Cum erau turnați la Securitate turiștii străini de un ajutor de ospătar de la Hotelul Cascada din Durău. Româncele care dormeau cu studenții străini erau pârâte securiștilor

2
8394

Consiliul Național de Studiere a Arhivelor Securității (CNSAS) l-a declarat pe nemțeanul Milucă Zabulic (foto) colaborator al Securității, iar instanța Curții de Apel București a stabilit calitatea de „turnător” pe care acesta a avut-o înainte de anul 1989, când lucra ca ajutor de ospătar în Stațiunea Durău (Ceahlău, Neamț).

Zabulic a intrat în malaxorul CNSAS în perioada în care era consilier local în comuna Ceahlău, iar verificările făcute în arhive aveau să ducă la identificarea de probe care indicau faptul că alesul local fusese un sprijin de nădejde pentru Securitatea ceaușistă, turnându-i în special pe turiștii străini ofițerilor de securitate.

Reprezentanții CNSAS au constatat că Zabulic, ajutor de ospătar la restaurantul „Cascada” (Durău), a fost recrutat special pentru a-i supraveghea pe străinii care tranzitau stațiunea, dar și pe cei care ar fi putut fi un pericol la adresa regimului comunist. În acest sens, ajutorul de ospătar a semnat un angajament cu Securitatea.

În dosarul personal al ajutorului de ospătar au fost identificate mai multe note informative în care Zabulic relata despre ceea ce făceau turiștii străini cazați în stațiune, precum și despre interacțiunea acestora cu românii, în special cu tinerele românce.

Notele informative livrate de Zabulic Securității:

„Sursa vă informează că în ziua de 25.12.1984 la rest. Cascada a sosit un grup de turişti de la Iași. Printre turiştii români se aflau şi studenţi străini: un student pe nume A. în anul II la medicină întreţinea relaţii de prietenie cu C.N. care lucra la spălătoria „Bradu”. Pe 26.12.1984 au plecat la Iași şi mi-a spus că el vine pe 30.12.1984 să facă revelionul la Durău. Pe 30.12.1984 a venit. În seara de revelion l-am văzut singur la Cascada. Pe 02.01.1985 m-am întâlnit cu el iar din discuţiile purtate am înţeles că a făcut revelionul cu N. Mi-a spus că pleacă cu autobuzul de 15.30. la laşi. La el mai avea 3 dolari şi 200 lei. Şi-a cumpărat un cojocel de la Suceava pe care a dat 5900 lei. Mi-a spus că mai vine la Durău după examene”.

„Sursa vă informează că în ziua de 13.09.1985 la hotelul Cascada a fost văzut autoturismul nr 12 B 2921 de la volanul căreia a coborât un străin cu o cetăţeancă româncă. Acesta a solicitat cazarea, i-a fost dată camera 119 Cascada, apoi românca a solicitat şi ea camera separat, oferindu-i-se camera 120 din acelaşi hotel. Străinul: M. M., Tel Aviv (…)Aceştia au plecat în ziua de 14.09.1985 în jurul orei 11 iar în cameră au stat împreună, plecând spre direcţia Borsec”.

„Sursa vă informează că în noaptea de 2spre 3 mai 1986 la camera 14 din <Bradul> au fost cazate numitele: G. G. /..J, studentă la mecanică laşi anul IV şi S. D., laborantă la farmacia nr. 77 (…). Acestea au intrat în relaţii cu 5 cetăţeni iordanieni care erau în cameră la ele, aceştia fiind: I. A. S. T., K. A. A. T., A. R. I. A. M. B. D. Acestea au fost găsite cu ei în cameră, noaptea târziu au plecat din camera lor în camera cetăţenilor străini iar dimineaţa au plecat cu grupul”.

FOTO: Milucă Zabulic la recepția Hotelului Cascada, în anii `80

„Sursa vă informează că în noaptea de 2/3 mai 1986 cetăţeanul străin de origine libaneză, student la Bucureşti, pe nume F. M. S., a avut camera 216 Bradul dar a venit şi a dormit împreună cu S. R. – fiica lui I. şi M., care au stat împreună şi nu s-a putut stabili natura relaţiilor acestora”.

„Sursa vă informează că în noaptea de 1 mai 1986 în st. Durău şi-au făcut apariţia un nr. de 3 cetăţeni israelieni cu bilet de odihnă de la Bucureşti şi din dispoziţia tov.D. li s-a dat camerele (…), la care unul dintre ei s-a declarat nemulţumit, nu ştiu din ce cauză au avut pretenţie şi au fost serviţi în cameră de către M. A. şi D. M., după care au fost mutaţi la hotelul Bradul. Aceştia au fost împreună cu numita C. L. C., fiica lui (…)”.

14.02.1986: „Sursa vă informează că tot personalul de la rest. Cascada din staţiunea Durău este nemulţumit de modul de retribuire a salariului. De exemplu M. A. ospătar la cele 82.000 realizări a luat 700 lei. La fel s-a întâmplat la toţi ospătarii. L. M. la 13 zile de concediu medical nu a primit nimic”.

„În staţiunea Durău, respectiv la rest. Cascada în rândul personalului lucrează şi U. M. Până acum 2 luni această persoană era preocupată de a intra în relaţii cu diverşi străini ce veneau în staţiune. Aceste relaţii le realiza pentru a-şi procura prin intermediul străinilor diverse obiecte de provenienţă străină. Nu se cunoaşte dacă împreună cu străinii, îi însoţea în alte locuri sau avea alte preocupări. De aproximativ 2 luni încoace aceasta a devenit mai atentă în comportarea pe care o are, fără să mai fie văzută în compania străinilor. Acest lucru este şi rezultatul discuţiilor care s-au purtat cu ea de către organele de stat şi de colectivul în care lucrează”.

Așadar, Zablic nu-i turna numai pe străinii care ajungeau în stațiune, ci și pe colegii de serviciu, semnalând securiștilor anumite aspecte ce țineau de viața personală a acestora, dar și de nemulțumirile pe care le aveau la serviciu.

Toate notele informative livrate ofițerilor de securitate privesc relatări la viața privată a unor turiști, dar și angajați.

Apărarea lui Zabulic

Milucă Zabulic nu a fost de acord cu constatările CNSAS și a încercat să se apere, susținând că nu a scris şi nu a semnat niciodată un angajament în faţă sau pentru un lucrător al fostei securități, că semnătura de pe așa-zisul angajament nu ar fi a lui.

El a recunoscut că, în perioada cât a lucrat ca barman la fostul Hotel Cascada, înainte de 1989, efectua și activități de recepționer, înregistrându-i pe cei care se cazau aici. Turiștii și registrul erau verificați de un securist și de un milițian, care îl întrebau câți turiști a cazat, iar el le răspundea fără să precizeze numele acestora, deoarece cei doi le puteau obține singuri din registru. Zabulic a arătat că aceștia întocmeau note informative, angajamente şi semnături, nu el.

Fostul ajutor de ospătar este convins că nu a greșit cu nimic că a relatat celor doi câți turiști străini s-au cazat și că prin aceasta nu le-a lezat drepturile și libertățile fundamentale, că doar i-a pomenit verbal într-o discuție cu milițianul și securistul.

Apărările lui Zabulic nu au ținut în fața instanței de judecată, magistrații concluzionând că informaţiile furnizate de acesta au vizat îngrădirea dreptului la viaţă privat[.

Curtea de Apel București a constatat că Milucă Zabulic a fost informator al fostei Securități.

Sursa foto: Youtube (Stațiunea Durău-Ciupy Adrian)

Daniel MURARU

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

2 comments

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.