La Botoșani, DNA-ul a dat de pământ cu șpăgarii din Spitalul județean care cereau bani pentru angajări. La Neamț, combinatorii sunt norocoși. Cât costa un post de asistent la spital în 2019
Procurorii anticorupție din cadrul DNA – Serviciul Teritorial Suceava instrumentează un dosar privind fraudarea mai multor concursuri organizate la Spitalul Județean de Urgență Botoșani. Sunt vizați foști directori, medici, asistenți medicali, toți acuzați că au cerut și primit, direct sau prin internediari, bani și bunuri de la diverse persoane care doreau să se angajeze în respectiva unitate medicală. Sunt peste 10 angajați și foști angajați ai spitalului botoșănean cercetați în această cauză.
Recent, procurorii au dispus punerea în mișcare și luarea măsurii controlului judiciar față de alți trei inculpați, toți acuzați că au încasat sume importante de bani de la diverși concurenți, în calitatea lor de membri ai unor comisii de concurs.
Situația de la Botoșani nu este, cu siguranță, singulară, informații privind fraudarea unor concursuri în schimbul unor sume de bani circulând și în județul Neamț.
În Neamț, un post de asistent ajungea la 8.000 de euro, în 2019
În anul 2019, atacul.ro scria că un post de asistent medical la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Piatra-Neamț ajunsese să coste 8.000 de euro. Informația ne-a fost furnizată, la acea dată de o tânără absolventă de școală medicală, care fusese „trântită” la câteva concursuri, ca apoi să afle că nu va avea nicio șansă să pătrundă în sistem fără o șpagă de câteva mii de euro, bani pe care nu-i avea.
Întrebată de ce nu denunță șpăgarii pentru ca această practică să fie oprită, iar făptașii să fie pedepsiți, răspunsul a fost clar: „Încă nu vreau să plec din județul Neamț”. Tinerei îi era teamă că dacă va anunța anchetatorii, știrea va circula și nu va mai avea nicio șansă să se angajeze vreodată într-o unitate medicală din județ.
Cu certitudine, ca această tânără au fost zeci sau sute de tinere care au înțeles că fără șpagă nu au nicio șansă să ajungă să lucreze în sistemul medical. Iar acest lucru este confirmat și de cele întâmplate anul trecut la Serviciul Județean de Ambulanță (SJU) Neamț, unde zeci de angajați au fost condamnați pentru corupție într-un dosar privind fraudarea unor examene de angajare.
Interes major pentru controlul comisiilor de examinare
În articolul publicat în noiembrie 2019, atacul.ro dezvăluia nu numai noile tarife pentru un post de asistentă, care crescuse de la 6.000 de euro la 8.000 de euro, ci și o neînțelegerile care apăruseră între unii membrii ai Consiliului de Administrație și director.
Astfel, conform informațiilor atacul.ro, în primăvara anului 2019, între directorul spitalului de la acea dată, medicul Codruț Munteanu, și anumiți membri ai Consiliului de Administrație apăruseră niște neînțelegeri, totul pornind de la comportamentul unui membru al CA-ului care avea ca principală grijă să-și angajeze pilele în spital.
În plus, între directorul spitalului și președintele CA-ului ar fi avut loc mai multe discuții în contradictoriu, tema fiind constituirea comisiilor de examinare, în special în cazul concursurilor pentru șefii de secții. Acest episod l-a făcut pe medicul Munteanu să-și dea demisia, gest la care a renunțat în cele din urmă.
Așadar, interesul pentru controlul comisiilor de examinare era unul foarte mare. Informația era foarte bine cunoscută nu numai în spital, ci și în afara lui, în principal în diverse cercuri politice.
Cu toate acestea, în Neamț nu au existat dosare penale privind angajările trucate din spital, iar dacă au existat, au fost clasate sau încă se află în faza de cercetare.
La Botoșani, procurorii au făcut prăpăd în rândurile cadrelor medicale
În decembrie, procurorii DNA Suceava au anunțat că au inculpat 15 persoane pentru fapte de corupție. Printre cei vizați, un fost manager, un fost director de îngrijiri medicale, medici, asistenți și referenți, toți acuzați de luare de mită/trafic de influență. Ei sunt acuzați că, în intervalul 2018-2023, au fraudat mai multe concursuri și au primit bani de la cei care voiau să ocupe diverse posturi.
– bijuterii și sume de bani cuprinse între 8.000 – 15.000 de euro pentru un post de asistent medical, iar un post de altă natură, cum ar fi: muncitor, îngrijitor, brancardier, spălatoreasă, ș.a., sume cuprinse între 2.000 – 5.000 de euro, cu precizarea că sumele de bani pretinse/oferite/remise/primite creșteau, în funcție de adaosul fiecărui intermediar participant la mecanismul infracțional. Ca o precizare, în anul 2019, “costul” pentru ocuparea unui post de asistent ar fi fost de 8.000 de euro, în 2022 a crescut la 10.000 euro, iar în 2023 a ajuns la 15.000 euro.
– sume de bani necuantificate încă, bijuterii din aur, ceasuri de lux, pentru promovarea pe posturi de medic specialist, transferul personalului medical din cadrul altor unități medicale la Spitalul Județean de Urgență „Mavromati” Botoșani, aprobarea scoaterii la concurs a unor posturi.
Ieri, DNA Suceava a pus sub acuzare alte trei persoane:
Titiliuc Mirela, la data faptelor asistent-șef în cadrul Secției Boli Infecțioase Adulți, aparținând Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” Botoșani, pentru săvârșirea a două infracțiuni de luare de mită;
Surugiu Anca, la data faptelor asistent coordonator în cadrul Secției Camera de Gardă Psihiatrie a Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” Botoșani, pentru săvârșirea a infracțiunilor de luare de mită, în formă continuată, folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite;
Anichei Claudiu, la data faptei angajat în cadrul Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” Botoșani, pentru săvârșirea a infracțiunii de folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.
Procurorii au stabilit că, în perioada 2020-2022, cei trei inculpați au deținut diferite calități în cadrul comisiilor de examinare înființate la nivelul Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” Botoșani pentru ocuparea unor posturi de electrician, muncitor necalificat supraveghere bolnavi psihici periculoși, asistent medical debutant pe durată determinată și infirmier.
În calitatea menționată, Surugiu Anca și Anichei Claudiu ar fi furnizat unor candidați subiectele stabilite de comisie, ce urmau să fie date la probele de concurs, în scopul facilitării promovării acestora, prin obținerea unei note minime, respectiv nota 7.
„În aceleași împrejurări, inculpatele Titiliuc Mirela și Surugiu Anca ar fi pretins și primit, direct sau prin intermediari, de la alți candidați bunuri și sume de bani cuprinse între 500 lei și 10.000 lei. Ulterior, ca urmare a <<ajutorului>> oferit de inculpați, toți candidații au promovat concursurile la care s-au înscris”, au arătat procurorii DNA.
D. MURARU
⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.
ÎNCĂ MAI DĂINUIE ,,madam (***) “ mama șpăgilor! Mai ocupă postul de Președinte CA la spital din partea CJ?