Arsene, disperat după bani și speriat să nu fie înregistrat. Întâlniri prin WC-uri și telefoane închise în huse speciale

3
6041

Ionel Arsene (foto), președintele Consiliului Județean Neamț, recent condamnat în primă instanță de Tribunalul Bacău la 8 ani și 4 luni de închisoare pentru corupție, avea, la nivelul anului 2015, două mari probleme: o nevoie cronică de bani și o teamă obsedantă de a fi interceptat de autorități. Sunt două aspecte ce reies din motivarea instanței de judecată, document ce conține 71 de pagini.

Așa cum știu cititorii noștri, Arsene a fost condamnat pentru trei fapte de trafic de influență, despre care atacul.ro a scris în nenumărate rânduri. Una dintre faptele pentru care a fost condamnat s-a petrecut în cursul anului 2015, când Arsene a făcut presiuni asupra lui Iulian Jugan, secretar de stat la Ministerul Mediului și Apelor la acea dată, să facă diligențe pentru alocarea a 60 de milioane de lei în vederea finalizării unor lucrări hidrotehnice contractate de firma Construcții Hidrotehnice SA Iași. Firma ieșeană era controlată de Mihai Lupu, fost parlamentar PNL și coleg, în mandatul 2012-2016, cu Ionel Arsene în Comisia de Transporturi a Camerei Deputaților. Arsene i-a dat de înțeles lui Lupu că, în schimbul unui comision de 5%, poate face demersurile necesare ca Administrația Națională „Apele Române” să aloce bani pentru finalizarea unor contracte pe care Construcții Hidrotehnice SA le avea cu ANAR. Pentru asta, Arsene l-a tot presat pe Iulian Jugan, secretar de stat la Ministerul Mediului și Apelor, condus la acea vreme de Grațiela Gavrilescu de la ALDE.

Periodic, Arsene îl chema pe Iulian Jugan la raport în diverse locuri din București, dorind să afle în ce stadiu se află demersurile privind alocarea sumei de 60 de milioane de lei pentru lucrările celor de la Construcții Hidrotehnice SA. Aproape de fiecare dată, Arsene îl invita pe secretarul de stat în toaletele localurilor în care se întâlneau, unde deschidea robinetul și activa uscătorul de mâini pentru a se asigura că nu poate fi ascultat/interceptat.

De altfel, teama lui Arsene de interceptări este cunoscută și de alte persoane care au avut de-a face cu el. De exemplu, Arsene obișnuia, înainte de diverse întâlniri, să-și introducă telefoanele mobile în așa-zise huse speciale care ar bloca orice interceptare.

Un astfel de episod a avut loc în anii 2013-2014, când Arsene, înainte de a se vedea cu Pinalti, în casa acestuia de pe malul Lacului Pângărați, și-a introdus telefonul într-o husă pe care a lăsat-o în mașină. La respectiva întâlnire au fost discutate aspecte privind licitațiile pe care Apa Serv SA urma să le deruleze în cadrul unui proiect de zeci de milioane de euro. Arsene avea interesul ca o firmă din Tulcea să prindă unul dintre contracte, ceea ce nu s-a întâmplat.

Pe lângă fobia interceptărilor, Arsene avea o foame imensă de bani.

 În 2015, situația financiară a lui Arsene, la acea dată deputat PSD și președinte de PSD Neamț, nu era deloc fericită. Câștigase, în 2014, 58.908 lei/an din indemnizația de parlamentar, iar soția sa, 10.716 lei/an, salariul de la Rotercom-Prestige SRL, firma familiei, însă avea, împreună cu soția, credite ce totalizau aproximativ 200.000 de euro.

Traficul de influență pentru Construcții Hidrotehnice SA

Dosarul privind traficul de influență în cazul celor 60 de milioane de lei pe care Arsene îi dorea alocați lucrărilor pe care firma Construcții Hidrotehnice SA le avea contractate cu ANAR a fost înregistrat în noiembrie 2016. În data de 16 noiembrie, deputatul Mihai Lupu le-a spus organelor de urmărire penală că, în ziua de 31 iulie 2015, Ionel Arsene i-a spus că ar putea determina alocarea de către ANAR de fonduri în valoare de aproximativ 60.000.000 lei pentru finalizarea contractelor încheiate de SC Construcții Hidrotehnice SA Iași, în schimbul unui comision de 5% din fondurile ce urmau a fi alocate.

În acel an, firma ieșeană avea în derulare 8 contracte încheiate cu Administrația Națională Apele Române și administrațiile bazinale din subordine. Lucrările erau executate pe parcursul mai multor ani și în funcție de fondurile alocate de ANAR. La începutul lunii iunie 2015, pentru finalizarea celor 8 contracte ale Construcții Hidrotehnice cu ANAR era necesară suma de 61.308.015,50 lei.

În intervalul aprilie 2015 – aprilie 2016, Iulian Jugan, subordonat pe linie politică lui Ionel Arsene, a deținut funcția de secretar de stat în cadrul Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și coordona activitatea Administrației Naționale Apele Române, sens în care aviza activitatea acestei instituții din punct de vedere administrativ, al resurselor umane și al resurselor bugetare.

În calitatea sa de secretar de stat cu atribuții privind coordonarea ANAR, Iulian Jugan putea să influențeze alocarea de resurse financiare pentru anumite investiții aflate în curs de execuție, pentru că putea să facă propuneri privind realizarea unor investiții.

Începând cu luna iulie 2015, Ionel Arsene i-a solicitat secretarului de stat să facă demersuri în vederea alocării de fonduri pentru continuarea contractelor încheiate între firma Construcții Hidrotehnice și mai multe administrații bazinale din subordinea Apelor Române.

Arsene i-a cerut lui Iulian Jugan să meargă să vorbească în toaletă

În intervalul iulie-septembrie 2015, Arsene s-a întâlnit cu Iulian Jugan în diverse locuri din Capitală. Din discuțiile înregistrate reiese că Arsene i-a cerut lui Jugan să facă demersurile în vederea finanțării lucrărilor contractate de firma din Iași, iar în acest sens să-I influențeze pe șeful ANAR și pe ministrul Grațiela Gavrilescu.

Când și-a dat seama că poate rezolva finanțarea contractelor folosindu-se de secretarul de stat Jugan, Arsene s-a întâlnit, în ziua de 31 iulie 2015, cu un reprezentant al firmei ieșene căruia i-a dat de înțeles că poate rezolva problema. Întrebat care ar fi comisionul, Arsene a spus 5% din fondurile ce urmau să fie alocate. Pentru încasarea „parandărătului”, Arsene se gândise la o firmă pe care să o prindă în lucrări.

Au urmat presiunile asupra lui Jugan, Arsene cerându-i de mai multe ori să demareze procedurile necesare și să discute sau să-i solicite directorului ANAR alocarea sumelor vizate.

Cei doi s-au întâlnit, în intervalul iulie-septembrie 2015, de 9 ori în București, de fiecare dată Arsene fiind cel care îl chema pe Jugan la discuții. Tot de fiecare dată au discutat despre fondurile pentru lucrările firmei ieșene.

În data de 21 iulie 2015, de exemplu, Arsene l-a sunat pe Jugan și l-a chemat la Hotel Hitlon. Extrem de prudent, Arsene i-a cerut lui Jugan să-și lase telefonul pe masă și să-l urmeze în toaleta localului. Ajunși în WC, Arsene a dat drumul la apă și la aparatul de uscare a mâinilor pentru a acoperi dialogul.

Planul lui Arsene a dat greș, pentru că directorul ANAR a fost schimbat cu un altul care nu făcea parte din PSD. Ministerul era condus de Grațiela Gavrilescu, care nu era membră PSD și care numea, prin ordin, directorul ANAR.

Pentru ca funcția de director ANAR să revină, din punct de vedere politic, PSD-ului, Arsene a vorbit inclusiv cu Liviu Dragnea, președintele PSD la acea dată.

„Ionel Arsene i-a transmis lui Iulian Jugan că, așa cum a vorbit cu Liviu Dragnea, acesta îi va chema atât pe Grațiela Gavrilescu, cât și pe noul director numit de PSD și le va cere să lucreze împreună: ”El îl va chema pe el și pe tine unu și doi: voi doi sunteți echipa, el îi șeful, tu ești …direct cu noi, dacă-i bine așa… și atât, înțelegi? ……deci se ocupă el de subiectul acesta”.

Arsene a afirmat că problema ar fi rezolvată și că este suficientă numirea unei persoane agreate de PSD la conducerea ANAR, mai ales că în urma negocierilor politice „Apele sunt la PSD”. În acest fel, Ionel Arsene a apreciat că ar fi contracarate și acțiunile ministrului Grațiela Gavrilescu, care începuse demersurile pentru numirea unui nou director agreat de PLR (n.r. Partidul Liberal Reformator), se mai arată în motivarea instanței.

„Și tu mai fii atent cu cine te întâlnești și ce faci. Și ce vorbești!”

În data de 29 iulie, Arsene l-a chemat pe Jugan la o nouă întâlnire, la localul „Vacamuuu” din București:

„În mod similar cu prima întâlnire, și de această dată Ionel Arsene i-a cerut lui Iulian Jugan să meargă în toaletă: ”Hai să mergem, că aici…”. În această locație, Ionel Arsenea dat drumul la apă, a pornit uscătorul de mâini. Cei doi au discutat în șoaptă tot despre numirea pe criterii politice a directorului ANAR și necesitatea de o împiedica pe Grațiela Gavrilescu să numească o persoană care ar putea pune piedici în realizarea scopului lui Ionel Arsene. Pe fondul acestor negocieri politice pentru numirea noului director, Ionel Arsene i-a cerut lui Iulian Jugan să demareze urgent procedurile și să întocmească documentele necesare deblocării sumelor de bani pentru lucrările contractate de SC Construcții Hidrotehnice SA Iași, situație în care noul director va fi pus în fața faptului împlinit:

Ionel Arsene: (n.n. – greu inteligibil, vorbește în șoaptă) Acuma că-s în București… dă drumul repede la astea și fă-o!… următoarele…Și fă distribuția, dă prin țară, că după aia… …[neinteligibil – n.n.]…drumul…

Iulian Jugan:  Acum cât îs eu și…

Ionel Arsene: Nu, dă  acuma!  Zilele astea ar trebui…Hai… Ocupă-te!

…………………………………………………………..

Ionel Arsene: …[neinteligibil – n.n.]…Dă-le drumu! …[neinteligibil – n.n.]…S-amestecă! Semnează și dă-le drumu! Că după aia nu mai are cum să …[neinteligibil – n.n.]…

Iulian Jugan:   Odată ce-s semnate și date drumu… nu…

Ionel Arsene: Ai înțeles? De asta… Săptămâna asta, părerea mea e s-o faci”, se arată în motivarea instanței.

Tot la acea întâlnire, Arsene i-a atras atenția lui Iulian Jugan să fie atent cu cine se întâlnește, pentru că ar fi „auzit niște chestiuni”

Ionel Arsene:  ….Și tu mai fii atent cu cine te întâlnești și ce faci. Și ce vorbești!

Iulian Jugan:  Cu cine?

Ionel Arsene: Cu cine te mai întâlnești și ce faci și ce vorbești!

Iulian Jugan:  Da’ cu cine?

Ionel Arsene: Ți-am spus că toată lumea care are treabă, vine la mine!

Iulian Jugan:  Și o venit vreo cineva să….?

Ionel Arsene: Am auzit niște chestiuni…că… aș vrea să cred ## nu ne ferim.

Iulian Jugan:  Deci nici un capăt de ață nu… n-o fost….

Ionel Arsene: Deci, când are treabă cineva cu tine… așa… Îi spui că la mine tre’ să ajungă.

Iulian Jugan:  Deci nici un capăt de ață n-o fost să… Când… așa că s-au fi lăudat unii și alții că… da’…

Ionel Arsene: Da, eu de-aia nici nu am luat-o de bună, că…

Ionel Arsene i-a atras atenția lui Iulian Jugan că are pârghiile necesare pentru atingerea scopului:

Ionel Arsene: Da, corect! …Deci, părerea mea e că…. tu poți că, că e la tine în curte!

Iulian Jugan:  Eu așteptam un semnal că am zis întâi să… vedem cine…

Ionel Arsene: Nu mă, ce să… da’… te ocupi de hârtii … Ai înțeles?”, arată instanța.

Au urmat alte întâlniri, subiectul discuțiilor fiind același. Arsene insista ca Jugan să meargă la directorul ANAR și să-l convingă să aprobe cele 60 de milioane pentru lucrările firmei ieșene.

„Cu toate că îi cere lui Iulian Jugan să abordeze problema direct cu directorul ANAR căruia să-i solicite expres să finanțeze anumite lucrările, Ionel Arsene îl atenționează să fie precaut:

Ionel Arsene : Auzi! Vezi când vorbești cu el, să nu te….

Iulian Jugan : Să nu mă înregistreze. De asta nu am vrut să dau nici scris, nici… da, că nu știi ce…”.

În ziua de 19.08.2015, Arsene s-a văzut din nou cu Jugan, la discuții asistând primarul Harpa de la Târgu Neamț și Andrușcă, secretar de stat la acea dată la Ministerul Economici și administrator special la Cuprumin.

„La finalul întâlnirii, Arsene l-a întrebat pe Jugan despre demersurile făcute iar acesta i-a răspuns că nu se poate face nimic în acel moment întrucât directorul ANAR urma să-și termine mandatul (pe data de 21.08.2015 directorul și-a încetat activitatea la ANAR). În aceste condiții, Ionel Arsene i-a transmis lui Iulian Jugan ca în cazul în care ministrul intenționează să numească un nou director, să o avertizeze că problema a fost discutată cu Liviu Dragnea”.

La o altă întâlnire, din data de 27 august 2015, Arsene i-a cerut lui Jugan să întocmească o situație a lucrărilor aflate în curs de execuție, pentru a o prezenta lui Dragnea. Scopul era acela ca Liviu Dragnea să fie convins de necesitatea și urgența numirii unui director agreat de PSD.

„Pentru a nu devoala interesul personal al lui Ionel Arsene, cei doi au convenit ca lista să cuprindă atât lucrările din zona Moldovei, unde au fost alocați puțini bani în ultimul timp, cât și lucrările din Teleorman, situația cuprinzând și contractele încheiate cu SC Construcții Hidrotehnice SA Iași. La finalul discuției, Arsene a stabilit ca Iulian Jugan să meargă împreună cu el la Liviu Dragnea căruia să-i prezinte inclusiv faptul că investițiile sunt blocate din cauza faptului că Jugan nu este ordonator de credite: ”Și… vezi cu asta că ești singurul de-acolo, faci o notă așa frumos, tu ești singurul care nu ești ordonator de credite.. Da’ , de fapt o să vii cu mine să îi explicăm…”.

La o altă întâlnire, din 2 septembrie 2015, de la Hotel Marriot, Arsene și-a arătat supărarea că nici până la acea dată, secretarul de stat nu a reușit să determine alocarea fondurilor pentru contractele încheiate de firma din Iași cu ANAR: „Da bă, da’ voi de ce țineți blocată chestia aia că trece timpul și nu mai avem timp. Jugan i-a explicat că ministrul Grațiela Gavrilescu nu este de acord cu alocările și că a numit director la ANAR un fost coleg de-al său de la Ploiești. Din convorbire rezultă că președintele PSD, Liviu Dragnea, a fost anunțat despre această situație și că acesta urmează să o discute la nivelul coaliției”.

Concluzia a fost clară că situația poate fi rezolvată numai de Dragnea, care putea propune, în numele PSD, persoana care să fie numită director ANAR.

După trei săptămâni a avut loc o nouă întâlnire între cei doi, Arsene fiind supărat că situația nu s-a rezolvat cum a vrut el. Secretarul de stat Jugan i-a reamintit că decizia este în mâna Grațielei Gavrilescu.

A fost momentul în care Arsene i-a cerut lui Jugan să meargă împreună la Dragnea, la sediul PSD, și să-i povestească acestuia ce se întâmplă la ANAR.

„După sosirea acestuia (Liviu Dragnea), cei doi au discutat modul în care să-i prezinte situația președintelui partidului în sensul că PSD nu controlează în fapt ANAR, că investițiile din ultimul timp au fost făcute preponderent în Ardeal, că la nivelul instituției este o ”problema socială cu zece mii de oameni”, că ministrul Gavrilescu controlează toate investițiile iar Jugan, numit secretar de stat cu sprijinul PSD, este singurul secretar de stat care nu este ordonator de credite”.

În birou a intrat doar Arsene, care i-a înmânat lui Dragnea documentele întocmite de secretarul de stat. Numai că nici discuția cu Dragnea nu a dus la rezultatul dorit de Arsene, planul alocării celor 60 de milioane de lei către firma ieșeană în schimbul unui comision de 5% eșuând.

Daniel MURARU

Citește și:

Ionel Arsene: „PEDEAPSĂ DE EXECUTAT = 8 (opt) ani şi 4 (patru) luni închisoare”

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

3 comments

  1. O fosta 10 mai, 2022 at 14:46 Răspunde

    Lui Soseta (***) ar trebui sa i se confiste toata averea. Sa ramana numai cu costumul ala de tractorist cu doua numere mai mari si sa fie bagat la puscarie pe viata. Toate mimozele pe care le-a calarit el sa -i spuna in fata ca si-au gasit alti handralai care nu miros a (***) ca el.

  2. Adrian Popescu, colaborator 11 mai, 2022 at 11:38 Răspunde

    Stupefiant.Grețos, borâbil chiar.În timp ce oamenii se târăsc de azi pe mâine, înglodati în datorii și foame, spitalul colcăie de mizerie și coruptie, iar societățile CJ ului sunt căpușate de clienții analfabeți ai unui președinte naufragiat in fruntea județului,Consiliul Județean ,cu cei 3 penali în frunte, sărbătoreste gala mimozelor în administrație. Gala cadânelor.
    Poate societatea civilă va organiza si ea o gală.Gala penalilor din administrația nemțeană, în care să fie laureați Arsene, Pinalti, Munteanu,Mădalina, Chitic, Fărcăsanu( auzi, asta e președinte acum la Alianța Penalilor Patriei, condusă de Dragnea!)
    Se pupa intre ei, își dau diplome.
    Ce faci Putin, pe ăștia nu-i vezi?

  3. Ion88 11 mai, 2022 at 19:26 Răspunde

    Doamne…marele combinator și fost valutist de la Tg Neamț face și desface pe plan national…la minister chiar… rușine! așa a ajuns politica românească în anii ’20…!!!! treziti-va!! inadmisibil așa ceva!!

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.