Județul Neamț, în topul asistaților sociali. Unde sunt cei mai mulți sărmani. Regiunea Nord-Est nu mai scapă de sărăcie

2
7236

Polul sărăciei rămâne în Regiunea de Nord Est a țării, de care niciunul dintre județele din componența acesteia nu se desprinde. Investițiile realizate în această zonă nu au reușit, până în prezent, să creeze contextul dezvoltării economice durabile care să elimine disparitățile dintre această regiune și restul țării și, implicit, nevoia de asistență socială. Aceasta este realitatea reliefată de datele cele mai recente ale Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS), ale agenției de la nivel județean (AJPIS Neamț) și cele publicate de Ministerul Finanțelor Publice.

Chiar și în contextul plății unor sume considerabile, banii oferiți de stat pentru a veni în ajutorul sărmanilor și a familiilor acestora nu sunt suficienți pentru a depăși limita subzistenței.

Județul Neamț, pe locul 7 în țară după familiile sărace

Potrivit ANPIS, la finele lunii iunie, județul Neamț număra 4.637 de nevoiași care au primit de la stat alocații pentru susținerea familiilor, un venit minim lunar acordat în funcție de numărul membrilor acestora. Suma totală pe care statul a plătit-o acestora, în a șasea lună a anului, a fost de 949.000 de lei, suma medie fiind de 204 lei.

Conform Ministerului Finanțelor Publice, Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Neamț (AJPIS) a cheltuit, în perioada ianuarie – iulie, 267,17 milioane de lei ce au reprezentat asistența socială acordată de stat familiilor și copiilor. Suma este în creștere cu 21 de milioane de lei față de perioada similară a anului precedent.

Datele ANPI arată că județul Neamț ocupă locul 7 la nivel național după numărul beneficiarilor din familiile sărmane susținute de stat.

Însă, la nivelul Regiunii Nord-Est, județul Neamț este pe ultimul loc după numărul beneficiarilor ce fac parte din familii sărace. Cei mai mulți cetățeni întreținuți de stat din țară sunt concentrați, de altfel, în Regiunea Nord-Est, județul Bacău fiind în top, cu 7.589 de nevoiași, Suceava – cu 7.103 cazuri, Iași – 6.601 beneficiari, Vaslui – 6.139 de cazuri și Botoșani – cu 5.525 beneficiari, potrivit datelor ANPIS aferente lunii iunie.

La nivel național, cele mai puține familii sărmane ajutate de stat să supraviețuiască erau în Capitală (201 beneficiari).

Potrivit ultimului raport de plăți publicat de Agenția Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Neamț, cel din luna februarie 2023, în Neamț, comunele cu cele mai multe familii nevoiașe se aflau în Pipirig (242 beneficiari), Oniceni (237) și Răucești (231). Cele mai puține familii sărmane care au beneficiat de alocații de la stat au fost înregistrate în comunele Gâdinți (7 beneficiari), Moldoveni (10 cazuri) și Ruginoasa (10 situații).

Printre primii și la venitul minim garantat

Județul Neamț se numără printre primele 15 județe și în privința numărului persoanelor susținute de stat cu venitul minim garantat.

În iunie, potrivit informațiilor ANPIS, erau înregistrați 5.198 de nemțeni beneficiari ai acestui ajutor, situație care a clasat județul pe locul 11 în țară după numărul sărmanilor care beneficiază de venitul minim garantat. Statul i-a sprijinit pe cei peste 5.000 de nevoiași cu un venit minim garantat care a însumat 1,57 de milioane de lei.

Ultimele date publicate de agenția de la nivel local, AJPIS Neamț, reliefează că, în cazul numărului persoanelor beneficiare ale venitului minim garantat, cele trei comune din Neamț erau, în februarie, primele în clasament: Răucești (305 persoane), Oniceni (291) și Pipirig (252 persoane).

Cei mai puțini sărmani care au beneficiat de venitul minim garantat au fost înregistrați în Dumbrava Roșie (1 caz), Timișești (3) și Zănești și Mărgineni (câte 4 situații în fiecare dintre cele două comune).

Datele publicate de Ministerul Finanțelor Publice arată că, în primele 7 luni ale anului, în Neamț au fost cheltuiți 15,27 de milioane de lei cu ajutoarele sociale în numerar, mai mult cu 3,9 milioane de lei comparativ cu aceeași perioadă din 2022.

În țară, cei mai mulți beneficiari ai venitului minim garantat erau în Dolj (10.219 persoane), Bacău (9.232 persoane) și Teleorman (7.646 persoane).

În Capitală au fost înregistrate, în iunie, doar 245 de persoane care au primit ajutor social sub forma venitului minim garantat, fiind cel mai mic număr de cetățeni care au avut nevoie de asistență socială pentru a supraviețui.

Sursa foto: anemari.revistatango.ro

N.R.

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

2 comments

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.