La Parking SA, nu mai ajung banii! Mașina de făcut bani din parcări merge pe pierdere

2
3037

Societatea Parking SA, firma pietreană care trăiește din gestionarea parcărilor de reședință din Piatra-Neamț (18.711 locuri, potrivit site-ul societății, sau 17.982 locuri, conform contului de Facebook al Parking) a încheiat anul 2021 cu pierderi de 120.000 de lei la o cifră de afaceri de peste 2,4 milioane de lei.

Deși, anul trecut, firma a nu a înregistrat profit, indemnizațiile membrilor Consiliului de Administrație au crescut de la 12.000 de lei, în anul 2020, la 13.000 de lei, în 2021.

Salariul lui Ionuț Moroșanu, directorul firmei, a fost de 101.853 lei (8.487 pe lună, în medie).

„Anul trecut a încetat mandatul meu și apare o diferență în plus la venituri din concediile medicale (Covid-19) și zilele de concediu de odihna nefolosite. Alte venituri nu am avut”, a spus Moroșanu.

„Performanța” financiară a fost obținută cu 11 salariați, conform datelor oficiale ale Ministerului de Finanțe. Statul de funcții, din 1 octombrie 2021, arată că firma avea 15 posturi ocupate din cele 20 aprobate.

Potrivit contractului încheiat cu Primăria Piatra-Neamț, firma Parking varsă în fiecare an, în conturile municipalității, 40% din încasări (redevența). Vorbim de o sumă de peste 900.000 de lei care, în 2021, s-a dus în bugetul primăriei pietrene.

Delimitarea parcărilor costă

În cele mai multe cazuri vorbim despre parcări amenajate pe străzile din oraș, asta însemnând trasarea unor linii cu vopsea, pentru că reprezentanții firmei municipalității nu se mai obosesc să identifice și să amenajeze și alte locuri de parcare. În multe alte orașe din România, pentru parcările de reședință sunt lăsate la liber, fără plată, cei de la primării considerând că posesorii de autovehicule și-au achitat acest serviciu prin plata taxelor și impozitelor locale.

La Piatra-Neamț, parcările de reședință e musai să fie cu plată, pentru că altfel jocurile politice și-ar restrânge aria de acțiune, deoarece firma este controlată politic, iar plățile se fac acolo, din banii pietrenilor, fiind monedă de schimb manevrele din Consiliul Local.

Numai pentru vopseaua trasă pe asfalt, din când în când, și locul în care să-și parcheze mașinile îi costă pe pietreni.

De la începutul lunii iulie 2022, prin HCL 174 și HCL 175 din 15.06.2022, au intrat în vigoare noile tarife: 175 de lei/an pentru persoane fizice și 350 de lei/an pentru persoane juridice.

Deși ar putea fi amenajate locuri de parcare în multe dintre zonele lăsate de izbeliște de municipalitate, Parking se rezumă doar la vopsea și încasează fără probleme, pentru că pietrenii nu au de ales. E mai simplu să trasezi 2 linii pe o stradă a orașului, să faci o parcare și să o închiriezi.

În ultimele zile, pietrenii (foto) au luat cu asalt ghișeele societății din mall-ul vechi pentru a-și reînnoi contractele.

Pe ce se duc banii de parcări ai pietrenilor

Pe lângă salariile angajaților și redevența plătită primăriei, Parking SA are și alte cheltuieli de funcționare. De exemplu, la capitolul „cheltuieli cu colaboratorii”, Parking SA a scos din conturi 269.875 lei.

Alți 230.487 lei au fost cheltuiți pentru decontările cu acționarii/asociații, decontări din operații de participare etc.

„Cheltuielile cu colaboratorii sunt toate cheltuielile noastre într-un an cu cei care prestează servicii (juridic, mentenanță tennică – calculatoare, imprimante etc, pază, carburant, poștă, auditul financiar extern, etc, toate cheltuielile de funcționare”, a mai spus Moroșanu.

Cheltuielile cu materiile prime și materiale consumabile au însemnat 130.076 de lei, iar cele cu personalul, adică pentru cei 11 salariați, au ajuns la 715.069 lei, cu aproape 90.000 de lei mai mari față de 2020.

La suma menționată se mai adaugă alte 53.340 de lei – contravaloarea tichetelor acordate personalului angajat, fără manager și membrii CA-ului.

Parking SA a reprezentat mereu o atracție pentru politicienii care au vrut să-și rotunjească veniturile prin încasarea unei indemnizații de membru al CA-ului. Peste 1.000 de lei/lunar au încasat, anul trecut, membrii CA-ului, fiecare, pentru ședințele la care au participat.

Componența CA-ul s-a schimbat la începutul anului, când vechea gardă a fost înlocuită cu noua gardă formată din Diaconu Iulia , Azoiței Lăcrămioara, Ciurea Silviu Ștefan, Ichim Niculina Alina, Pantază Iulian. Ultimii doi și-au dat demisia, CA-ul funcționând, în prezent, cu doar 3 membri.

Directorul Moroșanu a explicat pierderea financiară suferită de societatea pe care o conduce: „Pierderea vine în urma proceselor pierdute în instanță cu fostul manager și cenzorii. În urma controlului ANAF, din 2014, s-a dispus recuperarea unor sume de bani de la cei de mai sus. Din păcate, la momentul controlului, faptele erau deja prescrise (aceasta este motivul pierderii procesului), dar societatea, prin componenta managerială, a fost nevoită să ceară recuperarea sumelor în instanță. Dacă sumele respective de bani, în total aproximativ 160.000 de lei, din care 143.000 lei erau impuși fostului manager, ar fi fost înregistrate ca pierdere în 2014, atunci nu am fi avut pierdere anul trecut. Din 2017 și până anul trecut am avut profit în fiecare an”.

D. MURARU

 

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

2 comments

  1. Tetelu 25 august, 2022 at 09:23 Răspunde

    Perderi????? Eu zic ca spalare de bani cu investitii false…..nu au nicio pregătire si niciun risc, cum sa ai salariu mare daca nu ai performanta. Sa fie gratuit parcarile daca inchirierea lor îi duce in pierde

  2. Ochi de soim 25 august, 2022 at 10:16 Răspunde

    Buna ziua popor roman al municipiului Piatra Neamț, daca tot suntem noi la artistică elementară ia să ne apucăm să facem niste calcule așa pentru mintea noastră a tuturor. La un Nr de 18.000 locuri de parcare existente pe raza municipiului închiriate doar cu suma de 160 lei per/loc aceasta societate baga fain frumos in buzunar circa 2.900.000 lei ceea ce înseamnă peste jumate de milion de euroi. In ultima perioada circa 1,6 ani isteții de la primărie și Consiliul local au desființat circa 1000 de locuri de parcare ceea ce produce o gaura de vreo 160.000 lei peste 30.000 de euroi. Știm cu toții că aceste locuri de parcare sunt desființate pentru fantasmagoricele proiecte de mobilitate urbana pentru a face loc bicicliștilor ecologici care au invadat municipiul în mintea lui primarele Carabelea. Drept este că aceste proiecte cu mulțime de semafoare și dracii de încurcat viața amaratilor din Piatra Neamț au fost începute de pe vremea ne-venerabilului primar Chituc care a fost și nu mai este, dar tu Carabelea nu erai forțat de nimeni sa continui niste proiecte cretine, decât daca doreai cu adevărat să-ți procopsești camarila. Parking S.A. trebuie reorganizată, adusă o echipa manageriala capabilă prin concurs și nu pe criterii politice care să înceapă absorbția de fonduri europene pentru construcția de parcări etajate pentru a veni in ajutorul cetățenilor dar și pentru a obține venituri. Dar primarele care inca este el știe că nu va mai fi și în consecință pîrjoleste locul lui de joaca ce s-a nimerit să fie municipiul Piatra Neamț. Aceste exhibiții de proiecte cu toate tâmpeniile care țin de ele au fost furate inițial de către PNL și PSD iar în prezent de toți consilierii indiferent de culoarea politică. Toți o apă și un pământ.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.