Cum combate Poliția Română criminalitatea informatică: cu personal insuficient și „râșnițe” de calculatoare

0
2149

În ultimii ani, mediul online a devenit un adevărat câmp infracțional, un loc în care, de la an la an, se înregistrează un număr tot mai mare de fapte penale. O demonstrează statisticile care arată că în țară există inspectorate de poliție unde numărul infracțiunilor de criminalitate informatică este mai mare decât toate celelalte infracțiuni investigate de polițiștii de la întreg serviciul de investigații criminale.

Poliția Română a preluat, anul trecut, de la structurile de combatere a criminalității organizate competența de investigare a infracțiunilor comise prin intermediul sistemelor informatice. De competența structurilor de combatere a criminalității organizate au rămas infracțiunile informatice care sunt comise de grupuri infracționale organizate. 

Numai că Poliția Română și Ministerul de Interne nu au pregătit această schimbare și s-a ajuns ca la anumite inspectorate să existe un singur ofițer care să instrumenteze astfel de fapte. Nu numai personalul, ci și dotarea este una deficitară.

Cetățenii, victime ale unor astfel de infracțiuni, reclamă și cer ajutorul autorităților, însă acestea sunt total depășite de situație. Trist este că trendul privind escaladarea fenomenului infracțional în mediul online era cunoscut de ani, însă nimeni nu a luat măsuri la timp, astfel că, în acest moment, s-a ajuns într-o situație de-a dreptul aberantă: oameni puțini și nepregătiți din cadrul Poliției, care folosesc computere învechite și depășite, încearcă să-i prindă pe cei care comit infracțiuni informatice.

Situația ridicolă a fost prezentată de Vitalie Josanu, vicepreședinte al Sindicatului Polițiștilor din România „Diamantul”. Lucrurile sunt atât de grave, încât ofițerul a ajuns să se întrebe dacă IGPR-ul și MAI-ul sunt în slujba cetățenilor sau a infractorilor.

„Auzim tot mai des semnale din diverse colțuri ale țării, cu șefi care se laudă că – în sfârșit – datorită insistențelor lor, au determinat MAI și IGPR să dispună înființarea unei structuri specializate în criminalitate informatică. Unde mai aduc 3 oameni, în altă parte 4, 5, în funcție de situația operativă. Cert este că dispoziția în teritoriu a fost trimisă și acum problema a fost pasată în brațele „Provinciei” ca să caute oameni, dintr-un bazin de resursă umană care suna a gol încă din vremea când mofturile lui Vela, cu Poliția Animalelor, Poliția Școlară și mai nou structura de pregătire profesională ademeneau cu funcții grase și orizonturi de viață roz. Acum ai chema oameni dar nu mai ai de unde, că avem structuri operative care subzistă cu deficit de personal sub 50 %! Au anunțat că angajează specialiști pe criminalitate informatică, fiind convinși că un profesoraș de matematică ori fizică, vreun inginer-ștekerman, sunt colacul de salvare pentru situația critică în cercetarea JUDICIARĂ a criminalității informatice! Și au făcut… ”sânge în balegă”, vorba unui bun performer în domeniu!”, spune Vitalie Josanu.

Sindicalistul acuză șefii de la București că nu au investit în logistica necesară soluționării infracțiunilor de natură informatică.

„Până acum, strategii de la MAI nu au înțeles că era demult vremea să investească în INSTRUMENTE de cercetare (programe/aplicatii rapide de identificare IP, VPN, de exemplu) și să le pună la dispoziția polițiștilor, că nu faci mare lucru cu „praștie” într-un domeniu atât de evoluat. Cu „dotări” atât de înapoiate în fața unei infracționalități atât de diversificate și complexe, MAI și IGPR nu fac altceva decât să FAVORIZEZE mediul infracțional, prin dezinteres, ignoranță, zgârcenie și… boicot.

Stimați cetățeni căzuți victime – cu pagube de la sute până la zeci te mii de euro -, nu vă încruntați la polițiști, ci la Lucică Bode și cei care l-au trântit a doua oară în fotoliul de ministru de interne, spre disperarea voastră și … a noastră!”, a continuat sindicalistul.

Vitalie Josanu spune că, în luna decembrie 2021, a solicitat IGPR-ului și mai multor inspectorate de poliție lămuriri legate de preluarea domeniului de criminalitate informatică de către structurile judiciare, fără să pregătească resursa umană și fără să gândească un răspuns adecvat acestui volum de muncă.

Concluzia, după ce a primit răspunsurile, este strigătoare la cer: s-a ajuns ca la anumite inspectorate „numărul dosarelor de criminalitate informatică să depășească numărul tuturor celorlalte dosare penale dintr-un întreg serviciu de investigații criminale și asta pus pe umerii a 2 sau 3 oameni. Astfel, spune Josanu, în multe județe „au fost nevoiți să se intre la paușal, ignorând orice specializare, pregătire, linie de muncă. Toată lumea stă călare pe informatice”

Sindicalistul a cerut lămuriri și la IGPR, iar răspunsul a confirmat dezinteresul și debandada ce au acaparat sistemul polițienesc din România.

„Răspunsul IGPR ne-a demonstrat că oricâte insistențe au venit de la șefimea din teritoriu – și confirmăm că au fost destule – acestea au fost pur și simplu IGNORATE. Și pe noi, au preferat să ne aburească, așa cum o fac de fiecare dată când îi prinzi la ”furat”, deși noi cunoșteam prea bine ce presupun acele ”cursuri”. Practic, vedem – a câta oară! – că IGPR și MAI nu dau doi bani pe reacțiile din teritoriu. La finele anului nu aveau nici o intenție, deși toată statistica îți arăta o situație scăpată de sub control. La București totul era pe roze… altminteri, fiți siguri, că s-ar fi grăbit să ne zică. Înzorzonații din IGPR și MAI au însă o sensibilitate aparte atunci când se văd la ”gazeta de perete”. Cel mai bine ”în sistem” e să rămâi anonim, să nu se vorbească despre tine, nici măcar de bine. Să fii undeva la mijloc. Știm că pagina SPR Diamantul e periată cu lupa și constatăm – nu de puține ori – că reușim să determinăm… ”ruperi de ritm” și rezolvări (chiar dacă nu întotdeauna inspirate, semn că acolo în vârf oamenii sunt rupți tare de realitățile din teritoriu). Critica din interviul dat la https://romania.europalibera.org/…/comisa…/31770537.html, în data de 25 martie a fost de fapt – în acest caz – elementul declanșator al reacției IGPR cu dispoziția de organizare a unor structuri de combatere a criminalității informatice. Doar că nu ar trebui să ne îmbătăm cu apă rece: n-au făcut decât să se ferească de degetul arătător înfundat de noi în pieptul lor și au aruncat responsabilitatea pe umerii celor din teritoriu care chiar NU AU CUM, NU POT și NU AU CU CE/CINE! Așadar, ”rămâne ca în tren!”  Una e să te pozezi cu un cățeluș în brațe ori să stai la cafele cu directorul școlii și alta e să iei în piept sute de plângeri, cu fapte petrecute în mediul virtual, pe care ești pus să le descoperi cu o ”râșniță” de calculator și fără programe software, așa cum polițiștii unor state care se respectă le folosesc de multă vreme și – uneori – mai întind o mână de ajutor și ”sărăntocilor” din România, a conchis Vitalie Josanu.

Sursa foto: https://www.pngwing.com/

Daniel Muraru

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.