Bugetarii, la mare și la munte pe banii statului. Cursuri de perfecționare numai la hoteluri de lux și all inclusive. Primăria Pângărați, record de angajați trimiși pe litoral
În timp ce premierul Ciolacu și Boloș, ministrul Finanțelor Publice, se umilesc la Bruxelles, cerând Uniunii Europene acceptarea unui deficit de peste 5% din PIB, nicio autoritate nu vrea să vadă soluția simplă care ar putea rezolva această problemă: stoparea cheltuielilor inutile și exagerate a banilor publici. Și nu numai prin tăierea normei de hrană și a voucherelor de vacanță, ci și prin înlăturarea altor practici care, de ani buni, golesc bugetul public. Iar la acest capitol se înscriu și cursurile de formare profesională, paravan pentru concediile de lux ale bugetarilor, la pachet cu diferite sesiuni de instruire profesională. Aceste cursuri, în majoritatea lor, sunt urmate musai în plin sezon estival, pe litoral, cu cazare în hoteluri de 4-5 stele, cu servicii all inclusive și ultra all inclusive, în condiții de lux.
În fiecare vară, mii de bugetari merg la mare ca să se „școlească”, însoțiți de soți/soții/iubiți/iubite și copii, adică merg la mare câteva zile, cazați la hoteluri de top unde transportul, cazarea și mâncare le este achitată de angajatori, adică de stat.
Acest așa-zis fenomen, care ușurează bugetul public de sume colosale, se petrece în fiecare an. De regulă, vara cursurile de perfecționare se desfășoară la mare, toamna – în Delta Dunării sau Băile Felix, iar iarna – în stațiunile din Brașov.
Stațiunea Mamaia, locul preferat al angajaților Primăriei Pângărați
Și în această vară, sute de primării din țară și-au trimis angajații la mare pentru a urma cursuri de perfecționare în contabilitate, achiziții, servicii publice etc. Unele primării au atins perfomanța să-și trimită în stațiuni, pe bani publici, și consilierii locali, sub pretextul că și aceștia participă la cursuri de perfecționare.
Cert este că vorbim despre o adevărată industrie de pe urma căreia statul cheltuie sume considerabile. Cei mai mulți bani se duc la unitățile hoteliere pentru serviciile de cazare și mâncare. Cursurile, în sine, costă câteva sute de lei/cursant, iar șederea în resorturile de lux și mâncarea costă mii de lei/cursant.
Comuna Pângărați , din județul Neamț, condusă de Petronel Mancaș, a trimis la perfecționare, în această vară, mai mulți angajați fix pe litoral. Lunile alese au fost iulie și august, adică în plin sezon estival, numai bune pentru efectuarea concediilor. Sumele cheltuite au fost semnificative, dar nu a contat, pentru că pregătirea personalului a fost mai importantă. Plus că cei în cauză este musai să atragă importante fonduri europene pentru dezvoltarea comunei, că doar au făcut cursuri și în acest domeniu.
Pentru trei angajați, Primăria Pângârați a plătit doar pentru cursuri 2.520 lei (840 lei/persoană). Un angajat a urmat cursurile „Accesare fonduri europene”, iar doi „Managamentul Administrației Publice”.
În ambele situații, cursurile s-au ținut la Mamaia, cazarea și masa fiind asigurate la Hotel Modern. Angajatul care a urmat cursul despre fondurile europene s-a profesionalizat în intervalul 22-28 iulie, iar ceilalți doi, în perioada 13-19 august, la același hotel din Mamaia. Pentru cazarea și masa celor trei bugetari, primăria a plătit 20.730 lei. Fără TVA (6.790 lei/persoană).
Ulterior, primăria a mai achiziționat un pachet de servicii cazare la Hotel Modern din Mamaia, pentru perioada 13-19 august, pentru o persoană.
Foto: Hotel Modern, Mamaia (sursa foto: funkytravel.ro)
Și cum Primăriei Pângărați nu-i ajunge un singur specialist în fonduri europene, a hotărât să mai trimită un angajat la curs. Numai că, de această dată, cursul nu a mai avut loc la Mamaia, ci în Stațiunea Costinești, în perioada 31 iulie – 5 august. Nota de plată: 6.190 lei cazarea și masa la Hotel Vox Maris + 800 lei/curs. Total 6.990 lei, fără TVA.
Iar lucrurile nu s-au terminat aici, pentru că primăria a mai achiziționat cel puțin un astfel de pachet, unde cazarea este peste 4.300 de lei, fără TVA, bani dați pentru a „profesionaliza” un alt bugetar prin cine știe ce stațiune de pe litoralul românesc.
Primăria Pângărați nu este singura care a apelat la astfel de servicii, însă se află printre unitățile administrativ teritoriale care a trimis cei mai mulți angajați, în această vară, pe litoralul românesc. La cursuri, nu la distracție, bineînțeles!
Vara, la mare, iarna, la munte
Cum vara a trecut, bugetarii lasă deoparte litoralul și se orientează spre alte destinații, cu acces la hotelurile de la Băile Felix sau din alte stațiuni sau zone cunoscute ale României.
Ultimele trei instituții bugetare care figurează pe lista celor care au cheltuit bani pentru a-și „profesionaliza” angajații sunt Consiliul Concurenței, Societatea Națională a Apelor Minerale și Registrul Auto Român.
Cei de la Consiliul Concurenței au plătit 34.174 de lei, fără TVA, pentru participarea angajaților (nu se menționează numărul acestora) la cursul de perfecționare profesională „Eficiența echipelor”, care se va desfășura în perioada 20-22 septembrie, la Hotel Posada, în Curtea de Argeș, aflat la 200 de metri de Barajul Vidraru. Hotelul este de 4 stele și beneficiază de un pachet larg de servicii.
Societatea Națională a Apelor Minerale, instituție aflată în subordinea Ministerului Energiei, condusă de Alin Udriște, despre care atacul.ro a scris în nenumărate rânduri, cheltuie aproximativ 10.000 de lei pentru a-și trimite doi angajați la seminarul „Noutăți legislative în auditul public intern din România”, ce se desfășoară în perioada 7-10 septembrie la Hotel Alpin din Poiana Brașov, o unitate hotelieră de 4 stele.
Deschiși la pungă sunt și cei de la Registrul Auto Român, care au plătit 40.000 de lei, fără TVA, pentru masa și cazarea a patru angajați pentru a participa, în perioada 21-24 septembrie, la un program de instruire în domeniul financiar-contabil. Cursanții vor dormi și mânca la Hotel Lebăda din Delta Dunării (foto jos, sursa: booking.com), un resort de lux cu prețuri pe măsură.
Practica poate fi stopată, voință să fie
Această bătaie de joc la adresa fondurilor publice ar putea fi stopată foarte ușor, însă numai dacă există voință și curaj. Astfel, așa cum premierul Ciolacu ar putea să ceară, de exemplu, îmbunătățirea colectării TVA-ului (România se află pe ultimul loc în Europa la acest capitol, însă soluția pe care o discută ai noștri cu cei de la Bruxelles este de a mări cota TVA, nu de a îmbunătăți colectarea), așa ar putea interzice organizarea acestor cursuri în stațiuni. Soluția este foarte simplă, majoritatea cursurilor putând fi făcute pe platformele speciale, cum este ZOOM sau TEAMS etc. Angajații instituțiilor bugetare nu trebuie să-și piardă timpul prin stațiuni, iar statul nu este obligat să cheltuiască sume colosale cu perfecționarea lor, atâta timp cât există această soluție. Cât despre rezultatul instruirii lor în contextul activităților pe care le desfășoară, Curtea de Conturi apreciază că bugetarii sunt, în general, nepregătiți.
D.MURARU
⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.
Nu pot face că bugetul statului să fi cheltuit eficient. Romania are resurse pentru un trai decent, dar șmecheri care conduc aceasta țară și nu mă refer la parlamentari ,care sunt trimiși în față de securiști , nu pot tăia de la principali vinovați ai acestei țări, Primari. Dar noi suntem de vina că nu știm să facem presiuni pe Primari și săi fugărim de la primari pe acești spagari care susțin furturile. Exemplu: (***) , e.t.c. daca i-am fugari de la aceste furturi ar face ceva pentru comunitate, așa sau inbogatit ei și populația sărăcește, nu sunt in stare sa lucreze pentru electorat
Poate ne comunica primarul pe cei ce au fost la mare pe banii statului si la ce proiecte europene lucreaza.De asemenea care au fost motivele sa faca o asemenea cheltuial iar pe locuitorii comunei sa ii tina in intuneric fiindca nu sunt bani pentru lumina,
Nu știu cum de cei ce lucrează în sanatate sunt socotiți bugetari ,când pentru cursurile de perfecționare continua plătim,asigurări plătim dar când e vorba de măriri salariale nu sunt bani!Alții stau bine mersi nopțile acasă,sâmbete și duminici,crăciun anul nou ai alte sărbători,iar fraieri din sanatate muncesc și culmea la bani suntem egali!Nu înțeleg cum,poate înțelegeți voi!
Sunt total, dar total de acord cu aceste cursuri de „perfecționare” .
E nevoie. Dar, o mica schimbare este imperios necesara.
Obligatoriu cele de vara să fie la munte, iar cele de iarna să se facă la mare.