Benone Matei instaurează căprăria în Poliția Română: PUMN ÎN GURA SINDICATELOR
Recenta dispoziție a lui Benone (foto), șeful IGPR, pentru urmărirea și sancționarea liderilor sindicali care aduc critici politicului și Poliției Române, pe chestiuni de interes larg, general și care privesc domeniul de activitate al MAI (ordinea publică), trebuie analizată în ce măsură constituie o ingerință interzisă în activitatea sindicatelor și, totodată, dacă intră în sfera actelor contravenționale sau în sfera infracțiunii penale.
Ce este și cum funcționează persoana juridică
Teoria conform căreia voința organului de conducere este voința persoanelor juridice derivă din faptul că persoanele juridice, nefiind ființe umane, nu au o voință proprie. În schimb, ele își exercită drepturile și își exprimă voința prin intermediul organelor lor de conducere.
Persoanele juridice sunt entități abstracte (fictiuni juridice) care există doar pe baza recunoașterii legale. Neavând o existență fizică, ele nu pot acționa direct, ci doar prin reprezentanții lor.
Prin urmare, voința persoanei juridice este exprimată prin deciziile luate de organele sale de conducere, cum ar fi administratorul, consiliul de administrație ( organ de administrare colectiv), director executiv, ministrul MAI, seful IGPR, seful IPJ, presedintele unui sindicat sau ONG, etc, etc.
Reprezentarea legală este cea recunoscută direct prin lege, spre deosebire de cea convențională (recunoscută printr-o convenție între reprezentat și reprezentant) sau judiciară (stabilită prin voința unei instanțe judecătorești)
Organul de conducere al persoanei juridice acționează ca un reprezentant al acesteia, în cadrul competențelor stabilite de lege sau de actul constitutiv al persoanei juridice. Deciziile luate de acest organ sunt considerate decizii ale persoanei juridice în sine, întrucât reprezentanții sunt investiți cu autoritatea necesară pentru a lua aceste hotărâri.
Cu alte cuvinte, voința ( un proces intern, psihic, specific fiintei umane) organului de conducere al sindicatului este vointa sindicatului.
Conduita liderului sindical (ca act de exteriorizare al vointei interne a acestuia) reprezintă un act de conduită și o decizie ale sindicatului.
„Organizaţiile sindicale sunt independente”
Legea 367 din 2022 a dialogului social protejează explicit manifestarea liberă a voinței organizației sindicale de orice ingerințe din partea autorităților publice, instituind contravenții și chiar infracțiuni ca instrumente juridice care sa garanteze o efectivitate a protecției.
Potrivit art 2 din lege, organizaţiile sindicale, (…) sunt independente față de autoritățile publice, de partidele politice ți de angajator/organizațiile patronale.
Potrivit art. 7 din lege:
(1) Organizaţiile sindicale au dreptul de a-și elabora reglementări proprii, de a-și alege liber reprezentanții, de a-și organiza gestiunea și activitatea și de a-și formula programe proprii de acțiune, cu respectarea legii.
(2) Este interzisă orice intervenție din partea autorităților publice, a angajatorilor și a organizațiilor acestora de natură să limiteze ori să împiedice exercitarea drepturilor prevăzute la alin. (1).
(3) Este interzis orice act de ingerință al angajatorilor, patronilor sau al organizațiilor patronale, fie direct, fie prin reprezentanții sau membrii lor, în constituirea organizațiilor sindicale sau în exercitarea drepturilor lor.
(4) Imixtiunile în activitatea unei organizații sindicale, de tipul celor prevăzute la alin. (2) şi (3), se constată de către Inspecția Muncii.
La art. 175 în lege sunt fixate sancțiunile contravenționale pentru ingerințe în activitatea sindicală, iar la art 176, ingerințele cu un grad de pericol mai ridicat și care, pentru acest motiv, sunt considerate de către legiuitor, infracțiuni.
Art. 176. –
(2) Condiționarea sau constrângerea, în orice mod, având ca scop limitarea exercitării atribuțiilor funcției membrilor aleși în organele de conducere ale organizațiilor sindicale constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
(3) Acțiunea penală se pune în mișcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate, cu excepția infracțiunii prevăzute la alin. (1).
„Când poporul nu mai are ce să mănânce, își mănâncă conducătorii”
Filozoful francez Jean-Jacques Rousseau spunea: „Când poporul nu mai are ce să mănânce, își mănâncă conducătorii” („Quand le peuple n’aura plus à manger, il mangera les riches”). Aceasta sugerează că, în momente de criză extremă sau opresiune, masele pot ajunge să se revolte împotriva celor care le conduc sau le exploatează.
Această idee apare de multe ori în contexte revoluționare sau de tensiuni sociale, exprimând faptul că poporul, odată ce nu mai poate suporta abuzurile sau inechitățile liderilor, se va ridica împotriva acestora.
„Ne întoarcem la comunism, la statul dictatorial”
„Delictele de opinie” ale unor lideri sindicali care au supărat, în trecut, sau supără, în prezent, conducerea MAI sau IGPR, mitingurile făcute de-a lungul timpului, de către politistii sindicalizati, în fața Guvernului sau chiar în fața palatului Cotroceni (Ieși afară, javră ordinară!) sunt manifestari de revoltă legitime (în sensul recunoașterii lor ca fiind legale, în limitele legii) împotriva unor politici ale statului considerate inechitabile. Ele au organic, implicit, si un caracter „politic”, pentru că se îndreaptă împotriva unor politici publice, indiferent de opinia lui Despescu, Benone sau a celor de la control intern.
Fără ele nu există democrație. Fără aceste forme de manifestare esențiale pentru garantarea (verificarea) unei democrații autentice, ne întoarcem la comunism, la statul dictatorial!
Voi, membrii sindicatului, ce credeți?
Vreți să ne întoarcem în timp, cu capul plecat, la statul despotic, doar pentru că așa ar dori, nostalgic, unii ca Despescu și Benone, sau vreți ne exercităm în continuare mijloacele de critică și de revoltă specifice democrației, recunoscute nouă, sindicatelor, și chiar protejate expres de legiuitor prin legiferarea de contravenții și infracțiuni?
Ce vor membrii sindicatului?
Să ne păstram atitudinea noastră (care deja e o marca înregistrata a sindicatului) de critică argumentată și curajoasă a unor politici publice defectuoase (indiferent de nivelul la care se emit: Parlament, Guvern, MAI, IGPR, IPJ-uri)? Sau vreți să lăsăm capul în jos și să acceptăm, fataliști și mai ales tăcuți, efectele unor conduite defectuoase ale reprezentanților statului?
Vitalie JOSANU, președinte SPR „Diamantul”
⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.
Politicul incompetent se strâmbă la numiții lor, iar numiții, că să-și păstreze privilegiile, interpretează legea arbitrar. Adică statul sunt eu. Mai sus e dumnezeu de la palat.