Cazul ursului împușcat după ce a atacat un vânător: noroc cu carul, brașoave și omisiuni
În urmă cu două zile, județul Neamț a ajuns, din nou, în buletinele de știri ale televiziunilor naționale, după ce un bărbat a fost la un pas să sfârșească în gheareale unui urs. Nenorocirea s-a petrecut în satul Săvinești, din comuna Poiana Teiului. Victima, Constantin Gălbează, a fost atacată în momentul în care încerca să elibereze ursul care se prinsese într-un „gard” și care fusese tranchilizat. Animalul a fost împușcat de Mihai Andronic, paznic de vânătoare la AJVPS Neamț, care monitoriza procedura de eliberare a fiarei și care a sărit în ajutorul colegului său. Rănit, Gălbează a fost transportat la spital, iar în acest moment se află în afara oricărui pericol.
Incidentul readuce în discuție problema numărului mare de urși din România, care creează mari probleme comunităților din zonele montane, precum și impotența autorităților care nu sunt în stare să gestioneze această situație.
„Gardul” era, în fapt, un laț pus special pentru braconaj
În cazul atacului ursului Poiana Teiului, cei care au gestionat evenimentul au furnizat opiniei publice doar informațiile care dau bine la public, iar pentru asta au mințit și au omis să spună ce era de spus până la capăt. Și anume că evenimentul, care se putea sfârși tragic pentru vânător, a fost prost gestionat.
În primul rând, din datele obținute de atacul.ro, ursul nu s-a prins într-un gard, așa cum au spus oficialii. Ursul s-a prins într-un șfac, adică acel laț confecționat din sârmă oțelită special pentru a prinde animale: urși, căprioare, mistreți etc. Este o practică barbară a unora dintre cei care locuiesc pe Valea Muntelui, care folosesc astfel de instrumente ilegale de vânătoare, în special toamna, atunci când animalele sălbatice coboară în livezile și ogoarele oamenilor pentru a mânca fructe sau cereale. În fiecare an, și nu numai la Poiana Teiului, sunt înregistrate „vizite”, urșii și mistreții provocând, de multe ori, pagube însemnate, care sunt acoperite de către stat.
Așadar, lucrurile sunt clare din acest punct de vedere, și anume că ursul nu și-a „încurcat” laba într-un gard, ci și-a prins-o în lațul montat special de cineva acolo. Se observă și din poze că, efectiv, animalul a săpat, în disperarea de a se elibera, o groapă în jurul stâlpului sau trunchiului de copac, de care era prins „gardul” în care a rămas blocat.
De la Poliție am aflat, astăzi, că nu a fost întocmit niciun dosar penal, deși este, evident, un act de braconaj. Cu siguranță că, chiar în contextul demarării unei anchete penale, braconierii nu vor prinși, așa cum s-a întâmplat aproape de fiecare dată în astfel de situații. Dar obligația polițiștilor este să ancheteze fapta ilegală.
Tranchilizant puțin sau efect ratat?
Pe de altă parte, nimeni nu pomenește nimic despre cel care a tranchilizat animalul. Dacă Gălbează ar fi murit în urma atacului de urs, persoana care a tranchilizat animalul ar fi avut o mare problemă, pentru că ar fi fost responsabilă pentru nenorocire.
Un vânător cu experiență pe care atacul.ro l-a consultat a spus că cel care a tranchilizat ursul nu i-a administrat doza corectă ori nu a lăsat tranchilizantul să-i facă efectul, ceea ce constituie o problemă gravă.
„Dacă era tranchilizat cum trebuie, cu doza necesară, ursul nu se putea ridica de la pământ și, totodată, nu ataca cu asemenea furie. Ori nu i-a fost administrată doza corespunzătoare ori vânătorul nu a așteptat suficient pentru ca substanța să-și facă efectul. Din imagini se vede că ursul este destul de vioi și-l atacă puternic pe paznicul de vânătoare”, ne-a declarat un vânător cu experiență.
Cel care a tranchilizat ursul, angajat al Primăriei Ceahlău, este membru vânător și autorizat să intervină în situații ca cea de sâmbătă, respectiv să tranchilizeze animale mari.
D.MURARU
⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.