Scandalul șpăgilor de la Ambulanță: DNA a găsit o sumă mare de bani în biroul unui membru al comisiei de examinare

2
5441

 

Procurorii DNA Bacău au descins ieri, puțin după ora prânzului, la sediul Serviciului Județean de Ambulanță Neamț, în urma unei sesizări privind examenele organizate pentru ocuparea mai multor posturi de asistenți și șoferi pentru ambulanță pe perioadă nedeterminată. Este vorba despre posturile care au fost ocupate fără concurs, pe perioadă determinată, în perioada stării de urgență generată de pandemia de Covid-19. În mod firesc, aceste posturi (20 de asistenți și 26 de ambulanțieri) ar fi trebuit desființate o dată cu încheierea pandemiei, iar discuții în acest sens au fost. Numai că, din motive numai de unii știute, Ministerul Sănătății a acceptat o soluție de compromis, chiar dacă păstrarea acestor posturi înseamnă costuri imense pentru bugetul de sănătate.

Astfel, Ministerul Sănătății a stabilit că cei care au fost încadrați la serviciile de ambulanță în pandemie, pe perioadă determinată, se pot angaja pe perioadă nedeterminată numai dacă promovează un examen. În Neamț, Serviciul de Ambulanță  a organizat, săptămâna trecută, examene pentru cei încadrați în perioada pandemiei. Pentru asistenți s-au înscris 20 de persoane, iar pentru șoferi de autosanitare – 26 de persoane, toți, cum spuneam, activând pe aceleași posturi, dar pe perioadă determinată.

Cei 20 de concurenți de la asistenți medicali au promovat fără probleme, însă lucrurile au stat altfel în cazul șoferilor de ambulanță, pentru că dintre cei 26 înscriși doar 20 au promovat examenul. Cei 6 respinși au făcut contestații, însă fără succes.

Luni au fost publicate rezultatele contestației, iar miercuri procurorii au descins la sediul Serviciului de Ambulanță Neamț.

Anchetatorii au făcut percheziții în mai multe birouri, fiind vizate cele ale persoanelor care au făcut parte din comisiile de examinare. Au fost percheziționate, de asemenea, locuințele și autoturismele unor membri ai comisiilor de examinare. Într-unul dintre birouri, procurorii au găsit o importantă sumă de bani, urmând ca pe parcursul cercetărilor să fie stabilită proveniența acestora.

Una dintre persoanele luate în vizor de către procurori este asistenta șefă Luminița Rozoschi, care a făcut parte din ambele comisii de examinare (președinte al comisiei la asistenți medicali și simplu membru în comisia pentru șoferi autosanitară).

Ieri după amiază, audierile anchetatorilor au continuat, datele noastre indicând că au fost operate și rețineri din rândul celor care au făcut parte din comisiile de examinare.

Nu este exclus ca scandalul să degenereze, mai ales că există zvonuri conform cărora pentru promovarea examenului au fost concurenți care au scos sume serioase din buzunar. Dacă ancheta va ajunge sau nu până în acest punct, rămâne de văzut.

Angajaților de la Ambulanță le-au crescut substanțial salariile în ultimii ani. Cu tot cu sporuri, o asistentă poate câștiga chiar și peste 2.000 de euro/lună. Situația este valabilă și pentru șoferii de autosanitare. În acest condiții, este explicabil efortul unora de a rămâne într-un sistem în care salariile sunt astronomice.

D.MURARU

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

2 comments

  1. Ghiciu 19 mai, 2022 at 09:25 Răspunde

    Cine crede că aceste investigații vor fi pe bune? Cine își imaginează că cei prinși cu bani nejustificați vor fi pedepsiți?
    Vă mai amintiți de cazul asistentei de la DSP care cerea bani pentru un post călduț la spital? E bine mersi, basma curată.
    Așa că nu e decât mult zgomot pentru nimic. Trăim într-o țară în care corupția e precum aerul. E peste tot, dar n-o vede nimeni.

  2. Mda 20 mai, 2022 at 18:34 Răspunde

    Auzi ca 2000€/luna:)) cine v-a prostit? Poate ajungi la salariul ăla dacă stai doar la lucru intr-o luna cu zile de sărbătoare in timpul săptămânii :)) dar nu cred ca aveți idee ce ar însemna sa lucrezi o luna întreaga… e un salariu puțin peste medie pt zilele de astăzi..la privat o asistenta ia jumătate din salariul celor de pe ambulantă in condițiile in care pe ambulantă lucrezi ture,Weekend uri,sărbători, pe ploaia,canicula, nu mi se pare un salar “astronomic” așa cum scrieți voi …

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.