Polițistul cu veleități de afacerist, implicat într-un scandal imobiliar uriaș. Ofițerul verifica balastierele

2
8910

Alin Ionică Stoica (foto medalion), inspector de poliție în cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, Biroul de Investigare a Criminalității în Mediul de Afaceri din cadrul Poliției Neamț, a fost trimis în judecată de procurorii DNA. Acesta este acuzat că a administrat, în fapt, o societate comercială și că a efectuat operațiuni financiare incompatibile cu calitatea sa de ofițer de poliție.

Ofițerul Stoica a avut atribuții inclusiv pe linia combaterii infracțiunilor prevăzute și pedepsite la Legea apelor, fiind unul dintre ofițerii care soluționau sesizări cu privire la furturile de agregate minerale, informația fiind interesantă în contextul acuzațiilor pe care i le aduce DNA-ul.

Concret, Ionică Stoica este acuzat că s-a implicat efectiv în afacerile familiei sale, respectiv în construirea unui bloc într-o zonă centrală a orașului Târgu Neamț, pe strada Petru Rareș, nr.11. Anchetatorii afirmă că, deși calitatea sa de polițist îi interzicea, Stoica a negociat, în mod direct, cu reprezentanții unor firme pentru ridicarea blocului: a stabilit împreună cu reprezentantul societății necesarul de materiale, furnizorii și prețul de achiziție; a stabilit împreună cu celelalte persoane (n.r. asociații firmei) prețul de vânzare al apartamentelor și spațiilor comerciale ce urmau a fi construite și ar fi participat la negocieri cu posibili cumpărători.

Foto: Blocul ridicat de SC Nova House Neamț SRL pe strada Petru Rareș din Târgu Neamț

Blocul, construit cu scandal

Procurorii anticorupție au reușit să clarifice doar implicarea polițistului în afacerea familiei, însă mai au de lămurit câteva aspecte. În primul rând, anchetatorii trebuie să stabilească dacă Primăria Târgu-Neamț a emis legal sau nu autorizația de construire a blocului. Și asta pentru că locatarii blocurilor din zonă s-au opus ridicării noului imobil (P+3E), afirmând că acesta nu respectă legislația în domeniu, în sensul că nu a fost respectată distanța legală față de celelalte clădiri.

În vara anului 2021, mai mulți locatari s-au plâns inclusiv primarului Daniel Harpa, însă edilul s-a apărat susținând că specialiștii instituției sunt cei care eliberează autorizații, nu el.

La vremea respectivă, în diverse cercuri din Târgu-Neamț au circulat nenumărate zvonuri legate de ridicarea acestui bloc de locuințe, proiectat să aibă 10 apartamente și spații comerciale la parter, însă totul a rămas la nivel de zvonuri. Și publicațiile care au tratat subiectul s-au oprit înainte de a dezvălui toate persoanele implicate și rolul lor în această afacere. În schimb, într-unul dintre ziare a apărut un articol de promovare a dezvoltatorului imobiliar, în care firma Nova House Neamț SRL este catalogată „dezvoltator de proiecte imobiliare cu o vastă experiență în domeniul construcțiilor civile și industriale”.

Ceea ce nu s-a spus este că unul dintre dezvoltatorii imobiliari era, în acte, Mihaela Ancuța Stoica, adică fix soția ofițerului de poliție Alin Ionică Stoica. Nu singură, ci cu fratele ei, Dinu Obreja, și o anume Valentina Obreja. Cei trei au înființat, în mai 2021, firma Nova House Neamț SRL, cu sediul în Târgu-Neamț, fiecare având o cotă de 33% din părțile sociale. Beneficiari ai investiției sunt Dinu Obreja și societatea Nova House Neamț SRL. Principalul obiect de activitate al firmei este „Dezvoltare (promovare) imobiliară).

Foto: Alin Stoica și Mihaela, soția sa

Aspecte dubioase

Anchetatorii ar trebui să dea importanță maximă mai multor aspecte care ridică  serioase semne de întrebare.

Cel mai important este cel privind eliberarea autorizației de construire. Documentul are numărul 67, din data de 24 mai 2021, iar firma Nova House Neamț SRL a fost înființată două zile mai târziu, pe 26 mai 2021.

Prefectura Neamț a cerut în instanță, în noiembrie 2021, anularea autorizației de construire, însă procesul se află, încă, în primă instanță la Tribunalul Neamț. Terenul pe care a fost ridicată construcția a fost retrocedat unui târgnemțean, care l-a vândut celor care au ridicat blocul.

Un alt aspect se referă la procurarea banilor pentru o asemenea investiție. De unde au avut investitorii sumele necesare construirii blocului?

Societatea Nova House Neamț SRL a avut, în 2021, chiar în anul înființării, o cifră de afaceri de 568.177 lei, o pierdere de 21.251 lei și datorii de 518.936 lei.

Procurorii DNA afirmă că firma, în perioada mai – septembrie 2021, „a efectuat plăți atât în numerar, cât și prin operațiuni bancare, în valoare totală de 635.317 lei, către furnizori și a încheiat cinci antecontracte de vânzare cumpărare în valoare totală de 187.500 de euro, din care a încasat în contul bancar cu titlu de avans echivalentul în lei a 50.000 de euro”.
Pe pagina de Facebook a societății apare și, în prezent, anunțul că societatea vinde spații comerciale și apartamente cu două sau trei camere. Blocul a fost construit de firma Energo Pop Construct SRL, cu sediul în Răucești. Societatea a avut, în anul 2021, o cifră de afaceri de 286.200 de lei, un profit de 115.482 lei, datorii de 20.239 de lei și 6 angajați.

Foto: Dinu Obreja și Mihaela Stoica, sora sa și soția polițistului Alin Stoica

Alin Ionică Stoica a intrat în Poliție în anul 2009, când a fost încadrat ca agent la Poliția Fălticeni – Suceava.

În 2017, polițistul a devenit ofițer, iar un an mai târziu, s-a mutat la Poliția Neamț, unde a fost încadrat la Serviciul de Investigarea a Criminalității Economice. Din această poziție, afirmă procurorii DNA, ofițerul Stoica a gestionat afacerile familiei, implicându-se în proiectul imobiliar de pe strada Petru Rareș, din Târgu-Neamț.

Comunicatul DNA, despre implicarea ofițerului în activități incompatibile cu a sa calitate de om al legii:

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului STOICA IONICĂ – ALIN, la data faptei inspector de poliție în cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Neamț, Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, Biroul de Investigare a Criminalității în Mediul de Afaceri, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite. În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada mai – septembrie 2021, inculpatul Stoica Ionică – Alin împreună cu alte persoane, ar fi administrat în fapt o societate comercială și ar fi efectuat operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu calitatea sa de ofițer de poliție judiciară, incompatibilitate prevăzută de art. 45 alin. 1 lit. a din Legea nr. 360/2002 privind statutul polițistului și art. 10 din Legea nr. 364/2004 privind organizarea și funcționarea poliției judiciare.
Astfel, în această perioadă, societatea comercială respectivă a început edificarea unui bloc de locuințe în Târgu Neamț și a încheiat cinci antecontracte de vânzare cumpărare cu privire la apartamentele ce urmau a fi construite.
Concret, demersurile inculpatului Stoica Ionică – Alin, în calitate de administrator de fapt ar fi constat, printre altele, în:
– ar fi negociat în mod direct cu reprezentanții mai multor societăți comerciale, acțiuni ce au avut ca urmare încheierea de către societate, prin reprezentantul societății, a contractelor de lucrări și de dirigenție de șantier;
– ar fi stabilit împreună cu reprezentantul societății necesarul de materiale, furnizorii și prețul de achiziție;
– ar fi stabilit împreună cu celelalte persoane prețul de vânzare al apartamentelor și spațiilor comerciale ce urmau a fi construite și ar fi participat la negocieri cu posibili cumpărători.
În perioada susmenționată, societatea comercială respectivă a efectuat plăți, atât în numerar cât și prin operațiuni bancare, în valoare totală de 635.317 lei către furnizori și a încheiat cinci antecontracte de vânzare cumpărare în valoare totală de 187.500 de euro din care a încasat în contul bancar cu titlu de avans echivalentul în lei a 50.000 de euro”.

Sursa foto: Facebook

D.MURARU

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

2 comments

 1. Ochi de soim 4 ianuarie, 2023 at 08:34 Răspunde

  Stoica Alin a fost luat în supraveghere inițial pentru fapte de corupție, cei care făceau supravegherea au fost ajutați să-i monteze aparatura în birou de către colegul lui (**) Un băiat tare moral Acest (**) este cel care rupea avizele de la mașinile cu agregate naturale ale concurenței dar nici el nici Alin Stoica și nici altcineva de la poliție nu au calcat la balastierele lui Tanchistul, patronul de la DANLIN XXL. (**) a fost lăsat de nevasta cu copii cu tot, pe care i-a abandonat la Biserica Sf Spiridon la preotul (***). Este interesant de văzut și cine îi plătește studiile în prezent lui (**) la facultate, in dosar mai au băgată coada și alti doi polițiști pensionari (**) și (**), cu problema distanței între blocuri, ultimul fiind consilier local și contracandidatul lui Harpa la alegerile locale. Gurile rele spun că Stoica ar fi fost rugat sa „cedeze” ceva acolo un spatiu un apartament, dar a refuzat, fapt pentru care a fost executat. Miroase a achitare de la distanță. Revenim……

 2. FLORIN 5 ianuarie, 2023 at 08:31 Răspunde

  Nu trebuie sa ajungi la Tg.Neamt pentru a vedea coruptia catastrofala de la MAI.
  Viloaiele si masinile de lux ale angajatilor de la IPJ care sunt imprastiate peste tot prin oras pot fi vazute din SATELIT.
  Singurii care ”nu le vad”sunt alti corupti pusi sa se ”ocupe”de”coruptie”cum ar fi”serviciu maroniu ”secret”,bineinteles,de taiat frunze la caini,platit degeaba,din MAI al carui ”sef”si-a angajat nevasta la Prefectura si gogomanii de la DGA care se ocupa NUMAI cu anchete de 2 bani ca sa treaca timpu pana ies la pensia”speciala”la 40 de ani,”obositi” de nemunca,smenuri si de acoperit marii corupti din IPJ.
  Cam astea sunt”institutiile”care vor sa pazeasca”granita”Schengen.Doamne Fereste!

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.