Piatra-Neamț, un oraș ieftin, cu locuitori săraci. Prețurile utilităților și rata dobânzii la creditele ipotecare, cele mai mari din Regiunea Nord-Est

1
7123

Municipiul Piatra-Neamț este unul dintre cele mai ieftine orașe în ceea ce privește costul vieții, dar cu o putere de cumpărare foarte scăzută, arată numbeo.com, cea mai mare bază de date referitoare la condițiile de viață la nivel mondial.

Potrivit clasamentului realizat în funcție de costul vieții în reședințele de județ din Regiunea Nord-Est, municipiul Piatra-Neamț se evidențiază ca având cele mai prețuri ale utilităților și cele mai mari rate ale dobânzilor la creditele ipotecare. Practic, pietrenii plătesc facturi mai mari chiar și cu 40% față de unii locuitori ai Regiunii Nord-Est și au la dispoziție credite mai scumpe cu aproape 20%.

Clasamentul, realizat pe baza preţurilor din restaurante, magazine, utilităţi, transport local, îmbrăcăminte şi încălţăminte, sport, rata dobânzii la creditele ipotecare cu termen de rambursare 20 de ani, în raport cu salariul mediu net lunar, arată că prețurile de consum în Piatra-Neamț sunt  mai mici cu aproape 14% față de Iași, dar și că puterea de cumpărare este cu 28,5%  mai mare în județul vecin. La Iași, rata dobânzii la creditele ipotecare este cu 10% mai mică față de cea practicată în Piatra-Neamț, iar tarifele utilităților, cu 35%.

Comparativ cu municipiul Bacău, în Piatra-Neamț, prețurile de consum sunt mai mari cu aproape 10 procente. În acest context, băcăuanii scot din buzunare mai mult cu 60% față de pietreni pentru o masă la restaurant, cu 8% la alimente, însă cu 35% mai puțin la utilități (electricitate, apă, salubritate etc). Puterea de cumpărare a băcăuanilor este mai mare cu aproape 4 % față de cea a pietrenilor.

La Suceava, prețurile de consum sunt mai mari cu 2% (alimente cu 0,7%, chirii cu 12,7%, restaurante cu 25% față de prețurile din Piatra-Neamț), însă puterea de cumpărare este mai mare cu 39%. Utilitățile sunt mai ieftine la Suceava cu 40%, încălțămintea și îmbrăcămintea, cu până la 50%, iar rata dobânzii la creditele ipotecare este mai scăzută cu 32%.

Comparativ cu Piatra-Neamț, și la Botoșani, prețurile alimentelor, ale mâncării la restaurant sunt mai mici cu între 1,7 și 12 %, prețurile utilizăților, cu 18%, iar puterea de cumpărare este mai mare cu 14,4 %. Rata dobânzii este mai scăzută cu 19,7% față de cea practicată la noi (la Piatra-Neamț, rata dobânzii la creditele ipotecare este de 7,50%, iar la Botoșani, de 6,02%).

Și la Vaslui, prețurile alimentelor sunt mai mari cu 7 procente, prețurile meniurilor la restaurant, cu 50%, dar puterea de cumpărare este  mai scăzută cu 23,7% față de cea înregistrată în Piatra-Neamț. Și la Vaslui, rata dobânzii la creditele ipotecare este mai mică față de cea din Piatra-Neamț, cu 14,2%, iar utilitățile sunt mai ieftine cu 42%.

Dacă este să facem o comparație cu orașul Cluj, platforma numbeo.com evidențiază faptul că, în Piatra-Neamț, prețurile de consum sunt mai mici cu 26%, chiriile cu 120%, însă și puterea de cumpărare este mai scăzută cu 44,7 procente. În ceea ce privește tarifele utilităților, la Piatra-Neamț acestea sunt mai mari cu 35% față de cele practicate la Cluj, iar rata dobânzii este mai scăzută (7,28%, față de 7,50% de la noi).

N.R.

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

1 comment

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.