„Performanță” în administrație. Trei contracte în trei ani pentru dezafectarea consolelor de troleibuz

1
2302

Consiliul Județean Neamț se străduiește de aproape 3 ani să dezafecteze consolele de troleibuz, care nu mai sunt de niciun folos de când s-a pus cruce transportului pe cablu din Piatra-Neamț, Dumbrava Roșie și Săvinești. Țevile din metal, cu lungimi cuprinse între 6 și 9 metri, atârnă și acum pe stâlpii din oraș, la concurență cu noile semafoarele inteligente ale lui Carabelea.

Să nu reușești în aproape 3 ani să eliberezi stâlpii de aceste console fără de nicio trebuință reprezintă o adevărată „performanță” pentru administrația județeană.

Recent, Troleibuzul SA a renunțat la contractul încheiat, în august, cu Consiliul Județean pentru dezafactarea consolelor, entitatea județeană încheind un altul cu firma Lucris Serv SRL.

Cristian Sauciuc, directorul Troleibuzul SA, afirmă că nu a mai semnat contractul, pentru că a constatat o diferență între numărul de console licitate și cele de pe teren.

Astfel, lucrarea a fost scoasă din nou la licitație și a fost câștigată de Lucris Serv SRL, care va încasa 374.489 de lei,  fără TVA, cu 6.000 de lei mai puțin decât ar fi încasat Troleibuzul SA pentru aceleași servicii.

Este al treilea contract încheiat de administrația județeană pentru această lucrare de dezafectare a consolelor de troleibuz.

Primul contract a fost încheiat la începutul anului 2020, iar Camera de Conturi Neamț a constatat nereguli mari. Înțelegerea a fost încheiată cu firma Drupo SA, condusă la acea vreme de infractoarea Ana Monda, condamnată pentru fapte de corupție în dosarul finanțării ilegale a clubului de fotbal FC Ceahlăul PiatraNeamț.

În februarie 2020, Consiliul Județean Neamț a ales oferta celor de la Drupo SA, în valoare de 1,3 milioane de lei, pentru demontarea cablurilor de troleu și a consolelor.

Surprinzător, oferta celor de la Drupo a fost considerată mai bună decât cea a firmei Troleibuzul, de 1,2 milioane de lei.

În plus, Troleibuzul SA avea și muncitori care cunoșteau foarte bine rețeaua, pentru că, ani la rând, au asigurat mentenanța.

Că alegerea firmei Drupo SA a fost una neinspirată au stabilit auditorii Camerei de Conturi Neamț. Cei care au analizat contractul au constatat că lucrările au fost subcontractate de către Drupo SA unei alte firme. Cea din urmă, deși nu executase decât 65,7% din valoarea serviciilor contractate, a reușit să deconteze mai mult, adică peste 85%.

Mai mult, auditorii au scos la iveală faptul că anumite cheltuieli au fost majorate nejustificat, iar altele au fost supraevaluate.

Atacul.ro a solicitat celor de la Drupo SA o copie a contractului încheiat cu acel SRL pentru dezafactarea rețelei de troleu, însă au ignorat cererea.

La rândul său, Consiliul Județean Neamț nu a venit cu nicio clarificare în privința acestui contract păgubos pentru bugetul județului. Cablurile din cupru au fost demontate, iar consolele au rămas atârnate pe stâlpi.

În aceste condiții, în luna august 2022, Consiliul Județean Neamț a încheiat un nou contract, al doilea, pentru demontarea consolelor de troleibuz din orașul Piatra-Neamț și localitățile Dumbrava Roșie și Săvinești. Pentru acest serviciu, instituția urma să plătească 453.018 lei, TVA inclusă. Contractul „Dezafectarea consolelor metalice de susținere a cablurilor electrice (fir contact troleibuze)” a fost încheiat cu Troleibuzul SA, al cărui director afirmă acum că a renunțat la el din cauză că a constatat o diferență între numărul de console licitate și cele de pe teren.

În acest context a apărut cel de-al treilea contract, încheiat de curând cu cei de la Lucri Serv.

Cuprul și consolele, mai ieftine decât lucrările de dezafactare

 Consilierii județeni au votat, în urmă cu trei ani, pentru trecerea rețelei fir contract din domeniu public în domeniul privat, pentru a putea fi vândută. Rețeaua formată din zeci de tone de cablu din cupru și peste 2.000 de console din țeavă cu o lungime între 6 și 9 metri, întinsă pe o distanță de 42 kilometri, dus-întors, avea o valoare de inventar de 510.103 lei, cu mult mai puțin decât a plătit CJ-ul pentru defectarea ei.

În 2020, contractul pentru dezafectarea rețelei, care, în mod firesc, ar fi trebuit să fie încheiat în urma unei licitații, a fost atribuit companiei Drupo SA, firmă a Consiliului Județean Neamț, la un preț considerat de mulți prea piperat. Nici așa, Drupo n-a reușit să finalizeze lucrările.

Daniel MURARU

Citește și:

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

1 comment

  1. Cristian 26 octombrie, 2022 at 06:32 Răspunde

    Foarte corect menționat , infractoarea MONDA ANA care după ce a păgubit primăria P.Nt. acum pagubește bine DRUPO căci nu se dă dusă nici în ruptul capului . (***)….dacă o (***).

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.