România, raiul „specialilor” șpăgari. Pensiile polițiștilor infractori, protejate de parlamentari. Legea, blocată la Camera Deputaților
Proiectul de lege care prevede că militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, membrii Corpului diplomatic şi consular, judecătorii Curţii Constituţionale, personalul aeronautic civil navigant, membrii Curţii de Conturi condamnaţi pentru infracţiuni de corupţie nu vor mai beneficia de pensie de serviciu, este blocat de mai bine de 3 ani la Camera Deputaților.
Inițiativa legislativă a beneficiat, în primă fază, de toată atenția presei și a societății civile, însă ușor a fost dată uitării. Așa se face că acum, la mai bine de 5 ani de când proiectul a fost depus la Parlament, despre pensiile specialilor corupți nu mai vorbește nimeni; nici presa, nici parlamenatrii și nici societatea civilă.
Pensie, ca toți ceilalți … muritori
Proiectul zace la Comisia pentru muncă și Comisia juridică, unde este blocat. Este clar că, prin adoptarea acestui proiect, s-a urmărit descurajarea celor tentați să comită fapte de corupție în legătură cu serviciul. Dacă proiectul ar fi devenit lege, polițiștii corupți, dar și celelalte categorii de personal prevăzută de lege, ar fi beneficiat de pensie în condițiile prevăzute pentru civili, vârsta de pensionare fiind de 65 de ani.
Pentru că proiectul nu s-a materializat într-un lege, în continuare, polițiștii, militarii și funcționarii cu statut special etc, condamnați defintiv pentru corupție beneficiază de pensii de serviciu.
Infractori cu acte în regulă, pensionari speciali
În județul Neamț, sunt zeci de polițiști condamnați definitiv pentru fapte de corupție, care încasează pensii de serviciu de mii de lei.
Din lotul șpăgarilor de la Biroul Rutier Piatra-Neamț, aproape toți sunt, în acest moment, beneficiari de pensii de serviciu dolofane.
Unul dintre polițiștii corupți, Laurențiu Greaca, avea, în primăvara anului 2019, în plin proces, o pensie de serviciu de peste 4.000 de lei. Acum, condamnat definitiv pentru corupție, Greaca, dar și alții ca el, din același lot, încasează pensii de serviciu substanțiale, deși instanțele au dovedit că sunt șpăgari.
Dacă proiectul de lege ar fi fost votat, nu am mai fi întâlnit astfel de situații de-a dreptul revoltătoare, însă, după cum se vede, cineva acolo sus, în Parlament, îi iubește pe infractorii beneficiari de pensii speciale și nu vrea să-i lase pe aceștia în „sărăcie”, fără uriașele sume pe care le încasează.
„Mâna Pesedeului”
Inițiativa ca „specialii” șpăgari să-și piardă dreptul la pensiile de serviciu, dacă au fost condamnați definitiv pentru corupție, a aparținut parlamentarilor PNL Florin Nicoară Romeo și Florin Claudiu Roman.
Proiectul a fost prezentat în Biroul Permanent al Camerei în septembrie 2019, iar în iunie 2020 a fost adoptat de deputați cu 292 voturi „pentru”, niciunul „împotrivă” și nicio abținere.
În iunie 2021, proiectul a fost adoptat de Senat (vezi AICI forma finală adoptată de Senatul României ), după care a fost prezentat Biroului Permanent al Camerei Deputaților, care, în data de 14 iunie 2021, l-a trimis pentru raport la Comisia pentru muncă și protecție socială și Comisia juridică, de disciplină și imunități.
În acest punct, proiectul s-a blocat, iar singurul lucru pe care am reușit să-l aflăm este acela că ar fi vorba despre „mâna Pesedeului”. Nu am spune că este neapărat așa, mai ales că din comisiile respective fac parte parlamentari de toate culorile politice. Cu toate acestea, nu am auzit niciun parlamentar să iasă public și să-și exprime nemulțumirea că acest proiect foarte important este blocat. Mai degrabă este vorba despre o înțelegere tacită a tuturor forțelor politice din Parlament, care nu vor să și-i pună în cap pe speciali.
„În cazul polițiștilor, instanțele au fost, de regulă, cele mai intolerante”
Subiectul pensiilor de serviciu pentru „specialii” condamnați definitiv pentru fapte de corupție a făcut și face obiectul unor discuții inclusiv în rândurile celor care sunt vizați direct. Unii sunt de acord cu o astfel de lege, alții, nu.
Am rugat doi lideri de sindicat, pe Vitalie Josanu, președintele SPR „Diamantul”, și pe Ioan Cănărău, președinte „Europol” Neamț, dacă li se pare normal ca un polițist condamnat pentru fapte de corupție în legătură cu serviciul să încaseze pensii de serviciu? I-am mai întrebat pe cei doi dacă sindicatele din Poliție se pot implica, astfel încât să nu mai vedem șpăgari dovediți beneficiari de pensii barosane.
Vitalie Josanu, SPR „Diamantul”:
„Înainte de toate, Sindicatul este o structură ce reprezintă angajații în raport cu angajatorul și nu poate substitui autoritățile statului în exercitarea atribuțiilor legale. Strict din punct de vedere tehnic, observăm că în cazul polițiștilor se discută o dublă formă de pedeapsă pentru infracțiunile de corupție: pe lângă condamnarea cu privațiune de libertate, se urmărește și suspendarea drepturilor la pensie. O viață întreagă de activitate și respectiv contribuții la bugetul de pensie – contrar politicienilor USR-iști va trebui să arăt că polițiștii și militarii plătesc lunar echivalentul C.A.S., care se cheamă ”contribuție individuală la bugetul de stat (C.I.B.) – este anulată de un sigur act material dovedit! Ceea ce mi se pare injust. Trebuie să observ că, în cazul polițiștilor, instanțele au fost – de regulă – cele mai intolerante. Avem situația unui polițist condamnat la 8 ani detenție pentru un scaun, fără să conteze că este tânăr, ca lasă acasă trei copii, dintre care unul abia învață a merge. Un polițist condamnat cu suspendare pentru o pizza ori 50 euro (cu banii restituiți). Aceste exemple contrastează extrem de tare cu dosarele unor politicieni – cu funcții titanice în raport cu o funcție de agent de poliție –, prejudicii de sute de mii de euro, în care s-au bifat peste 30 de termene de amânare, a pedepselor cu suspendare deși conțin prejudicii enorme ori cu executare și eliberare condiționată fără ca statul să fi recuperat vreun leu din milioanele de euro prejudiciu. Magistrați scăpați prin prescripția răspunderii penale și reveniți în activitate cu plata drepturilor salariale suspendate. Ceva nu rimează. Injust mai ales că polițiștii suportă, astfel, cele mai aspre sancțiuni în raport cu celelalte grupuri ocupaționale pe care Legiuitorul le-a așezat în fruntea ierarhiei sociale, din perspectiva remunerației: magistrați, medici, deputați, senatori, primari, președinți de Consilii Județene ori Prefecturi. Prin urmare, câtă vreme „valoarea socială” a serviciului polițienesc și militar nu se află în topul remunerațiilor, tot așa este de așteptat să vedem și o reorientare a așteptărilor puritane. Este ciudat să fii intransigent cu un polițist care aduce acasă 5000 lei – fără dreptul de a presta și alte activități aducătoare de venituri -, să-i ștergi cu buretele o viață de muncă pentru o singură greșeală, dar să fii extrem de tolerant față de cei cărora le plătești de 5-7 ori mai mult. Subliniez ca Sindicatul Polițiștilor din România ”Diamantul” dezaprobă faptele de corupție”.
Ioan Cănărău, „Europol” Neamț:
„Era un proiect de lege, care prevedea ca cei dovediți săvârșind fapte de corupție să piară dreptul la pensia de serviciu. Se pare că proiectul s-a pierdut pe undeva pe la Parlament, pentru că nu s-a mai auzit nimic de el. În prezent, din punctul meu de vedere, legea este strâmbă tare. Există foarte mulți polițiști corupți care așteaptă până în ultima clipă și se pensionează înaintea pronunțării sentinței defintive. Profită de vidul ăsta legislativ care este bine cunoscut”.
Dacă nu merge cu pensia normală, merge cu boala
Poliștii trimiși în judecată sunt, conform legii, puși la dispoziție. Ei nu sunt dați afară din sistem, ci desfășoară anumite activități stabilite de șefi. Mulți dintre cei care îndeplinesc condițiile, își depun actele de pensionare înainte de pronunțarea definitivă a instanței de judecată. Dintre cei care nu îndeplinesc condițiile de pensionare, se îmbolnăvesc și se pensionează pe caz de boală. Este o practică veche în România, pe care autoritățile se prefac că nu o văd.
D.MURARU
⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.
Pensiile ”speciale/militare/serviciu”sunt un FURT al banilor publici.
Roamnia nu a avut nici un razboi.
Cei care beneficiază de aceste ”pensii speciale/militare/serviciu”sunt cei care au patronat devalizarea acestei tari si,direct responsabili de aducerea ei la ruina si transformarea ei intr-un stat mafiot esuat.
In cel mai bun caz acesti oameni ar trebui sa putrezeasca in puscarii si, sa nu primeasca nici un fel de pensie decat,sociala.
Orice pensionare”anticipata”cu pensie ” intreaga si speciala”inainte de 65 de ani este un FURT GROSOLAN al banilor publici si o bataie de joc la adresa celor care se vor pensiona la 70 de ani ca sa le plateasca.
In nici o tara din lumea asta nu exista pensionari anticipate…nimeni nu primeste pensie INTREAGA inainte de 65 de ani,NIMENI.ABSOLUT NIMENI.
Orcine spune altceva este un MINCINOS si un IMPOSTOR.
In nici o tara din lumea asta nu vezi Judecatori/Militieni/Procurori si SRI-isti care ies la pensie INTREAGA la 40 de ani.NICIUNDE,doar in Romania..de ce?pentru a aduce la disolutie Justitia si institutiile de ”forta”din aceasta tara….iar asta se intampla in prezent…avem numai prescrieri,condamnari cu suspendare,NUP-uri si”autori necunoscuti”,NIMENI nu mai face puscarie…. nimeni nu raspunde in fata legii,totul este o mascarada….
Atat timp cat in aceasta tara vor exista aceste pensii aberante,nemeritate si nejustificate denumite”speciale”Roamnia va ramane o tara nedemocratica,esuata de coruptie unde o clica de impostori din Parlament,au confiscat aceasta tara si au predat-o acestor”speciali”care au ajuns sa jecmaneasca un intreg popor de prosti patologici care nu ies in strada pentru a demola acest stat de impostori si securisti.
Faptul că in poliție sunt n”șpe sindicate, cu și mai mulți lideri, arată cam ce coeziune e în sistemul lor și că nu e nicio șansă de reformare. În Poliție mulți fug de tineri de munca operativă și implicit de răspundere, așa că își caută posturi călduțe, pe la cadre, logistică, etc. .Piloșii nimeresc posturi din astea, dar ceilalți, mai lipsiți de șanse, se fac sindicaliști și când sunt puși la muncă pe bune (adică la prins și pedepsit infractori), pun placa cu ,,dai în mine, dai în fabrici și uzine” și își ridică poalele în cap, că vai, ce victime sunt ei și că tocmai de aia sunt puși la munca pentru care sunt salarizați, pentru că sunt sindicaliști. Și încep că ei n-au uniforme, n-au dotări, n-au elicoptere, n-au dispozitive care să prindă ele hoți pentru ei, nici hoții nu se denunță singuri, ș.a.m.d.