De anul viitor, TVA pentru vânzarea locuințelor va crește. Vor fi și cazuri în care va fi aplicată TVA redusă. Fiscul vine cu informații importante

0
940

Începând cu prima zi a anului viitor, taxa pe valoarea adăugată aplicată livrării de locuințe ca parte a politicii sociale, inclusiv a terenului pe care sunt construite, va fi majorată de la 5% la 9%, potrivit Legii nr. 296/26 octombrie 2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare, arată Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF). Terenul pe care este construită locuinţa include şi amprenta la sol a locuinţei.
Astfel, prin locuinţă livrată ca parte a politicii sociale se înţelege și livrarea de locuinţe care au o suprafaţă utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodăreşti, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depăşeşte suma de 600.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziţionate de persoane fizice în mod individual sau în comun cu altă persoană fizică/alte persoane fizice.
Suprafaţa utilă a locuinţei este cea definită prin Legea locuinţei nr. 114/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Anexele gospodăreşti sunt cele definite prin Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
Cota redusă se aplică numai în cazul locuinţelor care, în momentul livrării, pot fi locuite ca atare. Orice persoană fizică poate achiziţiona, începând cu data de 1 ianuarie 2024, în mod individual sau în comun cu altă persoană fizică/alte persoane fizice, o singură locuinţă a cărei valoare nu depăşeşte suma de 600.000 lei, exclusiv TVA, cu cota redusă de 9%.
Totodată, începând cu data de 1 ianuarie 2024, prin aceeași lege se modifică definiția pentru „locuințe care în momentul livrării pot fi locuite ca atare”, fiind introduse noi condiții, referitoare la finisajele exterioare și interioare, la instalaţiile sanitare şi obiectele sanitare, precum și la instalaţiile electrice (inclusiv tablou, doze, întrerupătoare/comutatoare şi prize), ce trebuie să fie îndeplinite de locuințe la data livrării pentru ca operațiunea să fie supusă cotei reduse de TVA de 9%.

Condiții pentru TVA redusă

În perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2024, se va aplica, în continuare, cota redusă de TVA de 5% pentru livrarea de locuinţe eligibile pentru cota redusă de TVA, dacă în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2023 au fost încheiate acte juridice între vii care au ca obiect plata în avans pentru achiziționarea unei astfel de locuințe;
Persoana fizică poate achiziţiona, în perioada 1 ianuarie -31 decembrie 2024, în mod individual sau în comun cu altă persoană fizică/alte persoane fizice, o singură locuinţă cu cota redusă de TVA de 5% (dacă în anul 2023 au fost încheiate acte juridice între vii care au ca obiect plata în avans pentru achiziționarea unei astfel de locuințe ) sau
9%, conform noilor dispoziții din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, inclusiv cu cele aduse prin Legea nr. 296/2023;
Cota redusă de TVA de 5% pentru livrarea de locuinţe eligibile pentru cota redusă de TVA, se aplică numai în cazul locuinţelor care, în momentul livrării, pot fi locuite ca atare, conform condiţiilor legale în vigoare la data încheierii actelor juridice între vii ( în anul 2023) care au ca obiect plata în avans pentru achiziţionarea unei astfel de locuinţe.

Sursa foto: radiochisinau.md

N.R.

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.