O nouă balastieră pe Bistrița cea limpede și frumos curgătoare. Decolmatare prin exploatare și niciun leu pentru drumurile comunale folosite de mașinile de mare tonaj

1
4026

La un interval de niciun an, Administrația Bazinală de Apă (ABA) Siret-Bacău a emis două avize de gospodărire a apelor pentru firma Trust CCDP SRL Roznov, căreia i-a închiriat perimetre de exploatare pe râul Bistrița pentru „decolmatare prin exploatarea balastului”.

Vorbim despre o cantitate totală de peste 150.000 de metri cubi de balast exploatat de firma Trust CCDP Roznov, care are stația de sortare la aproximativ 10 kilometri de cele două perimetre, ceea ce întărește încă o dată ideea că râurile din Neamț se colmatează, de regulă, în apropierea stațiilor de sortare a firmelor care, de regulă, se ocupă cu exploatarea balastului sau construcțiile.

ABA Siret a aprobat prima exploatare în data de 31 octombrie 2022 (perimetrul „Bistrița 2”), iar pe cea de-a doua (perimetrul „Bistrița 5”), în data de 9 octombrie 2023, ultima fiind în faza analizei în vederea emiterii autorizației de mediu.

Camioanele le strică locuințele, se plâng sătenii

Noua balastieră îi va permite firmei Trust CCDP să exploateze 81.000 cubi de agregate minerale, traseul camioanelor cuprinzând și două străzi din comuna Zănești. Acest lucru a atras nemulțumirea unor săteni, oamenii plângându-se că mașinile de tonaj greu le vor afecta casele, chiar dacă au obligația de a nu depăși 5 km/oră.

S-au plâns și primăvara trecută de același lucru, când a fost exploatat balastul din primul perimetru, însă degeaba.

Anul trecut, primarul Ioan Filip declara pentru atacul.ro că nu poate să îngrădească dreptul camioanelor cu balast să treacă pe un drum public, mai ales că exista și acordul consilierilor locali. Și nu mințea, pentru că în Consiliu Local a fost dat acceptul camioanelor să treacă pe drumurile publice din Zănești.

Același lucru s-a întâmplat și cu cel de-al doilea perimetru, cel de aproape 50.000 de metri pătrați („Bistrița 5”), de pe care va fi exploatată cantitatea de 80.000 de metri cubi de balast.

Consilierii locali și-au dat acceptul

În ședința din 29 ianuarie, Consiliul Local Zănești a votat, acordând dreptul de acces și utilizare a drumurilor din localitate de către camioanele cu balast ale Trust CCDP. Au fost și consilieri din Opoziție care au votat împotrivă, însă proiectul a trecut fără probleme, chiar dacă au fost voci care au contestat inclusiv faptul că acordul de folosire a drumurilor a fost votat după emiterea avizului de gospodărire a apelor, a certificatului de urbanism și a permisului de exploatare de către Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM).

În toate aceste documente se face referire la un „acord de reabilitare drumuri”, emis de Primăria Zănești în iunie 2023.

Un bănuț nu intră în bugetul comunei

Interesant este că bugetul primăriei nu câștigă nici măcar un leu de pe urma acestei afaceri a Trust CCDP SRL, în condițiile în care camioanele firmei, încărcate cu balast, vor folosi infrastructua rutieră a comunei.

Anul trecul, primarul Filip menționa că primăria are de câștigat de pe urma camioanelor cu balast, însă fără a menționa  beneficiile. Probabil, a câștigat fix ce câștigă și de pe urma HCL-ului din 29 ianuarie 2024 – nimic. Poate nu ar fi fost rău ca aleșii locali să voteze instituirea unei taxe/metru cub de balast transportat cu basculantele care folosesc drumurile localității. Și 1 leu/mc ar fi însemnat ceva pentru bugetul primăriei, care nu ar fi falimentat în niciun caz firma ce va câștiga de pe urma acestei afaceri o sumă considerabilă.

D.MURARU

Citește și:

Săteni revoltați din cauza camioanelor care transportă balastul scos din râul Bistrița prin fața caselor lor

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

1 comment

  1. George 22 februarie, 2024 at 21:54 Răspunde

    Un pic de documentare domnule jurnalist.din cantitatea totala exploatata,45 % din taxa pe mc revine primăriei . Repede ne place să sărim la speculații

    Admin.: Suntem foarte bine documentați, așa că nu vă faceți griji. În articol discutam despre nemultumirea oamenilor care se plâng că le crapă casele din cauza traficului greu si despre faptul că primăria nu încasează un leu de la firmă pentru folosirea străzilor. „Taxa” (procent din redevența minieră) la care faceți referire nu este pentru folosirea infrastructurii rutiere. În plus, valoarea ei este de nici 3 lei/mc și se va împărți între UAT Zănești și UAT Borlești, pentru că perimetrul de exploatare se află pe raza celor două comune!

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.