Șpăgarul de la Direcția Silvică Neamț, arestat. Câte terenuri, case, conturi bancare și mașini are inginerul silvic care a cerut și primit mită
Sorin Gheorghe Bădărău (foto), inginer silvic în cadrul Ocolului Silvic Târgu Neamț, a fost arestat preventiv pentru o perioadă de 30 de zile, fiind acuzat de fapte de corupție. Bădărău a ajuns în spatele gratiilor după ce ieri, 3 august, a fost prins în flagrant luând 1.000 de lei de la un individ care fusese prins transportând lemn fără acte. În schimbul banilor, inginerul i-a calculat individului o cantitate de lemn mai mică de 10 metri cubi, situație în care nu se mai lua măsura confiscării autovehiculului. Legea prevede, în situațiile în care cantitatea de masă lemnoasă ilicită transportată este mai mare de 10 metri cubi, măsura confiscării mijlocului de transport.
Bădărău a fost solicitat de polițiști, în calitatea sa de inginer silvic, să măsoare cantitatea de masă lemnosă transportată de un camion, pentru care conducătorul auto nu deținea documente legale. Camionul fusese oprit pentru control de un echipaj al Poliției Rurale Urecheni, iar verificările au stabilit că lemnul transportat nu avea documente legale. Polițiștii au luat măsura transportării materialului lemnos la Ocolul Silvic Târgu Neamț, iar a doua zi au cerut sprijinul lucrătorilor silvici pentru a calcula masa lemnoasă. Aici a intrat în scenă Bădărău, care a cerut și luat o mită de 1.000 de lei pentru a măsura o cantitate sub 10 metri cubi, situație în care mașina nu ar fi fost confiscată. Silvicultorul a fost prins de autorități imediat după ce a încasat banii cu titlu de mită.
Șpăgarul a fost reținut pentru o perioadă de 24 de ore, iar astăzi, Tribunalul Neamț a admis cererea procurorilor și a emis pe numele lui un mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile.
În vârstă de 38 de ani, Bădărău (al cărui tată a fost pădurar) a lucrat inițial ca pădurar la OS Târgu-Neamț, iar de câțiva ani este inginer silvic. În paralel cu activitatea silvică, Bădărău face și politică, fiind consilier local (PNL) în comuna Brusturi.
Bădărău nu este un individ sărac, ci dimpotrivă. Împreună cu soția sa, care lucrează ca inspector la Direcția de Asistență Socială Târgu Neamț, a câștigat, în 2022, peste 136.000 de lei.
Bădărău a câștigat ca inginer silvic 60.200 lei, iar soția sa – 48.020 lei. În plus, Bădărău a mai câștigat 21.050 lei ca administrator la Întreprinderea Individuală (ÎI) Bădărău Gheorghe Sorin și 6.240 de lei din indemnizația de consilier local. Familia inginerului are depozite bancare în valoare de 175.000 de lei, 9 terenuri, două case (de 119 mp ți 126 mp), un spațiu comercial și cinci mașini (Audi, două Volkswagen, Nissan și Skoda).
Comunicatul Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamț:
„Parchetul de pe lângă Tribunalul Neamţ aduce la cunoştinţa publică,
prin intermediul prezentului comunicat, următoarele:
La data de 03.08.2023, suspectul B.G.S., inginer silvic în cadrul Ocolului Silvic Tg. Neamţ, a fost prins în flagrant imediat după ce a primit suma de 1.000 lei, cu titlu de folos necuvenit, pentru a calcula volumul de masă lemnoasă la o valoare mai mică de 10 mc, material lemnos care a fost transportat în mod ilicit cu un ansamblu rutier, în vederea evitării confiscării mijlocului de transport, în temeiul art. 68 al. 2 ind. 1 din Legea nr. 46/2008. A fost înregistrat dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită, prev. şi ped. de art.289 alin. 1 Cod penal. Prin ordonanţa din 03.08.2023, faţă de suspectul B.G.S. (Bădărău Gheorghe Sorin) s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale, acesta fiind reţinut pentru o durată de 24 ore, ulterior, prin ordonanţa din 04.08.2023, s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpatul B.G.S., pentru infracţiunea de luare de mită, prev. şi ped. de art.289 alin. 1 Cod penal. La data de 04.08.2023, Parchetul de pe lângă Tribunalul Neamţ a sesizat Tribunalul Neamţ cu propunere de arestare preventivă a inculpatului B.G.S. pe o perioadă de 30 de zile.
Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale, reţinerea şi arestarea preventivă reprezintă etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activităţi ce nu pot să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”.
D.MURARU
⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.
nu exista pădurar care sa nu facă această faptă ,cu asta trăiesc și sunt puși de șefi de ocoale să facă asta. Șef ocol (***) a defrișat toate pădurile din zona ocolului in colaborare cu oameni din exploatate, are vila in Austria , e putred de bogat și acuma se pregătește să iasă la pensie. Toată silvicultura e jecmanita de acești hrapareti