O specie rară de barză cuibărește printre gunoaiele din Lunca Bistriței

4
2072

Una dintre cele mai rare păsări migratoare din Romania – barza neagră – este prezentă în Lunca Bistriței, zonă care atrage, în această perioadă, o multitudine de specii de păsări.

Denumită și cocostârcul negru, barza neagră poate fi admirată de iubitorii de natură în Lunca Bistriței, în dreptul comunelor Dumbrava Roșie și Săvinești (Neamț), alături de alte specii de păsări migratoare, precum berzele albe, mult mai numeroase în zonă, egretele albe, egretele negre (la fel de rare ca și berzele negre), stârcii cenușii, lebedele albe, dar și de rațele sălbatice și pescăruși. 

Dată fiind prezența bogată a numeroase specii de păsări sălbatice, Lunca Bistriței ar putea să fie folosită de cadrele didactice pentru a susține interesante și atractive lecții de biologie, pe care, cu siguranță, elevii le-ar ține minte întreaga viață și care i-ar motiva să protejeze mediul, așa cum foarte mulți adulți nu o fac. Iar investiția ar fi modestă: un observator de păsări din care să poată urmări, admira și fotografia păsările rare.

Lunca Bistriței a rămas atractivă pentru păsările migratoare chiar și în  cele mai vitrege condiții. Înaripatele au reușit să se adapteze unei zone în care intervenția omului le-a afectat puternic habitatul în ultimii ani: excavațiile agresive și excesive, deșeurile aruncate în râul Bistrița și pe malul acestuia. Printre peturi, pungi din plastic, găleți, cărămizi, betoane și resturi animale, viețuitoarele își găsesc resursele pentru a supraviețui unui nou episod al vieții lor. 

Conform Wikipedia, barza neagră (Ciconia nigra) este o pasăre migratoare din ordinul ciconiformelor (Ciconiiformes), familia ciconiidelor (Ciconiidae) cu o talie foarte mare, de culoare neagră cu partea inferioară albă, răspândită în pădurile de foioase și rășinoase aflate lângă marginea apelor din zonele temperate ale Europei și Asiei. „Are ciocul, gâtul și picioarele lungi; nu are glas, clămpănește prin deschiderea și închiderea ritmică a ciocului; cuibărește în arbori, mai rar pe stânci abrupte și se hrănește cu vertebrate (mai ales cu pești, dar și cu broaște, tritoni) și nevertebrate (insecte mari). Cuibărește rar în România și pleacă în sezonul rece. Are o lungime de 95–100 cm (între curcă și curcan), anvergura aripilor 144–155 cm; cântărește 3 kg. Aripile, gâtul și coada sunt negre cu reflexe metalice arămii și verzui; abdomenul este alb. Tinerii sunt lipsiți de luciul metalic. Ciocul este roșu închis; la tineri verde-cenușiu. Picioarele sunt roșii închis; la tineri verde-cenușiu. Trăiește în pădurile de foioase și rășinoase lângă marginea apelor și în regiunile mlăștinoase, cu păduri în apropiere. Barza neagra este mai solitară decât alte berze. Este o pasăre zburătoare agilă, poate zbura prin coronamentul pădurii. Clămpănește din cioc, emițând diverse semnale: șuieraturi și fluierături”.

N.R.

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

4 comments

  1. petre 25 aprilie, 2022 at 11:34 Răspunde

    Sa o fotografiem de multe ori! ca astia de la Administratia Bazinala de Apa SIRET – BACAU, o ” aranjeaza” rapid cu cateva balastiere ! perimetre de regularizare, reprofilare, aducerea albiei pe centru cu …masacrarea cursurilor de apa, a faunei si florei … madam Zaharia cu Gusa Delia marile specialiste in a numara pestii, florile de pe cursurile de apa, poate si berzele negre acum ???!!!

  2. Cătălin 27 aprilie, 2022 at 22:38 Răspunde

    Nu știu dacă e același exemplar, dar am văzut și vara trecută una, în albia veche la Viișoara, în dreptul Captării de apă, e adevărat că tot prin gunoaie, din păcate. Apoi zbura spre pădurea din zona Scăricica-Gloduri, posibil să aibă acolo cuib.

  3. Dili 2 mai, 2022 at 13:03 Răspunde

    2012 = 2021 ???Senzational!!! Cred ca Nostradamus era putin bolnavior si a incurcat 2012 cu 2021.Pare ca e destul de astfel.Poate ca citea sau scria in oglinda?Rusia face ca un cerc cantabric in Ucraina de la originile lor scitice si sarmat si o epurare a ucrainenilor si crearea tampului Armada.Sunt precum colosii de lut in cap din vechime cum era Titanu, Otanu, Itanu, Botanu sau Putanu.Se pare ca toate imperiile au cam aceeasi istorie aproape identica ca o paralelistica cronologica prin secole.Si acum ar incepe prin Estonia/estoria sau ostrogoths,sau Riga Norocului,Ragnaroc,Riga Nordului,Liga Nordului,Marile Nordului,Regii Norocului/Norocul Regilor,Ruleta Norocului,Riga Cripto,NoroculGorodian.In cronologia antica au existat 4 bipolari care exista si astazi,de fapt sunt cam aceeasi uneori antagonisti celto-germanii,indo-chinezii,slavii si agricultorii africani.Si au cam aceleasi chestii care le aveau din istoria lor din epoca veche.Se zice ca dupa WW, terminatii din nord au migrat inspre sud unde au aparut zonele vechilor civilizatii antice care erau tot cam la fel si cam aceiasi din cauza ca acolo apareau aceleasi civilizatii cu aceleasi demografii si cu istorii similare.
    Nici cosmosul nu e prea posibil de navigat si planeta se va scufunda ca in catrene in furtuna exploziei galaxiilor si stelelor gigantice enorme care se gasesc in univers.Nici Statia Spatiala internationala nu poate naviga pana la planeta Moarte din cauza gheturilor si nici nu prea cresc fara lumina soarelui si a lunii si a campului magnetic.Amin.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.