Scandalul șpăgilor de la Ambulanța Neamț: Dorice Albu revine pe poziția de manager

11
2818

Arestarea preventivă a lui Dan Morenciu, prins că a luat șpagă 40.000 de euro de la opt candidați care au susținut un examen pentru a fi confirmați pe posturile de ambulanțieri, pe care le ocupau încă din perioada pandemiei, a lăsat Serviciul Județean de Ambulanță Neamț fără șef. Cum lucrurile au devenit clare, în sensul că Morenciu, împuternicitul pe funcție, nu va ieși de după gratii în următoarele 30 de zile, Curtea de Apel Bacău respingându-i contestația împotriva măsurii preventive, Ministerul Sănătății a numit-o manager pe Dorice Albu (foto), directorul medical. Albu a ocupat funcția de manager până în martie, când a fost schimbată cu Morenciu, care era director medical. De fapt, cei doi au făcut o rocadă. Ordinul de numire a ajuns în teritoriu, așa că, începând de ieri, Albu este din nou șefă la Ambulanță.

Așadar, Ministerul a rezolvat o problemă, însă mai are multe altele de clarificat. De exemplu, se așteaptă o decizie cu privire la examenele care au fost susținute recent de cei peste 40 de candidați, care fuseseră angajați în perioada pandemiei. Cum s-a dovedit că cel puțin 8 dintre aceștia au dat șpagă ca să promoveze, reprezentanții ministerului trebuie să decidă rapid ce măsură va lua, și anume dacă va anula sau nu examenele, mai ales că există informații că numărul celor care au dat șpagă este mult mai mare.

Pe de altă parte, încă este așteptată o reacție a oficială a Ministerului Sănătății cu privire la cele întâmplate la Ambulanța Neamț. Până în prezent, politica adoptată a fost cea struțului, mai marii de la București mizând, probabil, pe faptul că evenimentul va fi dat repede uitării.

Lipsa unei poziții oficiale a celor de la minister vizavi de acțiunea DNA la SAJ Neamț ar avea o posibilă explicație în faptul că ministrul Sănătății este Alexandru Rafila, de la PSD. În luna martie, sub semnătura lui Rafila, Dorice Albu a fost schimbată din funcția de manager cu Dan Morenciu, agreatul PSD-ului pentru acest post. Morenciu nu a făcut prea mulți pureci, pentru că a fost prins cu șpagă, 40.000 de euro. Alte două asistente, membre în comisiile de examinare, au fost arestate și ele, în același dosar.

Comunicatul DNA din 20 mai:

 

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Bacău au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 19 mai 2022, a inculpaților:
MORENCIU DAN DORIN, manager general interimar al Serviciului de Ambulanță Județean (S.J.A.) Neamț, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunii de luare de mită, în formă continuată,
PREDA ELENA și ROZOSCHI MARIA LUMINIȚA, asistente șefe în cadrul S.J.A. Neamț, în sarcina căreia s-a reținut comiterea infracțiunii de complicitate la luare de mită, în formă continuată.
În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
În perioada 2 – 10 mai 2022, inculpatul Morenciu Dan Dorin, în calitatea menționată mai sus, prin intermediul celor două subalterne (una dintre ele, respectiv inculpata Rozoschi Maria Luminița, fiind desemnată să organizeze unui examen) ar fi pretins de la opt persoane câte 5.000 euro pentru a fi declarate admise în contextul menționat mai sus. Concursul respectiv viza ocuparea posturilor pe o perioadă nedeterminată, pentru personalul sanitar și sanitar auxiliar care a ocupat fără concurs posturi de execuție, pe o perioadă determinată, în perioada stării de alertă).
La data de 18 mai 2022, inculpatul Morenciu Dan Dorin a primit pe o strada din municipiul Piatra Neamț, de la inculpata Preda Elena, suma de 40.000 euro, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante. De precizat este faptul că, independent de înțelegerea avută inițial cu inculpatul Morenciu Dan Dorin, inculpata Preda Elena ar fi pretins și primit de la cele opt persoane suma de 6.000 euro/persoană și nu 5.000 de euro așa cum se stabilise inițial.
Diferența de 8.000 euro din cei 48.000 de euro, bani primiți de inculpata Preda Elena în maniera de mai sus, i-ar fi fost remiși inculpatei Rozoschi Maria Luminița tot în data de 18 mai 2022, în sediul S.J.A. Neamț, fiind identificați de procurorii anticorupție ca urmare a unei percheziții corporale”

 

Ancheta procurorilor continuă și nu este exclus să pice și alte capete. Există indicii că parte din șpaga încasată de Rozonschi urma să fie împărțită cu liderul de sindicat. Rămâne de văzut dacă vor fi identificate probe care să confirme că și alți candidați au dat șpagă pentru a promova examenul.

Daniel MURARU

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

11 comments

 1. Dana 27 mai, 2022 at 10:37 Răspunde

  Dna a venit sa preia soldul casei? Cine stie prin ce pantofi si pampers, mai sunt adapostiti proveniti din spaguiala?

 2. Titi 27 mai, 2022 at 14:35 Răspunde

  L a executat prin denunt pe Morenciu dupa ce nu s au înțeles la șpagă ( înțelegerea a fost sa fie manager Morenciu doar pt salariu mare sa poată iesi la pensie banana) dar asta batran a vrut si el o parte din spaga. Nu se spune nimic de asistentii si soferii angajati la Piatra Neamt in timpul blondei managera? DNA a facut o înțelegere rușinoasă cu Albu ca sa o scape…că i a impartea banii cu cine trebuie. Toate ziarele sunt platite sa tacă si fac acum elogii la revenirea lui Albu…desigur interimar fara examen pe viață.

 3. Piedone 27 mai, 2022 at 14:38 Răspunde

  Si daca tot a revenit, poate ne spune si noua cum plateste 5 rate la 5 apartamente si de ce nu locuiește in ele? Unde i palatul in care sta si unde parcheaza mercedesul nou de lux???? DNA….trezirea ca va faceti de tot râsul!!!!

 4. Beneficiar 29 mai, 2022 at 16:31 Răspunde

  1.Ratele le plătește din șpăgi și serviciile orale pe care le prestează.
  2.Locuieste la beneficiarii prestărilor orale pe care le efectuează,acolo își parchează mașina.
  3.DNA doarme de mult, achieseaza tacit la toate hoțiile care se întâmplă în acest oras/judet/tara.

 5. Justiția 31 mai, 2022 at 21:24 Răspunde

  Azi 31.05.2022 in jurul orei sapte a fost un apel infarct barbat 37 de ani intr un mijloc de transport. Desi s a confirmat ca este in stop dispeceratul a trimis doar ambulanta cu asistent. Asistentul a cerut medic dar a fost sfatuit sa care omul in stop spre spital ca sa nu fie deranjat echipajul cu medic. Acesta este omor prin imprudenta si se poate demonstra, l au cărat spre moarte. El trebuia scos din stop la fata locului nu carat gen taxi. Felicitări noii/ vechii conduceri, ati inceput cu dreptul….avea doi copii mici nerusinatilor. Daca facea infarct Morenciu trimiteati tot asistent?????? Verificați povestea sotia inca este in soc ca a ramas singura cu 2 copii……

  • Dana 31 mai, 2022 at 22:54 Răspunde

   Asa au fost carati spre moarte, in perioada pandemiei, o sumedenie de oameni nevinovati, care au avut curajul sa ceara ajutor tocmai unde nu trebuia. Si ei si familiile lor au avut incredere intr-un sistem, care doar le-a semnat certificatele de deces. Si acelea modificate. A se verifica un certificat de deces eliberat in data de 31 oct 2021, la Piatra Neamt, pentru o femeie de 70 ani. Avea febra, a sunat la spital si s-a intors acasa rece, in 48 ore. Culmea, testul pentru Covid fusese negativ la internare. Sfarsitul ei se citea pe chip. Dezastru.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.