Cât mai costă un apartament în Piatra-Neamț, Roman sau Bicaz. Schimbări pe piața imobiliară
Camera Notarilor Publici Bacău a publicat valoarea minimă a apartamentelor din oraşele județului Neamţ, prețuri valabile pentru acest an, cuprinse într-un studiu de piață realizat de un expert în domeniu.
Scopul studiului de piața îl reprezintă stabilirea nivelului taxelor aferente valorilor construcțiilor din Neamț, în momentul transferului dreptului de proprietate, „care se calculează la valoarea declarată de către Camera Notarilor Publici Băcau la nivelul fiecărei circumscriptii teritoriale ale judecătoriilor judeţului Neamț”.
Valorile minime ale apartamentelor au fost stabilite în euro pe metru pătrat, cursul valutar utilizat fiind cel din ziua în care tranzacția va fi încheiată la notar.
Potrivit studiului, preţurile apartamentelor situate la parter și ultimul etaj se reduc față de valorile din grilă cu 5%, respectiv 7%, pentru apartamentele situate între etajele 3 și penultimul etaj valorile se diminuează cu 3%, același procent de reducere fiind valabil și pentru valorile apartamentelor de la ultimul etaj + mansardă.
Apartamentele construite înainte de 1 ianuarie 1977 au prețuri mai mici cu 25 de procente, iar cele construite între 1977 și 1990, cu 15%.
Cele mai mari prețuri, la Euroconfort
Potrivit grilei valabile în acest an, cele mai scumpe apartamente din Piatra-Neamț sunt situate în blocul Euroconfort, de pe bulevardul Dacia, unde un metru pătrat a fost stabilit la 1.330 de euro.
În zona specială (str. Privighetorii, b-dul. Traian), valoarea minimă a unui metru pătrat dintr-un apartament este de 1.160 de euro, același preț fiind valabil și pentru apartamentele din blocurile noi de pe Piața 22 Decembrie.
Prețul construcțiilor noi scade la 1.050 de euro/mp pe str. Plăieșului.
Valoarea de 1.050 de euro/mp o au și apartamentele din zona centrală (Cuza Vodă, Petru Rareș, Durăului, Ana Ipătescu etc), cele de pe 1 Mai, dar și apartamentele de tip duplex (Orhei, Petru Rareș, b-dul. Traian).
Pe b-dul Dacia, prețul unui metru pătrat dintr-un apartament a fost stabilit la 840 de euro, în zona Petrodava, la 990 de euro, în Precista, la 910 euro, iar în zona Obor este de 900 euro.
În zona Mărăței, prețurile oscilează între 610 euro/mp și 820 de euro/mp, iar în Dărmănești, între 470 de euro/mp (Tiparului, Viforului, fiind și cele mai ieftine apartamente din Piatra-Neamț) și 740 de euro/mp.
La Roman, duplexurile sunt cele mai scumpe
În Roman, prețurile apartamentelor sunt mai mici comparativ cu cele din Piatra-Neamț. Evaluatorul a stabilit o valoare minimă de 790 de euro/mp pentru apartamentele situate în zona specială (b-dul. Roman Mușat) și de 670 de euro/mp pentru zona Sucedava și Hotel Roman. Apartamentele tip duplex sunt evaluate la între 510 de euro/mp și 850 de euro/mp și la 690 de euro/mp cele din zona Smirodava (str. Bogdan Dragoş, Ion Creangă, Mihai Eminescu, Gloriei, Păcii etc), în timp ce imobilele de pe str. Anton Pan ajung la 650 de euro/mp. Apartamentele noi din orașul Roman sunt evaluate la 650 de euro/mp.
Apartamentele din Târgu-Neamț, mai valoroase decât cele din Roman
Prețuri mai mari ale apartamentelor noi întâlnim la Târgu-Neamț, unde evaluatorul a stabilit valoarea minimă a unui metru pătrat la 790 de euro, mai mare cu 140 de euro față de cea stabilită la Roman pentru același tip de imobil.
În zona centrală a orașului Târgu-Neamț, un metru pătrat dintr-un apartament, potrivit grilei, oscilează între 650 de euro și 770 de euro.
390 de euro/mp costă apartamentele din blocul G100 de pe B-dul Cuza Vodă, din blocul G2 de pe B-dul Ştefan cel Mare, blocul G3 de str. Slt. Radu Teoharie și din blocul G4 de pe str. Pictor Grigorescu, din Târgu-Neamț.
În Bicaz, cele mai ieftine apartamente
Evaluatorul a stabilit şi valoarea minimă a locuinţelor din blocurile situate în oraşele Roznov şi Bicaz.
Aşadar, în Roznov, în centrul oraşului, preţul pe metru pătrat dintr-un apartament este de 470 de euro, iar la vile, valoarea oscilează între 390 de euro și 550 de euro/mp.
Preţuri mai mici sunt în oraşul Bicaz, pe strada Barajului şi Piatra Corbului (centru, blocuri de tip vilă, blocuri din zona fabricii de ciment), unde un metru pătrat dintr-un apartament a fost stabilit la 360 de euro.
În cartierul Mărceni (str. Dimitrie Leonida, Primăverii, Aleea Teilor), prețul crește la 380 de euro/mp, în cazul apartamentelor noi, și scade la 290 de euro/mp, pentru imobilele vechi.
În cartierul Dodeni (str. Barajului, Cojușna, Păltiniș), valoarea unui apartament scade la 250 euro/mp.
Cererea de locuințe este sub nivelul ofertei
În ceea ce privește oferta imobiliară existentă în Neamț, în opinia expertului, aceasta se îndreaptă spre un ușor excedent la nivelul orașelor, însă cererea este sub nivelul ofertei.
Familiile tinere și Programul „Prima casă” susțin, în mare parte, cererea de apartamente, arată expertul: „Se manifestă o ofertă abundentă de apartamente indeosebi constructii mai vechi de 1990 si in complexe rezidentiale noi. Cererea pentru construcții (apartamente) în municipii și orașe este sub nivelul ofertei și este, în mod deosebit, lansată de familii tinere (beneficiind de Programul Prima casă) pentru apartamente mai vechi si mai rar pentru ansambluri rezidentiale executate de dezvoltatori. În mediul rural, cererea de locuinte și constructii agricole este manifestată îndeosebi de investitorii mari în agricultură care urmăresc comasarea terenurilor în vederea exploatării”.
Prețurile caselor vor crește și în acest an
Expertul a concluzionat, în urma realizării studiului și stabilirii valorilor minime ale locuințelor, că prețurile imobilelor vor crește în acest an, atât pe fondul majorării prețurilor materialelor de construcții, a inflației în creștere, dar și a dorinței crescute a cetățenilor de a-și cumpăra case.
„S-a constatat creșterea nivelului activităților economice și ușoara perspectivă de creștere a investitiilor în domeniul construcțiilor în judetul Neamț, cât și creșterea prețurilor la materialele de constructii, inflația mărită, dorința mărită pentru cumpărarea de reședinte în vederea lucrului de la domiciliu. Toate acestea au ca efect creșterea valorilor de circulaţie orientative minime ale construcțiilor. Tendința, pentru anul 2024, este de crestere a prețurilor la toate categoriile de apartamente și locuințe față de anul 2023. În perioada efectuării studiului de piață putem opina că piața construcțiilor este o piață a cumpărătorului”, potrivit expertului.
Sursa foto: www.rundreisen.de
N.R.
⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.
Cine stabileste că pe Dacia ar fi 840 E pe mp?Că din cauza taxelor,una e in acte și alta e in realitate