Județul Neamț, condamnat la subdezvoltare. Marii investitori nu ne dau nicio șansă

0
6968

 

Județul Neamț nu reușește să treacă în tabăra județelor dezvoltate ale țării, pe fondul lipsei interesului autorităților cu privire la asigurarea condițiilor optime dezvoltării mediului de afaceri. Cum investiții de anvergură există doar la nivel declarativ, nici investitorii nu se înghesuie să injecteze sume serioase în economia locală, știind faptul că nu este generatoate de profituri.

În atare condiții, județul nostru rămâne la polul opus dezvoltării, chiar și în contextul în care autoritățile au exemple suficiente în țară după care să se ghideze din lipsă de idei.

Târâim sărăcia

Datele Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC) arată că, în luna aprilie, județul Neamț a reușit să atragă numai 140,8 euro de la 4 firme străine nou înmatriculate, în timp ce companiile străine care activează în zona noastră nu au investit niciun cent în activitățile lor.

Nici investițiile de capital românesc în economia locală nu au atins standardele impuse de județele dezvoltate.

Datele ONRC reliefează faptul că județul Neamț se afla pe locul 14 în țară după valoarea cea mai scăzută a capitalului românesc investit în aprilie, de 27.120 de lei (5.424 de euro), provenit de la 100 de firme nou înmatriculate.

Din Regiunea Nord-Est, mai rău decât noi stăteau județele Botoșani, cu investiții autohtone de 12.400 de lei, și Vaslui, cu 14.730 de lei.

Suceava, o lecție pentru Neamț

De cealaltă parte, județul Bacău a reușit să atragă capital românesc de 146.440 de lei, Iași, de 195.530 de lei, însă Suceava i-a întrecut pe toți, cu 951.900 de lei investiți în economia locală, în aprilie.

Vecinii din Harghita au atras investiții românești de 90.250 de lei, județul Covasna a adunat capital autohton de 108.100 de lei, Mureș, de 237.670 de lei, Sibiu, de 323.000 de lei, iar Brașov, de 742.930 de lei.

Cel mai bine poziționate din punct de vedere al investițiilor românești au fost București (cu 54,77 de milioane de lei), Cluj (cu 2,18 milioane de lei), Timiș (cu 1,26 milioane de lei), Bihor (cu 977.000 de lei) și Suceava.

Sursa foto: dreamstime.com

N.R.

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.