Polițistă anticorupție trimisă în judecată pentru 9 infracțiuni de conducere a unui autovehicul fără permis. Cum se apără inculpata
Oana Gianina Golodin, cu grad de comisar-șef în cadrul Serviciului Județean Antiocorupție (SJA) Neamț, a fost trimisă în judecată de Parchetul de lângă Judecătoria Piatra-Neamț pentru nu mai puțin de 9 infracțiuni de conducere a unui autovehicul fără a deține permis de conducere. Dosarul a trecut deja de camera preliminară de la Judecătoria Piatra-Neamț și se află în faza contestației care se judecă la Tribunalul Neamț.
Polițista anticorupție a fost reținută, la începutul lunii februarie, pentru o perioadă de 24 de ore, după ce a fost prinsă la conducând un autoturism pe strada Alexandru cel Bun din Piatra-Neamț, deși nu avea permis. Când a fost reținută, în ziua de 5 februarie 2024, Oana Golodin fusese citată să se prezinte la Poliția-Neamț pentru a fi audiată. Cum nu s-a prezentat, polițiștii au emis un mandat de aducere pe numele ei, care a fost pus în aplicare la pachet cu măsura reținerii pentru o perioadă de 24 de ore.
Oana Golodin a fost prinsă de polițiștii rutieri fără permis în dimineața zilei de 27 decembrie 2023, la ora 8, pe strada Alexandru cel Bun, din Piatra-Neamț, unde se află sediul Serviciului Județean Anticorupție Neamț și cel al Poliției Rutiere Neamț. Cel mai probabil, polițista a fost oprită de echipaj când se ducea la serviciu. Când au verificat în baza de date, polițiștii au constatat că Golodin avea permisul de conducere suspendat.
În consecință, au întocmit dosar penal. Numai că după acest episod, polițista anticorupție a mai fost depistată conducând același autoturism, un Volvo XC60, în mai multe rânduri, pe parcursul lunii ianuarie.
Filmată la volan, deși figura în baza de date ca având permisul suspendat
Deși pare un caz simplu, lucrurile nu stau nici pe departe așa, instanța având sarcina de a face lumină în această poveste.
Așa cum atacul.ro a arătat, în octombrie 2022, Oana Golodin a fost depistată de un echipaj al Poliției Rutiere în timp ce efectua o depășire neregulamentară, undeva în zona orașului Bicaz, fiind sancționată cu amendă și cu suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioadă de 60 de zile.
Polițista a contestat procesul verbal la Judecătoria Bicaz, care a respins cererea, în octombrie 2023, prin neapelare. Hotărârea nu a fost atacată cu apel, așa că a rămas definitivă.
Ulterior, avea să se constate că apelul fusese transmis prin e-mail, însă într-o formă care a stârnit suspiciunile informaticianului de la Judecătoriei Bicaz, fiind șters.
Al doilea episod s-a desfășurat la jumătatea lunii iunie 2023, când Oana Golodin a produs, pe o stradă din Piatra-Neamț, un accident rutier cu pagube materiale, pentru că nu a acordat prioritate de trecere unui alt autovehicul. Polițista nu s-a prezentat la Poliție, așa cum prevede legea, în termenul legal de 24 de ore, pentru a anunța că a fost implicată într-un eveniment rutier.
Astfel, în data de 25 iulie, polițiștii rutieri au sancționat-o pe Oana Golodin. Cum aceasta nu ar fi onorat invitația celor de la Rutieră, lucrătorii de aici au fost nevoiți să transmită procesul-verbal de contravenție (amenda + măsura complementară a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 120 de zile) la domiciliul din București al lucrătoarei de la DGA. Perioada de suspendare, spun cei de la Rutieră, a intrat în vigoare începând cu data de 10 august 2023 până la 6 ianuarie 2024.
În acest context, Golodin a fost depistată, în dimineața zilei de 27 decembrie, conducând autoturismul pe strada Alexandru cel Bun din Piatra-Neamț. Cum în baza de date figura cu permisul suspendat, colegii de la Rutieră i-au întocmit dosar penal.
Ulterior acestei date, polițiștii rutieri au constatat că, până la finele lunii ianuarie 2024, Oana Golodin a mai comis alte infracțiuni rutiere, continuând să conducă autovehicule, deși i se adusese la cunoștință faptul că are dreptul de a conduce suspendat. Multe dintre fapte au fost probate cu imagini video surprinse de diferite camera de supraveghere amplasate pe raza orașului.
Apărarea
Oana Golodin afirmă că este nevinovată și că, de fapt, șefa sa de la serviciu i-ar vrea răul și că acționează în consecință.
Apărarea polițistei anticorupție se bazează pe două componente importante.
În primul rând, spune că nu i s-a adus la cunoștință procesul-verbal din vara anului 2023, când i-a fost suspendat dreptul de a conduce pentru o perioadă de 120 de zile. Inculpata susține că nu avea de unde să cunoască ce măsuri au fost luate împotriva sa atâta timp cât nu avea idee despre conținutul procesului-verbal de contravenție.
În al doilea rând, arată și cu degetul către colegii de la Rutieră, care, deși ar fi știut cine este și unde lucrează, adică în aceeași clădire, nu au făcut un minim efort să-i comunice măsurile luate împotriva sa.
În ceea ce privește procesul cu depășirea neregulamentară pe care l-a pierdut la Judecătoria Bicaz, Oana Golodin a arătat că a atacat decizia cu apel, însă degeaba, pentru că acesta nu s-a judecat. Ea a arătat că apelul l-a trimis în termen de pe o adresă de e-mail care nu-i aparținea, pe adresa poștei electronice de la Judecătoriei Bicaz. Cei care au recepționat e-mailul au constatat că numele celui care îl trimisese nu figura în niciun dosar, iar mesajul conținea un link care l-a făcut pe informatician să creadă că poate fi vorba despre un virus. Mesajul a fost șters, însă după plângerea făcută de Golodin, a fost găsit în „recycle bin”. Apelul a fost înregistrat în februarie la Tribunalul Neamț, fiind încă în faza de judecată.
Comportamentul bizar al polițistei
În concluzie, procesul va fi unul foarte interesant, procurorii având sarcina să demonstreze vinovăția Oanei Golodin. Este ciudat de ce polițista anticorupție nu a anunțat la Poliție, în termenul prevăzut de lege, accidentul pe care l-a provocat în vara anului 2023. Tot ciudat poate fi interpretat și gestul de a trimite cererea de apel de pe adresa fiului său, iar mesajul să conțină un link considerat suspect chiar și de către un informatician.
Regula, în astfel de situații, este simplă, respectiv când trimiți documente într-un dosar aflat pe rolul unei instanțe, folosind poșta electronica, utilizezi o adresă personală (ca să poți fi identificat mai ușor pe portal) și indici și numărul de dosar. Orice altă modalitate, ca cea folosită de Golodin, poate să trezească suspiciuni. Oare să nu aibă Oana Golodin adresă proprie de e-mail? Puțin probabil!
Pe de altă parte, este curios cum de polițista, care avea tot interesul, nu a verificat pe portal să vadă dacă apelul său a fost înregistrat. Sunt doar câteva aspecte pe care judecătorii le vor lămuri, cu siguranță.
În acest moment, Oana Golodin face obiectul unei anchete penale demarate în vara anului 2020, fiind pusă la dispoziție, ceea ce înseamnă că îndeplinește numai acele sarcini și atribuții de serviciu stabilite, în scris, de conducătorul unității.
⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.
Cum sa prinda polististii corupti care i-au apararea hotilor de balast, DGA NEAMT, cand unii din ei incalca LEGEA ??? Trebuie scosi definitiv din sistem!