Izvorul Alb – Secu, istoria se repetă. Locuitorii, îngropați în nămol. Prefectul și-a bătut gura degeaba
De ani de zile, locuitorii din satele Secu și Izvorul Alb, care, din punct de vedere administrativ, aparțin de orașul Bicaz, se confruntă în fiecare primăvară, în perioada dezghețului, cu o situație extrem de dificilă. Căile principale de acces către sate, precum și drumul care le leagă devin impracticabile din cauza noroiului care apare când se încălzește vremea. Cum drumurile nu sunt balastate, ele se transformă în adevărate capcane de nămol, dându-le mari bătăi de cap oamenilor.
„Au fost făcute zeci de plângeri la primărie referitoare la drumul de acces, însă nu numai că nu au răspuns, dar nu au luat nici cea mai mica măsură pentru a îmbunătăți situația. Locuitorii satului sunt izolați de lume și primăria nu vede, nu aude. De curând, se vinde lemn de pe islazul primăriei, se trage cu TAF- ul pe drumul plin cu noroi, cu cioate, crengi și îl distruge de tot. Sunt în zonă bătrâni de 80-90 de ani care au nevoie de medicamente și alimente. Sunt izolați! Dacă e nevoie de Ambulanță, chiar nu știm cum o să ajungă până aici!,”, ne-a declarat fiul unui bătrân care locuiește în zonă.
Una dintre căile de acces, cea de pe malul Lacului Izvorul Muntelui, se află în administrarea Direcției Silvice Neamț, și chiar dacă a fost cât de cât reabilitat în urmă cu câteva luni, acum a început să cedeze din nou, în special din cauza camioanelor care transportă bușteni.
Cea de-a doua cale de acces, prin Axial, arată și mai rău, iar în ultima perioadă a devenit aproape impracticabilă din cauza mașinilor de mare tonaj care transportă buștenii tăiați de pe islazul Primăriei Bicaz. Lucrurile nu stau mai bine nici în cele două sate, dar nici pe drumul care le leagă.
Dacă drumul de pe lângă lac este unul forestier, cele din sate și dintre sate se află în administrarea Primăriei Bicaz, instituție care, în ultimii ani, a intervenit numai după ce atacul.ro a dezvăluit situația dezastruoasă de acolo.
Primăria Bicaz a dat cu tifla prefectului
Drumul care face legătura din Axial cu cele două sate este, după cum afirmă oamenii cu care am discutat, „al nimănui”, în sensul că nu este administrat de nimeni. Acesta a și fost motivul pentru care prefectul de Neamț, Adrian Niță, chemat în zonă, anul trecut, de localnici, le-a cerut celor de la Primăria Bicaz să facă demersuri pentru a prelua în administrare acest drum, Secu – Axial. Explicația este simplă, pentru că odată luat în administrare, primăria ar avea posibilitatea legală să intervină asupra lui și să-l balasteze/asfalteze/modernizeze.
La cum arată lucrurile în prezent, se pare că prefectul și-a bătut gura degeaba, pentru că de când a fost în zonă și a văzut despre ce este vorba, cerând autorităților locale să se implice, și până în prezent nu este nicio îmbunătățire. Lucrurile sunt la fel, chiar mai rău decât în alți ani.
„Sătenii au solicitat, anul trecut, prezența prefectului în zonă. A venit omul și și-a făcut cruce de ce a găsit aici. A fost convocată imediat o întâlnire la sediul Prefecturii, unde s-a stabilit ca să fie reparat drumul de la Barajul Bicaz până în Secu, adică drumul administrat de Direcția Silvică. L-au făcut, l-au adus într-o stare bună, dar a ținut exact până acum, când au început să care cu camioane de mare tonaj fix la dezgheț și pe timp de ploaie. Tot atunci, prefectul a somat Primăria Bicaz să facă demersuri pentru a fi votată o hotărâre de consiliu privind preluarea în administrare de către primăria a drumului Axial – Izvoru Alb – Secu. Pentru că numai așa ar putea fi reabilitat. Dar nu s-a făcut nimic. Ba mai mult decât atât, acolo unde este dezastru maxim (foto) a vândut primăria lemnul de pe izlaz. Suntem efectiv disperați, pentru că nu avem nici un drum de acces în sat și nu știm ce să mai facem. Tot în cadrul aceleiași ședințe, prefectul a cerut să fie reparate și drumurile din sat, însă cei din primărie nu au făcut nimic”, a precizat aceeași persoană.
Este evident că dacă ar exista voință ar fi găsite și soluții. Chiar dacă din punct de vedere electoral (unii afirmă că acolo sunt doar o „mână de voturi”) cele două sate nu reprezintă mare lucru, decidenții ar trebui să se gândească și la potențialul turistic al zonei.
Însă, în primul rând, acolo își duc zilele câteva zeci de bătrâni batjocoriți de autoritățile locale care își amintesc de ei doar în campaniile electorale când nu se sfiesc, cu nesimțire, să le promită că vor rezolva problema drumurilor. Din 1990, toți primarii Bicazului au promis asta.
Cu siguranță, la cum stau lucrurile, cea mai bună variantă ar fi reabilitarea căii de acces care face legătura cu Axialul, însă trebuie interes major.
D.MURARU
Citește și:
Orașul Bicaz: Sătenii din Secu și Izvorul Alb, cu noroiul până-n gât
⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.