Șpăgarul de la Silvic, încă 30 de zile în spatele gratiilor. Ce a cerut inculpatul instanței de judecată

0
14985

Gheorghe Sorin Bădărău (foto), inginerul silvic prins în flagrant, la începutul lunii august, în timp ce lua mită 1.000 de lei, va mai sta 30 de zile în arest preventiv. Decizia a fost luată astăzi de către magistrații Tribunalului Neamț, care au admis propunerea procurorilor de prelungirii a măsurii arestării preventive cu încă 30 de zile, de la data de 3 septembrie până la data de 2 octombrie. Totodată, judecătorii au respins cererea inculpatului de înlocuirii arestului preventive cu arest la domiciliu.

„Prelungeşte arestarea preventivă a inculpatului, cercetat în dosarul penal nr. 304/P/2023 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamţ, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, prevăzută de art. 289 alin. 1 Cod penal, pentru o perioadă de 30 zile, începând cu data de 03.09.2023 şi până la data 02.10.2023, inclusiv. Respinge, ca nefondată, cererea inculpatului Bădărău Gheorghe Sorin de înlocuire a măsurii arestării preventive cu arestul la domiciliu”, se arată în decizia magistraților nemțeni. Inculpatul are la dispoziție 48 de ore ca să conteste măsura.

Bădărău, care lucrează ca inginer silvic la Ocolului Silvic Târgu-Neamț, a fost arestat preventiv după ce a luat mită 1.000 de lei. El a ajuns în spatele gratiilor după ce, în data de 3 august, a fost prins în flagrant luând 1.000 de lei de la un individ care fusese depistat transportând lemn fără acte. În schimbul banilor, inginerul Bădărău i-a calculat individului o cantitate de lemn mai mică de 10 metri cubi, situație în care nu se mai lua măsura confiscării autovehiculului. Legea prevede, în situațiile în care cantitatea de masă lemnoasă ilicită transportată este mai mare de 10 metri cubi, măsura confiscării mijlocului de transport.

Bădărău a fost solicitat de polițiști, în calitatea sa de inginer silvic, să măsoare cantitatea de masă lemnosă transportată de un camion, pentru care conducătorul auto nu deținea documente legale. Camionul fusese oprit pentru control de un echipaj al Poliției Rurale Urecheni, iar verificările au stabilit că lemnul transportat nu avea documente legale. Polițiștii au luat măsura transportării materialului lemnos la Ocolul Silvic Târgu Neamț, iar a doua zi au cerut sprijinul lucrătorilor silvici pentru a calcula masa lemnoasă. Aici a intrat în scenă Bădărău, care a cerut și luat o mită de 1.000 de lei pentru a măsura o cantitate sub 10 metri cubi, situație în care mașina nu ar fi fost confiscată. Silvicultorul a fost prins de autorități imediat după ce a încasat banii cu titlu de mită.

Șpăgarul a fost reținut pentru o perioadă de 24 de ore, iar ulterior, Tribunalul Neamț a admis cererea procurorilor și a emis pe numele lui un mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile. Silvicultorul are 38 de ani. Inițial, Bădărău a lucrat ca pădurar la OS Târgu-Neamț, iar de câțiva ani este inginer silvic. Tatăl silvicultorului a lucrat tot în sistem, unde a activat ca pădurar.

Prins băut la volan

În urmă câteva luni, Judecătoria Târgu-Neamț l-a pedepsit pe Bădărău cu 9 luni închisoare, dar cu amânarea aplicării pe o perioadă de 2 ani, pentru conducerea unui autovehicul pe drumurile publice având în sânge o îmbibație de alcool în sânge peste limita legală. În ceea ce privește fapta din luna iunie anul trecut, care i-a adus lui Bădărău o pedeapsă de 9 luni închisoare, dar cu amânarea aplicării pe o perioadă de 2 ani, aceasta s-ar putea să-i complice situația în care se află. Faptul că a comis o nouă faptă penală în termenul de 2 ani s-ar putea să-l coste scump pe Bădărău. Acesta a fost prins băut la volan în timp ce se îndrepta spre locul de muncă, adică la sediul Ocolului Silvic Târgu-Neamț. În ziua de 23 iunie, într-o joi, în jurul orei 15, silvicultorul se deplasa cu un autoturism spre Ocolul Silvic Târgu-Neamț, când a fost tras pe dreapta de un echipaj al Formațiunii Rutiere a Poliției din oraș. Verificările au arătat că Bădărau băuse, având o îmbibaţie alcoolică de 1,51 g‰ alcool pur în sânge la prima probă. I s-a întocmit dosar penal și a fost trimis în judecată. Inginerul nu a negat comiterea faptei. A recunoscut că a băut cu o seară înainte, dar și că a mai băut 2-3 păhărele cu vodcă în ziua respectivă, înainte de masă.

D.M.

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.