene
⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.
Apa de ploaie.Procese care nu se mai termina sau se termina cu prescriptie.
Asta e fata adevarata a coruptiei din Justitia originala din Romanica.
PS
Au trecut 2 ani de cand DNA Bacau nu a livrat nimic desi,Romania este cea mai corupta tara din Europa.
In acesti 2 ani,acestor impostori de la DNA,le-au fost platite salarii de milioane euro,privilegii fara numar si pensii speciale la 40 de ani mai mari decat salariul aberant,nejustificat si nemeritat pe care il au.
A vota PSD/PNL care au spaguit Justitia ,este o crima pentru viitorul acestei natiuni.