O găinărie de 8.000 de euro: suspectul principal, Vali Puică. Unde au dispărut 14 telefoane „de fițe” care trebuiau să ajungă la Primăria Borlești

0
8941

Vali Puică (foto), fostul primar al comunei Borlești până în 2020, care vrea din nou la primărie pe listele PSD, după ce acum 4 ani instanța supremă i-a interzis să candideze (pe motiv de conflict de interese), se confruntă cu o problemă serioasă.

Puică este principalul suspect într-un caz cu iz penal, care a creat Primăriei Borlești un prejudiciu de peste 8.000 de euro. Vorbim de 14 telefoane performante, furnizate de Telekom România, care ar trebui să fie la primărie, dar nu sunt.

Situația face obiectul unei anchete interne, la finalul căreia, cel mai probabil, va fi anunțată Poliția, pentru că este puțin probabil că cele 14 telefoane vor fi recuperate pe parcursul cercetărilor celor din primărie.

 

Fals, uz de fals…

Totul a ieșit la iveală în momentul în care reprezentanții Primăriei Borlești au solicitat celor de la Telekom România închiderea unui contract încheiat în perioada pandemiei, atunci când instituția publică a achiziționat servicii de internet (100 de cartele SIM) pentru cele 100 de tablete care fuseseră cumpărate pentru elevii unităților de învățământ din comună în vederea desfășurării cursurilor în format on-line.  

Răspunsul firmei de telefonie mobilă  fost că primăria mai are de plată câteva mii de euro pentru noul echipamentul cumpărat și noile servicii mobile achiziționate.

Cum funcționarii primăriei nu aveau habar de prevederile unui nou contract, prelungit în baza unor acte adiționale, au solicitat informații suplimentare de la operatorul economic. Cu această ocazie, cei de la primărie au aflat că în luna decembrie 2021, adică înainte de Crăciun, cineva din instituție a încheiat, la contractul vechi din timpul pandemiei, un act adițional cu Telekom România privind achiziționarea unor noi servicii de telefonie mobilă și internet (peste 100 de noi abonamente, cu tot cu cartele SIM). În consecință, furnizorul a oferit cumpărătorului un bonus consistent ce a fost folosit pentru achiziționarea unor telefoane scumpe, despre care nimeni nu știe nimic. Aceeași schemă s-a repetat câteva luni mai târziu.

Semnătura primarului, falsificată

Cum nimeni din primărie nu avea cunoștință despre aceste modificări contractuale, Telekom a pus la dispoziție copii ale contractelor care atestau încheierea actelor adiționale. S-a stabilit că semnătura de pe documente nu este a primarului George Mutu, ceea ce înseamnă că cineva a semnat în fals în locul lui și, totodată, a luat și cele 14 telefoane mobile în valoare de peste 8.000 de euro.

Lucrurile s-au complicat și mai tare, iar reprezentanții primăriei au cerut celor de la Telekom lămuriri din nou. Astfel, furnizorul de servicii de telefonie mobilă și internet a comunicat că cel care a achiziționat telefoane și servicii a fost un angajat al Primăriei Borlești.

Numai că a făcut-o fără aprobarea primarului, aspect confirmat și de semnătura falsă care apare în contract.

Verificările preliminare au mai indicat că ștampila a fost folosită fără aprobare, așa cum prevede legea. În plus, în câteva locuri, prenumele primarului este scris greșit, Gabriel în loc de George.

În actele adiționale apare un număr de telefon de contact care aparține lui Vali Puică, la acea dată consilier al primarului Mutu.

Telekom a precizat că echipamentul a fost trimis destinatarului cu o firmă de curierat, iar codul PIN și codul de livrare au fost transmise prin SMS la numărul de telefon menționat în dreptul persoanei de contact din contract. Concluzia: pachetul cu telefoanele noi nu putea fi ridicat decât de cel care deținea cele două coduri, codul PIN de la furnizor și codul de livrare de la firma de curierat, informații trimise pe numărul de telefon din contract care aparține fostului primar Vali Puică, în prezent candidat pentru un nou mandat de primar la Borlești.

Puică nu știe, nu a auzit, nu a văzut

Am sunat la numărul de telefon 0744/7691**, care este menționat în dreptul persoanei de contact din actele adiționale și ne-a răspuns Vali Puică. După ce ne-am prezentat, i-am spus și ce dorim, respectiv un punct de vedere vizavi de suspiciunile care planează asupra sa în ceea ce privește dispariția celor 14 telefoane. După câteva minute bune, timp în care a încercat să-și amintească dacă a semnat sau nu contractul, dacă a luat sau nu telefoanele, Puică ne-a întrebat dacă suntem de la Telekom. Când a aflat că vorbește cu redactorul de la atacul.ro, Puică a spus că nu-și amintește să fi luat telefoanele și că, din punctul lui de vedere, subiectul „e electoral”.

Lucrurile nu sunt atât de simple, întrucât informațiile îl indică pe el destinatar al coletelor cu telefoane mobile de la Telekom, furnizate în baza contractului încheiat cu Primăria Borlești.

Vorbim despre 14 telefoane scumpe, valoarea totală a acestora fiind de 8.101 euro.

  • Patru telefoane Samsung Galaxy S21 Ultra (preț 931 euro/buc)
  • Un telefon Samsung Galaxy A03s (preț 102 euro/buc.)
  • Un iPhone 13 Pro Graphite ENT (preț 1.236 euro/buc)
  • Un Samsung Galaxy A52s (preț 323 euro/buc)
  • Trei Samsung Galaxy A53 (264 euro/buc)
  • Un telefon Salsung Galaxy A33 (preț 244 euro/buc)
  • Un telefon Samsung Galaxy A012 (preț 121 euro/buc.)
  • Un iPhone 13 Pro Graphite ENT (preț 1.236 euro/buc)
  • Un Samsung Galaxy A52s (preț 323 euro/buc)

Până cănd se va clarifica unde sunt telefoanele, cine le-a luat și de ce, primăria nu va putea să încheie socotelile cu furnizorul de servicii de telefonie. Un motiv în plus pentru ca situația să fie adusă în atenția autorităților.

Iar autoritățile au suficiente elemente care le pot ajuta să limpezească lucrurile, să identifice autorul și să-l tragă la răspundere.

Se vede clar că semnătura care apare în contract, în dreptul primarului (prenumele acestuia a fost scris greșit în câteva locuri) nu este a acestuia.

D.MURARU

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.