Primăria Tarcău, bancomat pentru șmecheri. Fratele deputatului Cozmanciuc a făcut 300.000 de lei în doar câteva minute
De curând, s-au împlinit 2 ani de când Primăria Tarcău are o nouă conducere în persoana liberalului Dan Manole Fîrțală, primar, și a social democratului Mircea Nistor, viceprimar. Cei doi beneficiază de o majoritate lejeră în legislativ – 9 voturi din 13, adică au ceea ce le trebuie pentru a-și promova proiectele pe care le-au promis cetățenilor în campania electorală. Dacă au făcut sau nu ceva pentru comunitate, se vede cu ochiul liber, adică nu foarte multe ca să nu se obișnuiască electoratul cu binele.
În schimb, lucrurile au decurs extraordinar pentru câteva firme de casă, care, imediat după instalarea cuplului Fîrțală-Nistor în fruntea primăriei, au început să le prospere afacerile. Mai o deszăpezire, mai un transport de mărfuri, o lucrare de întreținere a drumurilor, o închiriere de utilaje sau o întreținere de spații verzi, toate au umplut conturile firmelor apropiate de noua conducere. S-a ajuns până într-acolo încât, la sfârșit de lună, „micii întreprinzători” agreați de cei doi stau la coadă pentru a-și încasa banii pe lucrările efectuate, spun gurile rele.
„După alegeri au apărut o groază de firme noi care au încheiat contracte cu primăria. Aproape toți patronii sunt în legătură cu primarul sau cu viceprimarul. Nu e niciun secret, toată primăria știe!”, ne-a declarat o sursă din primărie.
Problema este, afirmă aceeași sursă, că există suspiciuni serioase privind cantitățile de lucrări declarate ca fiind executate și pentru care primăria plătește.
Unul dintre serviciile pentru care Primăria Tarcău plătește bani grei este cel de deszăpezire, în condițiile în care instituția deține un autovehicul dotat cu toate cele necesare – lamă, sărăriță etc. În iernile anilor 2020 și 2021, primăria a încheiat mai multe contracte cu diverse firme pentru servicii de deszăpezire, plătind 140 de lei/oră pentru închirierea utilajelor pentru a da zăpada la o parte de pe drum. Câteva dintre aceste firme aparțin unor persoane apropiate de primarul Fîrțală, fiind persoane care îi sunt colegi de partid sau care l-au ajutat în campania electorală.
Alte afaceri suspecte pe care le desfășoară Primăria Tarcău sunt cele legate de externalizarea unor contracte de servicii. Astfel, paza primăriei și curățenia, precum și serviciile de monitorizare control trafic la bariera de pe DC 135 – Tarcău – Ardeluța (n.r. bariera este locul în care se încaseză renumita „taxă de drum” de la Tarcău) este asigurată de angajați ai unor firme private. Asta nu ar fi neapărat o problemă, dacă societățile nu ar fi din categoria celor agreate de primar sau de viceprimar.
În primă fază, serviciile de pază, de curățenie în primărie, de monitorizare a barierei au fost prestate, pentru câteva luni, de o firmă (Geo Trans SRL) controlată de un apropiat al primarului Fîrțală. Situația s-a schimbat radical în luna mai 2021, când societatea Geo Trans SRL a fost înlocuită cu alta, Liliacul Garden Prof SRL Tarcău, apropiată de viceprimarul Mircea Nistor.
Liliacul Garden Prof, firma „specializată” în … orice
Societatea, care îl are ca administrator și asociat unic pe Ioan Grăpinoiu, a reușit o performanță greu de egalat, ca la 3 săptămâni de la înființare să încheie, în aceeași zi, cinci (5) contracte cu Primăria Tarcău.
Astfel, pe 31 mai 2021, la fix 21 de zile de la înființare, societatea Liliacul Garden Prof SRL Tarcău bătea palma cu reprezentanții primăriei pentru cele cinci contracte, publicate în sistemul electronic de achiziții publice (SEAP), ca să nu fie discuții (sic!).
Primul contract, cel de servicii de curățenie la sediul primăriei, a fost încheiat într-o oră și 20 de minute. Valoarea: 5.150 de lei, fără TVA/lună. De acești bani, Liliacul Garden SRL trebuia să asigure servicii de curățare a birourilor cu personal propriu (două persoane). Anunțul a fost publicat pe platforma SEAP la ora 13.26, iar la 15.46 a fost atribuit.
În aceea;i zi, la ora 13.28, Primăria Tarcău publica un alt anunț, fiind în căutarea unei firme care să asigure servicii de operare a punctului de control dotat cu bariere de pe DC 135. La 15.46, contractul a fost atribuit aceleiași firme – Liliacul Garden Prof. Valoarea: 7.725 lei, fără TVA. Banii, spun cei de la Liliacul Garden, au fost încasați pentru plata a trei persoane care să presteze aceste servicii (2.575 lei/persoană pentru un program de lucru de 168 de ore/lună).
Tot pe 31 mai 2021, un alt contract, în valoare tot de 7.725 de lei/lună, fără TVA, a fost încheiat pentru „servicii de supraveghere și permanență la sediul primăriei”, adică paza de noapte asigurată de trei persoane. „Orele prestate pe timp de noapte se vor tarifa separat cu spor de noapte conform codului Muncii. Pret 2575 lei/pers/luna pentru un program normat de 168 ore/luna”, se menționează în contract.
În aceeași norocoasă zi, la ora 13.38, Primăria Tarcău anunța pe SEAP că este în căutarea de servicii de transport mărfuri. La ora 15.45 încheia deja contractul cu, binecunoscuta de acum, Liliacul Garden Prof SRL, care, în schimbul a 5 lei/km, fără TVA, a prestat servicii pentru primărie. Nu știm ce sumă a fost decontată, însă pot afla anchetatorii, dacă le-am stârnit curiozitatea.
Cel de-al cincilea contract încheiat între Primăria Tarcău și Liliacul Garden Prof SRL , în data de 31 mai, are legătură cu amenajarea și întreținerea spațiilor verzi din localitate. A rămas ca firma, în schimbul sumei de 5.150 de lei, fără TVA/lună, să se ocupe de această activitate, cu două persoane angajate.
„Servicii de întretinere și amenajare spații verzi cu personal propriu, pe baza de contract lunar, exclusiv costul materialelor utilizate, corespunzător unui program de lucru de 8 ore/zi lucrătoare”, se arată în contractul încheiat între cele două părți.
Adică, pentru activități prestate, de regulă, de persoanele plătite cu venitul minim garantat, primăria a preferat să achite firmei de casă peste 5.000 de lei/lună, fără TVA.
În septembrie 2021, Liliacul Garden SRL a mai încheiat un contract cu primăria: „5 lei/km, fără TVA – servicii transport pentru situații de urgență cu autocamionetă de maxim 3,5 tone”.
De altfel, în luna septembrie a anului trecut, afacerile firmei Liliacul Garden SRL au explodat efectiv. Atunci, firma a închiriat primăriei un buldoexcavator cu 140 de lei/oră, fără TVA, și a amenajat izvorul public „Bolta cu apă rece” în schimbul sumei de 29.434 lei, fără TVA. Sursele noastre afirmă că lucrarea a fost executată de doi meseriași care au beneficiat de ajutorul a două persoane beneficiare ale venitului minim garantat. De suma menționată, Liliacul Garden Prof SRL a realizat ceea ce se vede în fotografii, două foișoare și izvorul.
În data de 6 octombrie 2021, Liliacul Garden Prof SRL a încheiat un alt contract cu Primăria Tarcău, în valoare de 2.831 de lei, fără TVA, pentru „amenajare punct acces cu bariere balastieră pe pârâul Tarcău”.
Luna noiembrie 2021 avea să vină cu afaceri grele pentru cei de la Liliacul Garden Prof SRL.
Pe 15 noiembrie a încheiat un contract de 24.000 de lei, fără TVA, pentru „servicii de deszăpezire”.
De fapt, primăria a fost de acord să plătească, pe bază de comandă, 160 de ore de servicii prestate de
un utilaj de deszăpezire, ora de închiriere fiind de 150 de lei, fără TVA. Și cum deszăpezirea nu se poate
face fără antiderapant (împrăștiere, încărcare, descărcare), primăria a mai plătit celor de la Liliacul
Garden Prof SRL 25.000 de lei, fără TVA (5 lei/km și 25 de lei ora) și pentru aceste servicii.
Însă, „specialiștii” de la Liliacul Garden Prof SRL nu s-au oprit aici, iar în decembrie 2021 au încasat de la
primărie 7.741 de lei, fără TVA, pentru „amenajare cămin de apă din puț forat de adâncime pentru
Grădinița Tarcău”.
Pe 29 decembrie 2021, când lumea se pregătea pentru trecerea în noul an, în Primăria Tarcău se lucra la încheierea altor trei contracte cu Liliacul Garden Prof SRL, de fapt, o reînnoire a celor vechi privind paza, monitorizare barieră și curățenie, dar cu sume modificate: 5.750 lei, fără TVA – curățenie; 8.625 lei, fără TVA – paza primăriei; 8.625 lei , fără TVA – monitorizare barieră.
Cine crede că în România nu se pot face afaceri profitabile și oneste, să ia exemplu de la Liliacul Garden Prof SRL, o firmă care nici la această dată nu și-a publicat bilanțul pentru anul 2021.
Anul acesta, ceva s-a petrecut în Primăria Tarcău, pentru că Liliacul Garden Prof SRL a fost dat la o parte.
Gurile rele spun că la nivelul conducerii ar fi apărut ceva disensiuni, iar viceprimarul Nistor ar fi picat în dizgrație, trăgând după el și renumita, de acum, Liliacul Garden SRL.
Nu că a fost vreo mare problemă. Imediat cei din Primăria Tarcău au găsit alți „specialiști” în locul celor de la Liliacul.
În 28 martie 2022, Lucian Dumitru Hopet înființează firma Smart Geodim SRL, cu sediul în Bicaz, cu principal obiect de activitate „alte activități de curățenie”. La o lună de la înființare, firma lui Hopet începe să calce pe urmele firmei Liliacul Garden Prof, adică să încheie contracte cu Primăria Tarcău.
De fapt, preia activitățile firmei Liliacul Garden Prof SRL, respectiv paza primăriei (8.625 lei/lună, fără TVA), monitorizare barieră (8.625 lei/lună, fără TVA), curățenie primărie (5.750 lei, fără TVA), servicii întreținere spații verzi (5.750 lei, fără TVA). Toate cele patru (4) contracte au fost încheiate în intervalul 2 – 31 mai 2022, adică pe foarte repede înainte. Datele noastre arată că Hopet este „omul lui Fîrțală”.
Click AICI pentru contractele încheiate de Primăria Tarcău în perioada noiembrie 2020 – iunie 2022.
Fratele lui Cozmaniuc, contracte și cu Primăria Tarcău
De când Dănuț Fîrțală este primarul comunei Tarcău, surprinde numărul și valoarea contractelor pe care instituția pe care o conduce le-a încheiat cu firma Artehnis SRL, ce aparține lui Ilie Cozmanciuc, fratele deputatului PNL de Neamț Mugurel Cozamnaniuc, cunoscut discipol al penalului infractor de Iași Relu Fenechiu. În prezent, Mugurel Cozmanciuc este judecat pentru fapte de corupție la Înalta Curte de Casație și Justiție.
Primăria Tarcău a încheiat cu firma fratelui deputatului Cozmanciuc patru (4) contracte, trei dintre ele, în valoare totală de 300.000 de lei, fiind încheiate, la foc automat, în luna mai a acestui an.
În data de 6 mai 2021 , la ora 8.42, primăria publica, în sistemul electronic de achiziții publice, un anunț conform căruia avea nevoie de „servicii de proiectare și consultanță stații reîncărcare autovehicule electrice”. După 20 de minute, adică la 9.02, Primăria Tarcău încheia un contract cu firma Artehnis, în valoare de 56.000 de lei, fără TVA.
Scenariul s-a repetat: în aceeași zi, la ora 9.01, primăria anunța că este în căutare de „servicii de proiectare tehnică pentru renovarea energetică a clădirilor publice din Tarcău”, iar la ora 11.27 încheia un contract în valoare de 90.000 de lei, fără TVA, cu firma Artehnis SRL Iași.
La ora 9.14, tot pe 6 mai, Primăria Tarcău a publicat un alt anunț, conform căruia căuta o firmă care să presteze „servicii de proiectare pentru proiectul de renovare energetică a blocului ANL-Crivaia”. La ora 11.27, contractul era încheiat cu aceeași firmă – Artehnis SRL. Valoarea – 100.000 de lei, fără TVA.
Firma nu era noua parteneră a Primăriei Tarcău. În noiembrie 2021, primăria încheiase cu Artehnis SRL un contract în valoare de 15.000 de lei, fără TVA, pentru elaborarea strategiei de dezvoltare turistică a primăriei în perioada 2022-2027.
Concluzia se poate trage lejer: sub noul mandat al lui Fîrțală, Primăria Tarcău a încheiat multe contracte dubioase care ar trebui să trezească din amorțire și organele de cercetare penală.
Iar toate astea se întâmplă în condițiile în care secretarul general al primăriei este Dan Cârlan (fost senator PD, fost prefect de Iași, fost secretar de stat etc) un personaj cu experiență în administrație, care ar putea să-l tragă de mânecă pe Fîrțală și să-l atenționeze vizavi de acțiunile sale.
Daniel MURARU
⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.