Falșii bolnavi de TBC, salvați de prescripție. 34 de persoane s-au „îmbolnăvit” ca să fraudeze statul. Cine sunt acestea

2
4651

Nemțenii care au fost judecați pentru înșelăciune și uz de fals pentru fraudarea bugetului de asigurări de sănătate au scăpat de problemele penale. Ei au fentat statul încasând bani pe concedii medicale obținute în baza unor documente mincinoase ce atestau că sunt bolnavi de tuberculoză.

Cei 34 de de inculpați, „îmbolnăviți de TBC” de medicul pneumolog Victor Kirileanu (decedat în anul 2017), au aflat astăzi, 7 februarie, că procesul penal în care erau judecați pentru înșelăciune în formă continuată și uz de fals a încetat, întrucât a intervenit prescripția penală. Decizia Judecătoriei Piatra-Neamț nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.

Totodată, instanța a admis acțiunile civile formulate de Casa de Asigurări de Sănătate Neamț și i-a obligat pe inculpați să returneze sumele pe care le-au încasat ilegal în perioada cât s-au aflat în concedii medicale obținute pe baza unor documente false, emise de medicul Kirileanu.

Dosarul a fost instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamț, care au început cercetările în anul 2016. Faptele au fost comise de inculpați în perioada 2011-2015.

Inculpații au fost trimiși în judecată în anul 2019 la Judecătoria Piatra-Neamț, iar la al 11-lea termen de judecată instanța a constatat că faptele s-au prescris, urmarea fiind încetarea procesului penal.

Inculpații care, cel puțin pentru moment, au scăpat de griji, sunt cei din tabelul de mai jos.

Așa cum se poate observa, printre cei care au jefuit banul public mințind că sunt suferinzi de o afecțiune medicală gravă, se află și nume cunoscute la nivelul comunității. Vorbim despre oameni cu poziție în societate, cu imagine de cetățeni onorabili, care au surprins neplăcut prin faptele lor reprobabile.

În ceea ce privește diagnosticul de TBC, folosit la eliberarea concediilor medicale, aducea un venit de 100% din indemnizația de șomaj. Și, așa cum o să vedem, unii au încasat zeci de mii de lei, pentru că aveau indemnizații de șomaj care se cifrau la sume consistente.

Plata concediilor se întindea pe o perioadă de la câteva luni la câțiva ani, în funcție de „beneficiar”. Au fost inculpați care au achitat prejudiciul, însă sunt și care nu au făcut acest lucru. Instanța i-a obligat să returneze banii Casei de Asigurări de Sănătate Neamț:

Obligă inculpatul Floroiu Gheorghe să plătească părţii civile Casa de Asigurări de Sănătate Neamţ suma de 13.005 lei, cu titlu de daune materiale.

Obligă inculpata Sîrbu Adriana să plătească părţii civile Casa de Asigurări de Sănătate Neamţ suma de 73.983 lei, cu titlu de daune materiale.

Obligă inculpata Sauciuc Ioana să plătească părţii civile Casa de Asigurări de Sănătate Neamţ suma de 20.182 lei, cu titlu de daune materiale.

Obligă inculpata Rusu Ana să plătească părţii civile Casa de Asigurări de Sănătate Neamţ suma de 10.215 lei, cu titlu de daune materiale.

Obligă inculpata Moisă (fostă Ruscanu) Luciea-Elena să plătească părţii civile Casa de Asigurări de Sănătate Neamţ suma de 121.108 lei, cu titlu de daune materiale.

Obligă inculpata Rogin Gabriela-Rodica să plătească părţii civile Casa de Asigurări de Sănătate Neamţ suma de 64.191 lei, cu titlu de daune materiale.

Obligă inculpatul Popârda Costel-Sebastian să plătească părţii civile Casa de Asigurări de Sănătate Neamţ suma de 5.009 lei, cu titlu de daune materiale.

Obligă inculpata Filip( fostă Paraschiv) Oana-Andreea să plătească părţii civile Casa de Asigurări de Sănătate Neamţ suma de 19.705 lei, cu titlu de daune materiale.

Obligă inculpata Nistor Maria să plătească părţii civile Casa de Asigurări de Sănătate Neamţ suma de 19.710 lei, cu titlu de daune materiale.

Obligă inculpatul Munteanu Constantin să plătească părţii civile Casa de Asigurări de Sănătate Neamţ suma de 12.431 lei, cu titlu de daune materiale.

Obligă inculpata Mocanu Adriana să plătească părţii civile Casa de Asigurări de Sănătate Neamţ suma de 16.901 lei, cu titlu de daune materiale.

Obligă inculpata Miron Jănica să plătească părţii civile Casa de Asigurări de Sănătate Neamţ suma de 9.436 lei, cu titlu de daune materiale.

Obligă inculpatul Mălinici Dan să plătească părţii civile Casa de Asigurări de Sănătate Neamţ suma de 32.217 lei, cu titlu de daune materiale.

Obligă inculpata Ghiurcă Monica-Veronica să plătească părţii civile Casa de Asigurări de Sănătate Neamţ suma de 47.547 lei, cu titlu de daune materiale.

Obligă inculpata Corlade Irina să plătească părţii civile Casa de Asigurări de Sănătate Neamţ suma de 87.935 lei, cu titlu de daune materiale.

 Obligă inculpatul Constantin Cristian-Dorel să plătească părţii civile Casa de Asigurări de Sănătate Neamţ suma de 38.190 lei, cu titlu de daune materiale.

Obligă inculpatul Chelmuş Costel să plătească părţii civile Casa de Asigurări de Sănătate Neamţ suma de 54.440 lei, cu titlu de daune materiale.

Obligă inculpatul Berea Gheorghe să plătească părţii civile Casa de Asigurări de Sănătate Neamţ suma de 9.696 lei, cu titlu de daune materiale.

Obligă inculpata Caia-Gheorghe Angela-Casandra – să plătească părţii civile Casa de Asigurări de Sănătate Neamţ suma de 107.524 lei, cu titlu de daune materiale.

Obligă inculpata Berea Claudia să plătească părţii civile Casa de Asigurări de Sănătate Neamţ suma de 14.010 lei, cu titlu de daune materiale.

Obligă inculpata Dram Ecaterina să plătească părţii civile Casa de Asigurări de Sănătate Neamţ suma de 2.761 lei, cu titlu de daune materiale.

Obligă inculpata Apetrei Liliana să plătească părţii civile Casa de Asigurări de Sănătate Neamţ suma de 87.017 lei, cu titlu de daune materiale.

Obligă inculpatul Avârvarei Dan să plătească părţii civile Casa de Asigurări de Sănătate Neamţ suma de 63.439 lei, cu titlu de daune materiale

Claudia Berea, Caia-Gheorghe Angela-Casandra, Nistor Maria și Sîrbu Adriana au încasat bani ilegal de la stat timp de 2 ani.

Inculpata Irina Corlade a încasat 87.935 lei pentru 15 luni de concediu medical, ceea ce înseamnă că, în medie, a primit 5.862 de lei/lună, la nivelul anilor 2013-2015.

Fabrică de concedii medicale

Ancheta l-a vizat pe medicul pneumolog Victor Kirileanu, din cadrul Spitalului Județean Piatra-Neamț, care era și șeful Dispensarului TBC din Piatra-Neamț. Cercetările, începute în cursul anului 2016, au evidențiat faptul că defunctul medic şi-a încălcat atribuțiunile de serviciu în calitate de responsabil pentru derularea Programului național de prevenire supraveghere şi control al tuberculozei, în sensul că a oferit documente în baza cărora zeci de persoane au beneficiat de concedii medicale fără să fie bolnave de TBC, așa cum menționa în actele medicale.

În primă fază, procurorii au identificat probe care arătau că 10 salariați ai Centrului de recuperare şi reabilitare neuropsihiatrică Războieni au obținut certificate de concediu medical în care medicul Kirileanu a menționat, în mod nereal, că suferă de tuberculoză.

Certificatele medicale au fost folosite de inculpați pentru a obține ilegal sume importante cu titlul de concediu medical.

De asemenea, reprezentanții Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Neamț au sesizat că mai mulți beneficiari ai indemnizației de șomaj au intrat în concedii medicale, îmbolnăvindu-se de TBC. Verificările au arătat că 90 de șomeri beneficiau sau au beneficiat de concediu medical pentru boala tuberculoză, fără a figura în evidențele Programului național de prevenire supraveghere și control al tuberculozei.

Ulterior, au fost efectuate mai multe percheziții la locuințele unor inculpați, dar și cabinete medicale, constatându-se că dintr-un număr de 89 de persoane aflate în evidența AJOFM, beneficiare de concediu medical și indemnizație pentru boala tuberculoză, 50 nu figurau în nici un fel în evidențele dispensarului, ci doar în registrul de consultație al inculpatului Kirileanu, decedat în 2017.

De asemenea, cele 50 de persoane nu figurau în registrele de evidență a radiografiilor, registrul de tratamente, registrul de spirometrii, registrul de spute BK, registrul de evidență în formă scrisă și aplicația informatică în care se raportează datele specifice Programului național de prevenire supraveghere și control al tuberculozei. S-a mai constatat că cei 50 de așa-ziși bolnavi, care au beneficiat de concediu medical pentru TBC, nu au fost supuși nici unei investigații și nu au urmat tratament specific pentru această boală.

Pentru procurori a fost evident că toate aceste servicii erau prestate de către defunctul medic Kirileanu contra cost. Chiar dacă inculpații nu au recunoscut, din interceptările aflate la dosar reiese clar acest lucru.

„Cel puțin ai un venit. Nu ești chiar în curu` gol”

După ce una dintre inculpate a fost audiată de către procurori, în noiembrie 2015, și-a sunat o amică căreia i-a spus că a fost audiată. Din discuție rezultă că nu a suferit de TBC şi că a dat sume de bani medicului Kirileanu pentru a-i prescrie concediu medical.

Inculpata: Eu m-am dus la doctorul ăsta de TBC ca să-mi dea concediu medical, pentru că se poate concediu medical peste şomaj, în sensul că şomajul se întrerupe…

Prietena: Pe perioada concediului medical, ca orice contract de muncă.

Inculpata: Exact! Ei, acuma eu am văzut în ziar în urmă cu vreo 2-3 săptămâni că s-o început o acţiune de asta, de control, pentru că se consideră prejudiciu. De acuma, ăştia, medicii, care dau concedii medicale sau aşa s-a încercat să se spună, că dau concedii medicale aiurea şi oamenii profită de pe urma lor. (…) Şi doctoru ăsta este de T.B.C., este cel care se plăteşte sută la sută. (…) Da. da. Se dă. Se plăteşte salariu ca şi cum ai fi salariat. Ei, gândiţi-vă că suntem mulţi în treaba asta. Că şi eu am aflat de la unul, de la altul, care m-a învăţat. Du-te şi tu, băi, că-ţi mai prelungești șomajul, mai iei oleacă de șomai, după aceea îți cauți şi tu de muncă şi mai stai în şomaj. Da’ cel puţin ai un venit în fiecare lună. Nu eşti chiar în curu gol. La mine s-au adunat 5 luni, dar nu-i asta chestia, că dacă m-a chemat la Poliţie, m-a pus să dau declaraţie cum am ajuns eu la doctorul ăsta. Sub nicio formă nu i-am zis că i-am dat un ban, că se dă.

Prietena: Când te duci acolo, nu-ți dă concediu medical de pomană…

Inculpata: Nu-ți dă că ai ochi frumoși. Exact! Da! Sub nicio formă nu am zis c-am dat ceva sau am cunoscut pe cineva. Eu am zis că am fost foarte bolnavă. Ceea ce este și adevărat. Am zis că m-a controlat doctorul , m-a consultat, m-a pus la aparat, la nu știu ce. Dar nu am făcut radiografie. N-am făcut asta. Nu am nici un fel de act doveditor. În afară de concediu medical. Nu mi-a dat rețetă, nu mi-a dat nimica, pentru că nu s-a ocupat de treaba asta. (…) Dar este posibil, tanti, să se declanșeze ceva proces. Știţi de ce? Pentru că mi-a luat declarație în calitate de inculpat! Mie!

Aproape toate cazurile au fost trase la indigo, inculpații beneficiind de concedii medicale în baza unor false diagnostice de TBC. Certificatele de medicale le-au depus la A.J.O.F.M, unde figurau în evidențe ca șomeri, iar de pe urma lor au încasat ilegal sumele decontate de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Neamț.

Sursa foto: www.fiercehealthcare.com

D.MURARU

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

2 comments

  1. Mircea 8 februarie, 2023 at 09:52 Răspunde

    Printre inculpați văd și o angajată la primăria Alexandru cel Bun, a cărei soț este consilier local de vreo 30 de ani, iar fiul lor angajat unde credeți, chiar la Bisericani.

  2. Dreptate 13 februarie, 2023 at 23:54 Răspunde

    Și încă cati mai sunt netrecuti…camarila lu pinalty s a îmbolnăvit subit, tot de Puiu Kirileanu masluiti prin 2014….off…de-ar ști pulimea ce e în Neamț v-ar linsa bah pe toti

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.