S-a spart gheața! Braconier condamnat la închisoare cu executare. Pescarul care l-a filmat, amenințat cu bătaia

0
13274

Un bărbat din satul Ruginoasa, comuna Hangu, a fost condamnat de Judecătoria Bicaz la 8 luni de închisoare cu executare și la plata unei amenzi penale în valoare de 4.800 de lei, după ce a fost prins braconând pe Lacul Izvorul Muntelui. Decizia nu este definitivă, iar inculpatul are posibilitatea să o atace cu apel. Cazul este interesant, pentru că, cel puțin în ultimele decenii, nici un alt braconier nu a mai fost condamnat la închisoare cu executare. Probabil că Grigore Baciu, căci așa se numește condamnatul, ar fi scăpat și el, ca ceilalți, cu o pedeapsă cu suspendare dacă nu se află în perioada termenului de încercare de 2 ani pentru o condamnare de 8 luni, primită în vara anului 2021, pentru furt de arbori.

Anul trecut, la începutul lunii februarie, un pescar, voluntar al Asociației Națională de Combatere a Braconajului Pisiciol (ANCBP) Neamț, care se afla pe Lacul Izvorul Muntelui, a observat un bărbat pe pontonul unei pensiuni, care scotea peștele prins într-o plasă ilegală de pescuit.

Sursele noastre din cadrul ANCBP ne-au precizat că în momentul în care pescarul, voluntar la ANCBP, a început să filmeze cu telefonul mobil, cerându-i, totodată, individului să renunțe la actele de braconaj, cel din urmă a trecut la amenințări, spunându-i că-i va sparge capul cu o piatră și îi va distruge mașina. Anunțați, polițiștii s-au deplasat la fața locului și l-au identificat pe braconier în persoana lui Grigore Baciu, care a refuzat să colaboreze cu autoritățile.

Ulterior, în urma unei percheziții efectuate la casa braconierului, oamenii legii au găsit mai multe plase ilegale de pescuit. Deși inculpatul a negat, afirmând că a găsit plasele pe malul lacului și le-a dus acasă pentru a le folosi în gospodărie (cuști pentru găini), probele au fost împotriva lui. În imagini, individul apărea în timp ce umplea o sacoșă cu peștele prins ilegal cu plase de pescuit interzise de lege.

În vara anului 2021, Baciu a fost condamnat de Judecătoria Bicaz pentru furt de arbori la o pedeapsă e 8 luni de închisoare cu amânarea executării pedepsei, cu un termen de supraveghere de 2 ani. Cum fapta de braconaj a fost comisă în intervalul perioadei de supraveghere, instanța a fost nevoită să revoce amânarea aplicării pedepsei din sentința din vara anului 2021. Drept urmare, Baciu a fost condamnat la 8 luni de închisoare cu executare efectivă, o amendă penală de 4.800 de lei, la care s-a adăugat interdicția de a pescui o perioadă de 3 ani.

De asemenea, instanța a dispus confiscarea a șapte plase de pescuit ilegale ce-i aparțineau inculpatului, pe care polițiștii le-au găsit în timpul cercetărilor.

Foto: Arhivă

N.R.

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.