Cui i-a dat bani Morenciu ca să-și păstreze funcția de la Ambulanță? Corupția nu se „vindecă” cu pedepse cu suspendare
Săptămâna trecută, Curtea de Apel Bacău l-a condamnat definitiv pe Dorin Dan Morenciu la 4 ani și 6 luni închisoare pentru luare de mită în scandalul angajărilor de la Serviciul Județean de Ambulanță (SJA) Neamț. Morenciu, director al SJ Neamț la data comiterii faptelor, a primit peste 80.000 de euro, direct și prin intermediari, de la cei care se înscriseseră la examenul pentru definitivarea pe posturi. Au fost peste 40 de posturi de asistenți și ambulanțieri scoase la concurs, iar Morenciu a „încasat” aproape de la toți candidații sume importante de bani. Morenciu, după cum se știe, nu a fost singur în toată această afacere, el fiind ajutat de asistenta șefă Maria Luminița Rozoschi, sindicalistul șef Gladiol Andronache, o altă asistentă pe nume Elena Preda etc. Primii doi au fost trimiși recent în judecată pentru șpăgi încasate separat.
Dintre toți inculpații trimiși în judecată, unii și-au recunoscut faptele, alții, nu. Toți, fie angajați SJA Neamț, fie concurenți, cu o singură excepție (Morenciu), au fost condamnați la pedepse cu suspendare. Vorbim, așa cum spuneam, și despre cei care au dat mii de euro ca să fie angajați pe perioadă nedeterminată, dar și de cei care au cerut și primit acești bani.
Magistrați toleranți
Privind retrospectiv acest caz de corupție, acum când instanța s-a pronunțat definitiv, se poate observa lejer că pedepsele aplicate au fost extrem de blânde. Sunt zeci de fapte de dare și luare de mită și doar o pedeapsă de închisoare cu executare, care arată gradul de toleranța al magistraților. Mai ales dacă ne raportăm la gravitatea faptelor comise de cei implicați. Îi avem pe cei care au cerut și primit banii pentru a-i promova persoane care habar nu aveau de meserie, iar asta s-a văzut în timpul interviurilor.
De altfel, asisenta șefă Rozonschi a fost intrerceptată când se plângea colegilor de cât de prost sunt pregătiți sunt cei care s-au prezentat la concurs, dar și cei pe care i-a promovat în baza șpăgilor.
Dacă ne gândim că este vorba despre medicina de urgență, atunci poate fi înfricoșător de-a dreptul.
Impresia generală este că instanțele de judecată nu au văzut sau nu au vreut să vadă aceste aspecte extrem de importante, și anume că șpăgile au fost date pentru pătrunderea într-un sistem în care atribuția principală este salvarea vieților oamenilor.
Grup infracțional
Pe de altă parte, fără a avea pretenția că facem noi încadrări ale faptelor, însă și o persoană fără experiență își dă seama că infractorii din acest dosar au lucrat în sistem de grup infracțional organizat (art. 367, CP, (1) „Iniţierea sau constituirea unui grup infracţional organizat, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unui astfel de grup se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi”.
Ce au făcut Morenciu, Rozoschi, Andronache, Preda și alții nu este grup organizat? Nu au acționat ei ca infractori desăvârșiți pentru a pune mâna pe bani? Iar cei care au dat bani nu au aderat și ei la acest grup infracțional? Sunt întrebări care merită toată atenția.
Doar o pedeapsă cu executare înseamnă foarte puțin într-o țară în care corupția și-a făcut cuib.
La cum arată datele, este foarte posibil ca procurorii să nu fi dorit să extindă ancheta și în alte zone, respectiv spre presupusa grupare care l-ar fi sprijinit și protejat pe Morenciu&Co să încaseze șpăgi cu o dezinvoltură pe care rar o întâlnești la cei care se ocupă cu astfel de lucruri.
Știau sau nu autoritățile ce face Morenciu la Ambulanța Neamț?
România este o țară coruptă, cu ramificații în cele mai ascunse unghiuri, din cauza angajaților instituțiilor care dau rateuri în privința prevenirii și combaberii corupției de cele mai multe ori.
Dacă ne raportăm la cazul Morenciu, fostul director al SJA Neamț, mai ales acum după condamnarea lui, se poate observa că atât el, cât și complicii săi nu au luat în calcul nicio consecință a faptelor lor.
Vorbeau despre șpăgi fără să-și ia cele mai mici măsuri de precauție, fie la telefon, fie când se întâlneau prin birouri sau aiurea, ori se întâlneau să primească sau să înmâneze șpăgile atât ei între ei cât și cu concurenții.
Încrederea infractorilor a fost dată de alte elemente, putând vorbi chiar despre o eventuală protecție de care aceștia credeau că beneficiază.
Unde a dat Morenciu bani „mai departe”?
În timpul anchetei, Morenciu le-a spus judecătorilor că a luat șpăgile ca să le dea mai departe: „Intenționam ca banii pe care îi primeam de la cei doi (Andronache și Rozoschi) să îi dau și eu mai departe altor persoane care mi-au promis că mă vor susține să-mi continui activitatea și după ce voi împlini vârsta de pensionare”, le-a spus Morenciu procurorilor.
Ulterior, la începutul lunii septembrie 2022, Morenciu a declarat acelorași procurori: „Din câte îmi amintesc, înaintea desfășurării examenului, am luat decizia de a strânge bani și a da mai departe bani pentru a-mi păstra funcția”.
Atunci, cui i-a dat Morenciu șpagă ca să-și păstreze funcția de la Ambulanță? Au investigat procurorii această afirmație? Dacă nu au investigat-o, de ce?
Ori poate că Morenciu, prin cele declarate, a transmis un semnal celor de afară „Atenție, dacă nu mă ajutați, vă torn!”.
E posibil ca Morenciu să fi făcut totul de capul lui, însă, dat fiind modul de operare, este clar că a avut o „proptea”. Cineva i-a dat de înțeles că-l protejează, altfel nu se explică modul dezinvolt în care a luat șpăgile de zeci de mii de euro, fără a se deranja măcar să le ascundă.
În timpul anchetei, redactorii atacul.ro au primit informații că Morenciu urma să împartă parte din șpagă cu o persoană cu funcție importantă din Neamț și cu o alta de la București, din Ministerul Sănătății. Poate așa se explică tupeul de a cere și lua șpagă.
Acum, la final de anchetă și proces, vedem că nu avem o confirmare a variantei potrivit căreia și alții din afara SJA Neamț s-au bucurat de șpăgile încasate de Morenciu. Bine, asta nu înseamnă că lucururile nu se pot schimba, mai ales dacă Morenciu se decidă să vorbească și să aibă în spate și probe.
În timpul anchetei, procurorii au găsit câteva lucruri interesante, pe care fie nu le-au băgat în seamă, fie le-au verificat și le-au clasat, fie sunt în curs verificare
Nume importante, rostite în timpul anchetei
La vremea respectivă, atacul.ro a relatat în exclusivitate două aspecte care dau de gândit.
Una dintre persoanele care ar fi intervenit pe lângă directorul șpăgar Morenciu pentru ca un concurent să promoveze examenul a fost Mihai Mavriș, șeful Poliției Rutiere Neamț. Polițistul i-ar fi dat lui Morenciu un bilet pe care era scris numele unui concurent (Constantin Botescu), angajat, fără concurs, ca ambulanțier la stația SAJ Roman la începutul pandemiei. Ofițerul i-ar fi transmis lui Morenciu că Botescu este cumnatul lui și că-l roagă să-l ajute la examen. Neinspirat, directorul Morenciu a lăsat biletul în mașină, unde a și fost găsit de procurori în timpul percheziției.
A doua chestiune îl are în centru pe Adrian Niță, fost prefect de Neamț, în prezent primar ales al orașului Piatra-Neamț.
Cât s-a aflat după gratii, Morenciu le-a spus celor de la DNA că a ajutat doi candidați la rugămințile șefului Poliției Rutiere, comisarul șef Mavriș, și a prefectului județului Neamț, Adrian Niță. Concret, Morenciu le-a spus procurorilor că prefectul de Neamț, Adrian Niță, reprezentantul Guvernului în teritoriu, a intervenit pentru un candidat.
Întrebat de procurori dacă i-a cerut asistentei șefe Luminița Rozoschi, membră în comisia de examinare a ambulanțierilor, să-l sprijine la examen pe candidatul Ionuț Țepeș, Morenciu a spus DA! Dezvoltând informația, Morenciu le-a povestit anchetatorilor că i-a transmis asistentei Rozoschi un bilețel pe care era menționat numele candidatului Ionuț Țepeș. Întrebat de la cine a primit biletul, Morenciu a spus că de la prefectul Adrian Niță, care i-a solicitat să-l ajute pe candidatul al cărui nume era menționat în bilet, respectiv pe cel al lui Ionuț Țepeș. Răvașul a fost înmânat asistentei Rozoschi, cel mai probabil în timpul examenului.
Întrebat de redactorii atacul.ro despre acest episod, Adrian Niță a negat orice fel de implicare.
„Nu, nu l-am rugat (n.r. pe Morenciu să-l ajute pe Țepeș). Mai mult decât atât, pe domnul Morenciu l-am anunțat să aibă grijă, pentru că existau niște zvonuri prin oraș despre neregulile de acolo. Nu știu despre niciun bilețel”, a declarat Niță pentru atacul.ro.
Pe lângă toate acestea, fratele unui fost polițist de la Rutieră, care a candidat pentru un post de ambulanțier, a dat o mită record lui Morenciu, aspect pe care atacul.ro l-a prezentat pe larg.
Șpăgi pe bandă rulantă
Reamintim că Serviciul Județean de Ambulanță Neamț a organizat, în perioada 2-18 mai 2022 un examen pentru ocuparea posturilor pe perioadă nedeterminată, pentru personalul care a ocupat fără concurs posturi de execuție, pe perioadă determinată, în perioada stării de alertă generate de pamndemia de Covid-19. Au fost scoase la concurs 21 de posturi (contractuale) de personal sanitar și 28 de posturi de personal sanitar auxiliar (șofer autosanitară).
Procuroii anticorupție au constatat că șeful Serviciului de Ambulanță, Morenciu, pretins bani de la o parte din candidații declarați admiși, fie direct fie prin interpuși, în scopul promovării examenului, iar candidații au acceptat pretinderea formulată și i-au remis managerului sumele solicitate. Imtermediarii, cum am spus, au fost Rozoschi și Andronache.
Inițial, Morenciu le-a spus procurorilor că nu a pretins nicio sumă de la candidați ci doar le-a spus lui Rozonschi și Andronache să facă cum cred ei de credință. Mai târziu, Morenciu a declarat că Rozopschi și Andronache au avut inițiativa pretinderii de bani de la candidați. Cercetările ulterioare au stabilit că minte. La finele lunii iunie, când era în arrest, Morenciu a spus că „intenționam ca banii pe care îi primeam de la cei doi (Rozonschi și Andronache) să îi dau și eu mai departe altor persoane care mi-au promis că mă vor susține să-mi continui activitatea și după ce voi împlini vârsta de pensionare.”
Din banii adunați de la candidați, Morenciu și-a oprit grosul, 82.000 de euro, o altă parte fiind oprită ți împărșită de complicii săi.
În 18 mai, procurorii au percheziționat locuința șui Morenciu, unde au găsit banii (lei și euro). Infractorul nici nu știa câtă șpagă a luat. A aflat atunci, când a făcut inventarul cu procurorii:
– dintr-o borsetă de culoare albastră cu portocaliu, suma de 10.000 de lei și suma de 11.400 de euro, după cum urmează: suma de 10.000 lei, compusă din 100 bancnote de 100 de lei; un plic ce conținea suma de 5.500 de euro compusă din: o bancnotă de 500 de euro, 50 de bancnote de 100 de euro; al doilea plic ce conținea suma de 5.900 euro compusă din 118 bancnote de 50 de euro;
– dintr-o borsetă gri cu suma de 30.000 de euro, după cum urmează: suma de 20.000 de euro, compusă din 186 bancnote de 50 de euro, 81 de bancnote de 100 de euro și 13 bancnote de 200 de euro; un plic de culoare roșie ce conținea suma de 5.000 de euro compusă din: 100 de bancnote de 50 de euro, prinși cu o banderolă de hârtie un plic de culoare albă ce conține suma de 5.000 de euro compusă din: o bancnotă de 200 de euro, 7 bancnote de 100 de euro și 82 de bancnote de 50 de euro;
– dintr-o borsetă de culoare neagră cu inscripția Bvlgari suma de 55.000 de lei și suma de 10.000 de euro, după cum urmează: suma de 5.900 de euro compusă din 118 bancnote de 50 de euro; un plic alb de hârtie ce conține suma de 4.100 de euro compusă din 80 bancnote de 50 de euro și o bancnotă de 100 de euro; suma de 55.000 de lei compusă din 43 bancnote de 200 de lei, 414 bancnote de 100 de lei și 100 de bancnote de 50 de lei;
– dintr-o borsetă bleumarin suma de 10.000 de lei compusă din 50 de bancnote de 100 de lei și 100 de bancnote de 50 de lei.
Rozoschi a recunoscut în fața procurilor că i-a dat lui Morenciu o parte din banii primiți de la candidați, respectiv suma de 17.000 de euro, în cadrul unei întâlniri ce a avut loc după desfășurarea examenelor, iar diferența a fost împărțită de aceasta cu Andronache. „Din sumele primite de la aceste persoane am păstrat o parte, respectiv 5.000 de euro (câte 1.000 de euro de la fiecare), iar diferența, care totaliza 17.000 de euro, urma să o remit domnului manager Morenciu la următoarea întâlnire. Din suma de 5.000 de euro păstrată urma să îi dau jumătate lui Andronache, conform înțelegerii. Acesta urma, ca la rândul lui, să-mi dea jumătate din suma reprezentând partea sa, rămasă în urma remiterii diferenței domnului Morenciu”. Asta le-a spus Rozonschi procurorilor și ăsta reprezintă modul în care infractorii au acționat.
D.MURARU
⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.
Și (***) cu camarila sa penala a luat și ia spagi la greu, non stop, DNA-ul ce face?
cat a fost in DSP, Morenciu mergea ,inainte de alegeri, in teritoriu la agenti economici,de unde lua pesches pt presedintele CJ si partidul aflat la putere:parte din bani mergea la sefi , o parte la el.