Concediat, șpăgarul de la la Silvic vrea înapoi, la locul faptei. Ce a decis Tribunalul Neamț
Gheorghe Sorin Bădărău (foto), inginerul silvic prins în vara anului trecut în timp ce lua o mită de 1.000 de lei de la o persoană depistată transportând o cantitate mai mare de lemn decât cea menționată în documente, a pierdut procesul cu fostul angajator (Direcția Silvică Neamț) care l-a concediat.
Lui Bădărău i-a fost desfăcut contractul individual de muncă pe motiv că împotriva sa a fost luată măsura arestului preventiv pentru o perioadă mai mare de 30 de zile. El a atacat în instanță decizia Direcției Silvice, însă magistrații i-au respins contestația ca nefondată. Decizia nu este definitivă, Bădărău având posibilitatea să o atace în termen de 10 zile de la comunicare.
Conform prevederilor Codului Muncii, angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care ţin de persoana salariatului în cazul în care acesta este arestat preventiv sau arestat la domiciliu pentru o perioadă mai mare de 30 de zile, în condiţiile Codului de procedură penală.
Bădărău a stat în arest de la începutul lunii august 2023 și până la începutul lunii octombrie același an, când magistrații Curții de Apel Bacău i-au admis cererea de înlocuire a arestului preventiv cu arestul la domiciliu.
A luat șpagă de la un polițist sub acoperire
Sorin Gheorghe Bădărău, fost inginer silvic în cadrul Ocolului Silvic Târgu Neamț, a fost arestat preventiv pentru o perioadă de 30 de zile, fiind acuzat de fapte de corupție. Bădărău a ajuns în spatele gratiilor după ce, în data de 3 august 2023, a fost prins în flagrant luând 1.000 de lei de la un individ (investigator sub acoperire) care fusese depistat transportând lemn fără acte. În schimbul banilor, inginerul i-a calculat transportatorului o cantitate de lemn mai mică de 10 metri cubi, situație în care nu se mai lua măsura confiscării autovehiculului. Legea prevede, în situațiile în care cantitatea de masă lemnoasă ilicită transportată este mai mare de 10 metri cubi, măsura confiscării mijlocului de transport.
Bădărău a fost solicitat de polițiști, în calitatea sa de inginer silvic, să măsoare cantitatea de masă lemnoasă transportată de un camion, pentru care conducătorul auto nu deținea documente legale. Camionul fusese oprit pentru control de un echipaj al Poliției Rurale Urecheni, iar verificările au stabilit că lemnul transportat nu avea documente legale. Polițiștii au luat măsura transportării materialului lemnos la Ocolul Silvic Târgu Neamț, iar a doua zi au cerut sprijinul lucrătorilor silvici pentru a calcula masa lemnoasă. Aici a intrat în scenă Bădărău, care a cerut și luat o mită de 1.000 de lei pentru a măsura o cantitate sub 10 metri cubi, situație în care mașina nu ar fi fost confiscată. Silvicultorul a fost prins de autorități imediat după ce a încasat banii cu titlu de mită.
Șpăgarul a fost reținut pentru o perioadă de 24 de ore, iar a doua zi a fost arestat preventiv pentru o perioadă de 30 de zile.
Făcea constatări care nu aveau nicio treabă cu realitatea
Episodul din august 2023 nu a fost singular, individul favorizând și alți lemnari prinși de oamenii legii că transportau lemn fără acte sau în cantități mai mari decât cele menționate în avizele de transport.
De fapt, Bădărău, în schimbul unor sume de bani, făcea constatări care nu aveau nicio treabă cu realitatea. Mai exact, menționa în acte că diferența între cantitatea transportată și cea din acte nu era mai mare de 10 metri cubi, situație în care nu se mai lua măsura confiscării autovehiculului sau a remorcii. La mijloc fiind vorba despre valori mari, un TIR putând ajunge și la câteva zeci de mii de euro, unii proprietari erau dispuși să dea șpagă consistentă inginerului silvic.
Este și cazul unui bărbat din comuna Pipirig, care, afirmă anchetatorii, i-a promis lui Bădărău o șpagă de 2.000 de euro, din care, efectiv, i-a dat dat 1.000 de euro.
Anul trecut, în luna martie, polițiștii din Crăcăoani au identificat în trafic un autocamion care transporta bușteni fără să existe aviz de însoțire a materialului lemnos. Ulterior, la sediul Atelierului de Debitat și Prelucrat Lemn (fostul sediu al Centrului de Fructe de Pădure) Târgu-Neamț, Bădărău a măsurat bușteanul, menționând în acte o cantitate de sub 10 mc, deși, în realitate, era mult mai mult. Pentru asta, spun oamenii legii, Bădărău a primit 1.000 de euro de la soțul patroanei firmei care deținea camionul, urmând ca, ulterior, să mai primească 1.000 de euro.
„Ajutorul” oferit de Bădărău nu numai că l-a scăpat pe patron de dosar penal, dar a rămas și cu mașina. Singura sancțiune aplicată a fost amendă în valoare de 6.000 de lei și confiscarea lemnului.
Tupeu maxim! A sărit gardul
La începutul lunii februarie 2023, Bădărău a fost din nou în centrul unui eveniment în urma căruia s-a mai ales cu o acuzație din partea procurorilor. În urma unei sesizări a activiștilor de mediu de la „Străjerii Pădurilor”, polițiștii au oprit, în Târzia, comuna Brusturi, un camion cu remorcă ce transporta material lemnos. Verificările au arătat că pentru remorcă nu exista aviz de însoțire a mărfii, însă existau două avize emise pe numărul de înmatriculare al camionului. Pentru a lămuri situația, camionul și remorca au fost duse la sediul Atelierului de Debitat și Prelucrat Lemn (ADPL) Târgu-Neamț. În seara de 4 februarie 2023 s-a petrecut un lucru neașteptat. Însoțit de șoferul camionului, Bădărău a sărit gardul și a intrat în incinta ADLP, unde a făcut presiuni asupra paznicului pentru a-i lăsa să ia camionul cu remorca. Paznicul s-a opus, iar cei doi au plecat, nu înainte ca Bădărău să amenințe că va rezolva el situația altfel.
După câteva zile, camionul și remorca au părăsit incinta curții ADPL Târgu-Neamț fără să fie dispusă nicio măsură contravențională sau penală.
Aceste două aspecte fac obiectul unui dosar separat de dare și luare de mită în care, în acest moment, sunt vizați Bădărău și soțul patroanei firmei din Pipirig a cărui camion a fost depistat în trafic transportând bușteni fără acte de proveniență.
Anchetarea lui Bădărău a început în aprilie 2023, după ce polițiștii au aflat de cele două fapte din februarie și martie. Pentru a-l prinde pe inginer, procurorul a decis să folosească un investigator sub acoperire. Așa s-a ajuns la realizarea flagrantului din august care a dus la arestarea lui.
În iunie 2022, Bădărău a fost prins băut la volan și a fost pedepsit cu 9 luni închisoare, dar cu amânarea aplicării pe o perioadă de 2 ani, pentru conducerea unui autovehicul pe drumurile publice având în sânge o îmbibație de alcool în sânge peste limita legală.
D.M.
⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.