Dezastru în primăriile Bahna, Bâra și Bârgăuani. Salarii nelegale, consilier al primarului plătit ilegal cu 120.000 de lei, amenzi uriașe prescrise

0
2498

Angajații primăriilor Bahna, Bâra și Bârgăuani au creat prejudicii considerabile bugetelor locale, uitând de legislația pe care ar fi trebuit să o respecte cu sfințenie. Ilegalitățile sunt scoase la suprafață de verificările efectuate la cele trei primării de auditorii Camerei de Comerț Neamț anul precedent, ce au vizat anul 2020.

La Bâra, cheltuieli ilegale cu angajații de 63.000 de lei

Primăria Bâra putea pune lacătele pe ușa instituției în 2020, pentru că banii pe care i-a încasat nu i-au fost suficienți pentru a-și susține cheltuielile.

În anul debutului pandemiei de Covid-19, Primăria Bâra a avut venituri de 7,85 de milioane de lei (din care numai 379.000 de lei au fost taxe și impozite locale) și cheltuieli de puțin peste 8 milioane de lei (1,42 de milioane de lei au fost cheltuielile de personal), deficitul înregistrat cifrându-se la 115.000 de lei.

Auditorii au descoperit la Bâra că angajații primăriei au prejudiciat bugetul local cu 144.000 de lei, au găsit venituri suplimentare de 7.000 de lei și abateri financiar contabile de 46.000 de lei.

Chiar și în condițiile unui minus substantial în buget, angajații au găsit de cuviință să efectueze cheltuieli ilegale de personal în valoare de 63.000 de lei. Alți 7.000 de lei au fost cheltuiți ilegal pentru servicii de telefonie, în timp ce 63.000 de lei s-au dus pe plata unor lucrări neefectuate și în contul unor cheltuieli supraevaluate la reabilitarea școlii din satul Bâra și la mondernizarea drumului din comună.

Amenzi prescrise declarate insolvabile, la Bahna

La Primăria Bahna, auditorii au constatat venituri suplimentare de 133.000 de lei, prejudicii aduse bugetului local de 119.000 de lei și abateri financiar contabile de 4,91 de milioane de lei.

Contabilitatea le-a dat mari bătăi de cap angajaților din acest compartiment, care nu au respectat legislația în domeniu atunci când au întocmit evidențele.

Dimensiunea dezastrului s-a văzut la Taxe și impozite, unde auditorii au descoperit amenzi prescrise declarate insolvabile în valoare de 83.000 de lei, taxe neplătite pe clădiri concesionate firmelor și taxa de concesiune a pășunii, în valoare de 33.000 de lei, majorări de întârziere neachitate, ce trebuiau aplicate pentru neplata la timp a debitelor în cazul tututor contractelor de închiriere a pășunii, în valoare de 69.000 de lei.

Auditorii au mai constatat efectuarea de plăți ilegale, de 31.000 de lei, la lucrările de modernizare a drumului din comuna Bahna.

La Primăria Bârgăuani, cheltuieli de personal ilegale

La Primăria Bârgăuani, în anul declarării pandemiei de Covid-19, cheltuielile cu salariații le-au depășit pe cele totale, astfel că, din 4,30 de milioane de lei cheltuiți de primărie în întreg anul 2020, cu toate activitățile incluse, 2,4 milioane de lei au reprezentat numai cheltuielile de personal.

Aceste cheltuieli au fost făcute dintr-un total al veniturilor de 5,2 milioane de lei, cu încasări din taxe și impozite de doar 708.000 de lei. Cheltuielile cu investițiile în comuna au fost de numai 367.000 de lei.

La Bârgăuani, auditorii au descoperit venituri suplimentare de 18.000 de lei, prejudicii aduse bugetului local de 178.000 de lei și abateri financiar contabile de 6,16 milioane de lei.

La Contabilitate, auditorii au constatat un adevărat haos în evidență, fie prin neînregistrarea, fie prin înregistrarea eronată a unor operațiuni.

La Taxe și impozite, 15.000 de lei au provenit din nerespectarea clauzelor contractuale în ce privește urmărirea creanțelor și calcularea penalităților de întârziere. Mai mult, 13.000 de lei proveniți din concesiuni nu au fost încasați în termenul legal de prescripție.

În schimb, primăria a plătit ilegal 23.000 de lei penalități de întârziere și expertiză contabilă, 22.000 de lei drepturi salariale, inclusiv sporuri, premii și alte drepturi acordate funcționarilor publici, personalului contractual, cu funcții de conducere, sau care ocupă o funcție de demnitate publică, stabilite eronat.

Bugetul local al Primăriei Bârgăuani a primit lovitura în urma angajării unei persoane pe funcția de consilier personal al primarului, fapt care a dus la efectuarea unor cheltuieli ilegale în valoare de 120.000 de lei.

(Sursa foto: danielbotea.ro)

N.R.

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.