Moldovenii cheltuie cel mai puțin cu electricitatea, gazele, apa și salubritatea față de restul românilor

0
1735

Locuitorii Regiunii Nord Est (Neamț, Bacău, Vaslui, Suceava, Botoșani și Iași) cheltuie cei mai puțini bani cu utilitățile, în timp ce persoanele care locuiesc din Regiunea București-Ilfov cheltuie cele mai mari sume pentru plata acestor servicii.

Este vorba despre energie electrică, gaze, apă, telefonie, transport, sănătate și educație, servicii care, în ultimul trimestru al anului trecut, potrivit Institutului Național de Statistică (INS), au scos din buzunarele celor din București și Ilfov 1.326 de lei, în medie/lună/gospodărie. În Regiunea Nord-Est, cheltuielile totale medii lunare ale unei gospodării cu aceste servicii au însumat 658 de lei.

Datele statistice arată că locuitorii din Regiunea Sud-Vest Oltenia (Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Vâlcea) au cheltuit cei mai mulți bani pentru serviciile de electricitate (177 de lei în medie/lună/gospodărie), urmați de cei din Regiunea Vest (Timiș, Arad, Caraș-Severin, Hunedoara), cu 171 de lei în medie/lună/gospodărie. Locuitorii județelor care formează Regiunea de dezvoltare Nord-Est au avut cele mai mici cheltuieli cu energia electrică, în ultimul trimestru din 2022, ce s-au cifrat la 126 de lei, în medie/lună/gospodărie. Moldovenii au fost mai puțini cheltuitori și cu serviciul care asigură gazele naturale, Nord-Est fiind zona cu cea mai mică cheltuială medie lunară pe gospodărie (60 de lei). La polul opus se află locuitorii județelor care alcătuiesc Regiunea Centru (Alba, Sibiu, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș), care au plătit gaze, în medie/lună/gospodărie, în valoare de 179 de lei.

Mai puțini bani pentru apă, mai mulți pentru educație

Clasamentul nostru realizat pe baza datelor centralizate de INS scoate în evidență că în Regiunea Nord-Est au fost înregistrate cele mai mici cheltuieli lunare medii pe gospodărie și în privința apei, canalizării, salubrității și serviciilor comunale (55  de lei), în timp ce Regiunea București – Ilfov a avut cele mai mari cheltuieli cu aceste servicii (169 de lei, în medie/lună/gospodărie), iar Regiunea Vest – 100 de lei.

În ceea ce privește serviciile de sănătate, în ultimul trimestru al anului trecut, cele mai mari cheltuieli au fost înregistrate de bucureșteni și ilfoveni (93 de lei, în medie/lună/gospodărie), urmați de moldoveni (79 de lei, în medie/lună/gospodărie), cei din Regiunea Sud Muntenia (Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova și Teleorman) plătind cele mai mici sume pentru aceste servicii (41 de lei, în medie/lună/gospodărie).

Pe servicii de transport, mai mult au plătit bucureștenii și ilfovenii (113 lei, în medie/lună/gospodărie), iar cel mai puțin au scos din buzunare oltenii (25 de lei, în medie/lună/gospodărie).

Pentru serviciile de telefonie, gospodăriile din Regiunea Nord-Vest (Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare, Sălaj) au fost cele mai cheltuitoare (în medie 139 de lei/lună/gospodărie), iar cele mai chivernisite, cele din Regiunea Nord-Est (100 de lei, în medie/lună).

În ceea ce privește educația, cei mai mulți bani au cheltuit cu aceste servicii bucureștenii și ilfovenii (27 de lei, în medie/lună/gospodărie), moldovenii (11 lei), iar cei mai puțini – locuitorii Regiunii Centru (1 leu).

Cheltuielile pentru plata serviciilor reprezintă ansamblul cheltuielilor bănești efectuate de o gospodărie către unități specializate sau persoane particulare pentru prestarea unor servicii, indiferent de natura lor ( transport, culturale, medicale, energie electrică, gaze naturale etc).

Sursa foto: Marco Verch; foto.wuestenigel.com

N.R.

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.