Primăria Războieni, probleme grave cu un proiect de peste 1,4 milioane de lei. Ce au descoperit procurorii DNA și ce spun reprezentanții primăriei
Un proiect în valoare de peste 1 milion de lei, bani asigurați prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), pentru extindere și modernizare Școlii Gimnaziale „Constantin Virgil Gheorghiu”, din comuna Războieni, a făcut obiectul unei complexe investigații a procurorilor anticorupție de la DNA Bacău. Pe parcursul implementării proiectului, autoritățile au identificat mai multe probleme, unele dintre acestea, cum a fost lipsa autorizației de construire, atrăgând sancționarea primarului Bogdan Țarălungă de către Inspectoratul de Stat în Construcții. Nu a fost singura neregulă descoperită, iar la un moment dat, școala a fost la un pas de a se transforma în scrum după un incendiu izbucnit la coșul de fum proaspăt montat. Despre acestea lucruri și nu numai atacul.ro a scris la vremea respectivă. Cert este că acum au ieșit la iveală și alte ilegalități, care, cu siguranță, vor da bătăi de cap serioase conducerii primăriei, dar și celor care au avut atribuții în implementarea acestui proiect.
Ancheta a fost începută de DNA la finele anului 2020 și va fi continuată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Piatra-Neamț. De fapt, procurorii DNA au constatat că presupusul prejudiciu este sub 200.000 de euro, motiv pentru care dosarul a fost înaintat, spre competentă soluționare, procurorilor pietreni pentru continuarea cercetărilor.
Acestea vor avea la bază constatările DNA, care indică faptul că există suspiciuni rezonabile că persoane din Primăria Războieni au săvârșit infracțiuni, respectiv abuz în serviciu, cu ocazia implementării proiectului. Este vizat primarul Țarălungă (foto) și alți angajați.
Angajații primăriei au lucrat în locul constructorului
DNA-ul a constatat, pe baza probelor depuse la dosar, că executantul lucrării avea obligația să transporte și să depoziteze deșeurile rezultate în urma lucrărilor, însă aceste activități au fost efectuate de către angajați ai primăriei.
Anchetatorii au mai constatat că Primăria Războieni, adică beneficiarul lucrărilor, a acceptat o soluție tehnică ce nu era prevăzută în proiect, acceptând ca noul acoperiș să fie montat peste cel existent, constructorul scutind astfel sume considerabile, deoarece acoperișul vechi trebuia demontat.
Interesant este că pe parcursul dezvoltării proiectului, reprezentanții Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, care a alocat 1,4 milioane de lei pentru aceste lucrări, nu au constatat nimic în neregulă. Însă acest lucru n-ar trebui să ne mai mire, cunoscut fiind faptul că multe proiecte finanțate prin PNDL au fost fraudate fără ca ministerul să descopere ilegalitățile, ceea ce înseamnă că monitorizarea cheltuielilor efectuate cu ocazia implementării proiectelor lasă de dorit.
Concret, procurorii DNA au constatat că societatea Bog Edil Serv SRL avea obligația, conform contractului, să transporte și să depoziteze deșeurile rezultate în urma lucrărilor de extindere și modernizare de la unitatea școlară. În schimb, din înregistrările depuse la dosar, dar și din constatările comisarilor de mediu a rezultat că aceste activități au fost prestate de către angajații primăriei. Acest lucru, în opinia DNA, poate constitui un folos necuvenit obținut de firma de construcții.
Primăria a acceptat schimbarea soluției tehnice
În continuarea cercetărilor, procurorii vor trebui să stabilească dacă a fost corect că primăria a acceptat schimbarea soluția tehnică de montare a învelitorii de tablă peste cea existentă.
Inițial, soluția tehnică a fost de desfacere a structurii de lemn a acoperișului, refacerea ei, precum și refacerea învelitorii și a sistemului de evacuare a apelor pluviale.
Este clar că în cazul primei variante costurile au fost mult mai mici. Una este să fi desfăcut structura din lemn a acoperișului, să o refacă, să refacă învelitoarea și alta e să pună noul acoperiș peste cel vechi. Constructorul a făcut o economie, însă cuantumul acesteia poate fi stabilit numai de către un expert autorizat, la care, cu siguranță, procurorii vor apela.
Cele două aspecte constatate de către DNA, respectiv folosirea angajaților primăriei pentru a executa lucrări care intrau în sarcina constructorului și nerespectarea soluției tehnice, arată că reprezentații primăriei au acceptat să fie încălcate clauzele contractuale. Și pentru că este vorba despre fonduri publice, aceste aspecte nu trebuie tolerate.
Ce spun reprezentanții Primăriei Războieni despre contract
După publicarea articolului, reprezentanții Primăriei Războieni ne-au transmis, sub semnătura primarului Bogdan Țarălungă, un punct de vedere cu privire la contractul de peste 1,4 milioane de lei, finanțat prin PNDL.
„Comuna Războieni, cu sediul în satul Războienii de Jos, Str. Calea Hanul Ancuţei nr. 51, judeţul Neamţ, reprezentată prin primar Sebastian-Bogdan Ţarălungă, având în vedere articolul publicat de către dumneavoastră în mediul on-line în data de 27 iulie 2023 cu titlul „Primăria Războieni, probleme grave cu un proiect de peste 1,4 milioane de lei. Ce au descoperit procurorii DNA” vă aduce la cunoștință următoarele aspecte:
- Transportul deșeurilor rezultate în urma lucrărilor de desfacere faianță, gresie și ceramice la obiectivul 2 Arhitectura, stadiul fizic: 1 Amenajare interioara, nu a fost efectuat de către SC BOG EDIL SERV SRL și nici nu a fost plătit către acesta, așa cum reiese din lista de cantități de lucrări realizate și supusă decontării.
- În urma expertizei tehnice nr. 20 din 03/2020 s-a dispus menținerea și consolidarea șarpantei și a invelitorii de tablă și montarea noii învelitori peste cea existentă, ținând cont și de faptul că invelitoarea inițială a fost din țiglă ceramică, mult mai grea decît cele două învelitori de tablă. Drept urmare a fost emisă Dispoziția de șantier nr. 1/15.03.2021. Consecință a dispoziției de șantier a fost nota de renunțare în care sunt scoase de la execuție demontarea învelitorii de tablă și înlocuirea parțială a șarpantei, lucrări în suma totală de 41.039, lei cu TVA. Comuna Războieni nu a efectuat plăți pentru lucrările sus-menționate. (anexez dispoziție de șantier și notă renunțare)
- Aceste documente nu au fost înaintate și analizate de către Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău, fapt care a putut crea o anumită suspiciune. Documentele vor fi înantate când vor fi solicitate de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Piatra-Neamț.
- Reprezentații primăriei NU AU ACCEPTAT să fie încălcate clauzele contractuale și conform principiului de drep legat de prezumția de nevinovație, situația actuală trebuie tratată ca atare, drept urmare vă rog respectuos să publicați acest drept la replică”, se arată în documentul semnat de primarul Bogdan Țarălungă.
În sprijinul acestor afirmații, reprezentanții primăriei ne-au transmis o „Notă de renunțare” și o „Dispoziție de șantier”.
Nota de renunțare:
Dispoziția de șantier:
D. MURARU
Citește și:
Primarul de Războieni, amendat cu 10.000 de lei de Inspectoratul de Stat în Construcții
⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.