2 din 5 dintre copiii ai căror părinți muncesc în străinătate au rămas în țară fără mamele lor alături

0
1288

Aproape jumătate (44%) dintre copiii ai căror părinți lucrează în străinătate au rămas în țară fără mamele lor alături, fie că acestea sunt plecate împreună cu tații, fie că sunt singurii părinți plecați din familie, potrivit unui sondaj realizat de Organizația Salvați Copiii. Cu toate că nu au părinţii alături, copiii resimt într-o proporţie mai mică trăiri emoţionale precum tristeţe, singurătate, furie, oboseală şi într-o proporţie mai mare stări precum liniştea, veselia, siguranţa, dacă sunt integrați în programe de sprijin socio-educațional.

Relaţiile copiilor incluși în programul de sprijin cu ceilalţi colegi de clasă sunt descrise ca bune, fără dificultăți în cazul a 80% dintre copii.

21.024 de copii au ambii părinţi plecaţi peste hotare sau provin din familii în care părintele unic susţinător este plecat, potrivit statisticilor oficiale. 

Programele de sprijin socio-educațional sunt cu atât mai importante, cu cât datele unei anchete realizate de Salvați Copiii România în decembrie 2021, pe un eșantion format din persoanele în grija cărora au rămas 855 de copii cu părinții plecați la muncă în străinătate, beneficiari ai programelor Organizației Salvați Copiii,  arată că:

  • Intenția de a lua copilul în străinătate, alături de părintele/părinții plecați, apare doar în cazul a 7% dintre copiii din eșantion. Pentru marea majoritate a cazurilor (79%) nu există o astfel de perspectivă, diferența fiind reprezentată de situațiile în care părinții nu au luat încă o decizie în acest sens. Deși procentul copiilor în cazul cărora există o perspectivă a mutării în străinătate alături de părinți este redus (doar 7%), observăm că foarte mulți dintre părinții plecați nu intenționează nici să se întoarcă definitiv în România (41%), în timp ce 38% au o astfel de intenție, iar în celelalte cazuri nu s-a luat încă o decizie în acest sens.
  • Dintre factorii care ar putea contribui la luarea unei decizii de întoarcere definitivă în țară, cel mai frecvent invocat ține de piața muncii (locuri de muncă, condiții de salarizare) – 39%, urmat de îmbunătățirea sistemului de sănătate (24%) și de ameliorarea climatului social general/vieții politice (20%).

Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii România, a explicat: Copiii rămași în țară, în vreme ce părinții lor muncesc peste granițe, au devenit un fenomen sociologic specific României. Implicațiile sunt multiple, de la cele sociale, la cele educaționale și psiho-emoționale și de aceea am decis să întărim programul de sprijinire a acestor copii, pe toate cele trei componente. Nu putem suplini absența părinților, dar putem să ajutăm copilul să nu reacționeze la această absență printr-o traumă.

HARTA COPIILOR RĂMAȘI SINGURI ACASĂ

76.170 de copii sunt în grija rudelor sau a unui părinte, în țară, în urma migrației economice a părinților, arată statisticile oficiale, care includ doar copiii aflaţi în evidenţa serviciilor publice de asistenţă socială.

Cei mai mulți copii rămași singuri acasă sunt în județele:

  1. Suceava – 6.518
  2. Botoșani – 5.025
  3. Iași – 4.855
  4. Neamț – 4.019
  5. Bacău – 3.809
  6. Prahova – 3.196
  7. Galați – 3.067
  8. Vaslui – 2.919
  9. Constanța – 2.765
  10. Maramureș – 2.064

N.R.

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.