La Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț, plăți ilegale în numele Covid-19. Evidența muncii ținută cu pixul, deși au sistem informatic. Ce au descoperit auditorii
Un raport al Camerei de Conturi Neamț, recent aprobat, a scos în evidență o serie de abateri de la legislația în vigoare în ceea ce privește plata personalului.
Auditorii externi au verificat modul de organizare, recrutare și salarizare a personalului din Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț, la nivelul anului 2023, și au descoperit plăți ilegale ale sporului pentru Covid-19, ale concediului de odihnă neefectuat, nereguli la evidența zilelor lucrate și a pontajelor, care era ținută manual, deși există sistem informatic, și multe alte ilegalități, cu termen de remediere data de 30 octombrie.
„UPU-SMURD a beneficiat, în mod necuvenit, de acest spor pentru toate orele efectiv lucrate în lună”
Raportul Camerei de Conturi Neamț arată că nu au fost întocmite ori au fost întocmite necorespunzător documentele de stabilire și modificare a drepturilor salariale pentru personalul din cadrul unității sanitare, dar și faptul că a fost stabilit și plătit ilegal sporul pentru condiții deosebit de periculoase, de 75% din salariul de bază.
Practic, auditorii au descoperit că anumiți angajați au încasat acest spor fără a face dovada faptului că au fost implicați în activitățile de transport, echipare, evaluare, diagnosticare și tratamentul pacienților diagnosticați cu Covid-19 și, mai mult, starea de risc epidemioligic încetase.
„Conducerea unității sanitare a stabilit (…) ca începând cu 01 martie 2023, personalul de specialitate medico-sanitar și auxiliar sanitar <<care poate face dovada cu documente justificative că au fost implicat direct în operațiunile de transport, echipare, evaluare, diagnosticare și tratamentul pacienților diagnosticați cu Covid-19, vor formula punctual o solicitare pentru acordarea sporului în cuantum de 75% proporțional cu timpul efectuat la sfârșitul fiecărei luni pentru luna în curs. (…) Pontajele lunare vor fi însoțite de aceste solicitări justificative (note de fundamentare) privind acordarea sporului prevăzut la art.4 (1) și vor fi aprobate de către directorul medical al SJUPN>>”, arată raportul întocmit de Camera de Conturi Neamț.
Auditorii au constatat că, deși acordarea acestui spor, în perioada martie – iunie 2023, a fost condiționată de prezentarea unor documente justificative, care să evidențieze timpul în care personalul a fost implicat direct în activitățile de transport, recoltarea probelor/testarea rapidă, evaluarea, diagnosticarea și tratamentul pacienților suspecți și confirmați cu Covid-19: „au fost identificate cazuri în care personalul din cadrul UPU-SMURD a beneficiat, în mod necuvenit, de acest spor pentru toate orele efectiv lucrate în lună, în condițiile în care nu a făcut dovada implicării directe în activitățile anterior menționate în întreaga perioadă lucrată din lună, informație imperios necesară la stabilirea valorii sporului ce urma a fi acordat. În altă ordine de idei, conform HCD nr.11 din 14.02.2022, sporul pentru condiții deosebit de periculoase, de 75%, a fost aprobat a fi acordat în perioada ianuarie – februarie 2023, angajaților aparținând secțiilor UPU-SMURD, Boli infecțioase și Compartiment HIV-SIDA, Laborator analize maedicale, PCR-RT, Medicină Internă, ATI și UTS, pentru tot timpul efectiv lucrat fără a fi stabilită obligativitatea prezentării unor documente justificative care să ateste îndeplinirea condițiilor de acordare, respectiv implicarea directă în operațiunile de trasport, echipare, evaluare, diagnosticare și tratamentul pacienților diagnosticați cu Covid-19, în condițiile în care, prin modificările aduse pct.9, li.A, Anexa nr.2 din HG nr.153/2018 din 27 mai 2022 nu s-au schimbat condițiile și criteriile de acordare a sporului de condiții deosebit de periculoase, de 75% până la 85%, ci doar s-a creat posibilitatea acordării acestui spor și ulterior stării de alertă, respectiv pe durata situațiilor de risc epidemiologic și biologic care a încetat la data de 29.06.2023. Mai mult, conform Hotărârii Comitetului pentru situații de urgență nr.20 din 27.06.2023, starea de risc epidemiologic și biologic generat de pandemia de Covid-19 a încetat începând cu data de 29.06.2023, astfel încât pentru sporul de condiții deosebit de periculoase, în procent de 75%, acordat în cazul unor angajați în zilele de 29.06.2023 și 30.06.2023 nu a mai existat cadru legal”, potrivit documentului aprobat de curând.
Evidență ținută manual = plăți ilegale
Nereguli au fost descoperite și în cazul plății concediului de odihnă neefectuat și compensat în bani, la încetarea contractului individual de muncă. Și asta din cauză că evidența numărului zilelor de concediu de odihnă se ținea în afara aplicației informatice integrate de resurse umane și salarizare, fapt ce a dus la calcularea eronată a numărului de zile de concediu de odihnă neefectuate, fără verificarea acestor informații de către un alt angajat.
Auditorii au constatat și plata ilegală a unor drepturi salariale, în cazul unor angajați, din cauza unor necorelații dintre timpul efectiv evidențiat în pontajele lunare și cel din graficele de lucru actualizate și condica pentru activitatea de gardă. Această neregulă a fost cauzată de neverificarea pontajelor și neurmărirea corelării datelor dintre pontaje, gradice și condică. Deși dispune de un sistem electronic de acces pe bază de cartele, angajații cu atribuții în acest sens nu îl folosesc, ținând evidența manuală a pontajelor lunare.
„Nerespectarea obligației legale, în anul 2023, de aprobare trimestrială de ctre Comitetul director a procentului sporului pentru gărzile efectuate de personalul sanitar cu pregătire superioară pentru asigurarea continuității asistenței medicale în afara normei legale de muncă și a programului de lucru de la funcția de bază în zilele lucrătoare, în zilele de repaus săptămânal, de sărbătorile legale și în celelalte zile în care, potrivit dispozițiilor legale, nu se lucrează. Înregistrarea unor date eronate în aplicația informatică integrată de gestiune a resurselor umane în ceea ce privește declararea normei de lucru aferentă contractelor individuale de muncă cu timp parțial pentru efectuarea de gărzi în afara normei legale de muncă și a programului normal de lucru de la funcția de bază, fiind introdusă în mod eronat o normă de 7h în condițiile în care norma de lucru în cazul contractelor individuale cu timp parțial este mai mică decât norma contractului. La nivelul unității sanitare nu este implementată o politică de modificare periodică obligatorie a parolelor de acces ale personalului în aplicația informatică integrată de gestionare a resurselor umane și salarizare, ceea ce poate genera riscuri privind securitatea datelor din această aplicație”, au mai reținut auditorii..
Au uitat de fișa postului la efectuarea gărzilor
În verificările lor, auditorii au constatat că evidența dosarelor personalului entității nu este organizată corespunzător, în sensul că acestea nu cuprind fișa postului în cazul personalului care desfășoară activități în baza contractelor individuale de muncă cu timp parțial pentru efectuarea gărzilor, iar în unele cazuri acestea nu au fost actualizate.
Totodată, nu au fost desemnate persoane cu atribuții privind întocmirea și avizarea deciziilor de încadrare a personalului, precum și a celorlalte decizii care privesc activitatea de resurse umane și salarizare și, de asemenea, nu a fost actualizat regulamentul de organizare și funcționare a Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț în acord cu modificările ulterioare ale structurii organizatorice, funcționale și de personal aprobate la nivelul spitalului.
Trebuie specificat faptul că cei cu atribuții în domeniu din cadrul SJU trebuie să extindă verificările în cazurile plăților ilegale și să recupereze sumele încasate în mod necuvenit, deoarece auditorii au cuantificat prejudiciile pe baza unor eșantioane selectate.
Sursa foto: eu.azcentral.com
N.R.
⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.
Data viitoare la un nou virus propun ca cei care se arata viteji după război sa vina în prima linie!De pe margine sunt mulți iepuri!
Ce făceau pe timpul covidului acei auditori externi sau după război mulți viteji se arata? Stați liniștiți ca mai vine un val,variola maimuței și atunci mai vedem!