Scandalos! Lacul Bicaz e plin de pontoane ilegale, iar „Apele Române” și Hidroelectrica se ciondănesc în instanță
Articolele publicate de atacul.ro cu privire la situația pontoanelor neautorizate (care deversează dejecțiile direct în apă), amplasate pe Lacul Bicaz, au dus la descoperirea unei situații de-a dreptul aberante.
În acest moment, pe Lacul Bicaz nu poate fi amplasată legal nicio construcție plutitoare din cauză că două entități ce aparțin statului român, compania națională Hidroelectrica SA și Administrația Națională „Apele Române” (ANAR), nu se înțeleg cu privire la instituția care trebuie să emită „avizul în calitate de administrator al lacului de acumulare”, document fără de care nu poate fi eliberat avizul de gospodărire a apelor.
Iar dacă nu există aviz de gospodărire a apelor nu pot fi începute demersurile pentru amplasarea unei construcții plutitoare pe lac. Cel care solicită avizul trebuie să prezinte documente care să ateste deținerea terenului pe care ridică investiția. În cazul de față e nevoie de un aviz din parte instituției care administrează lacul.
Însă, cum niciuna dintre cele două instituții nu-și asumă această responsabilitate (să elibereze avize în calitate de administrator) de mai bine de 5 ani, s-a ajuns în situația în care lacul s-a umplut de pontoane amplasate ilegal, adică fără acte de reglementare.
Unii dintre proprietarii de pontoane au vrut să țină pasul cu legea și au căutat să obțină documentele necesare, însă au fost încurajați de autoritățile statului să-și amplaseze pontoanele pe lac chiar și fără „aprobarea administratului lacului”, primind garanții verbale că totul este în regulă. Acum, toți cei care și-au amplasat pontoane pe lac fără a urma pașii legali s-au trezit cu Poliția Transporturi pe cap care le cere la control autorizațiile de gospodărire a apelor. Însă, dacă nu dețin avizele de gospodărire, nu pot să obțină autorizațiile de gospodărire a apelor, pentru că ordinea eliberării este avizul după care autorizația.
Fără aceste documente, polițiștii amenință cu amenzi care nu sunt deloc mici. Vorbim de sancțiuni care pot ajunge la câteva zeci de mii de lei.
Cine administrează luciul de apă?
Atacul.ro a aflat care este cauza acestei situații penibile, ca două entitățile ale statului să refuze să elibereze documente de reglementare și să ajungă la litigiu. Cheltuielile cu judecata, care sunt uriașe, sunt suportate tot de stat.
În cursul anului 2016, Poliția Transporturi a solicitat lămuriri la Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Neamț cu privire la avizarea, din punct de vedere al gospodăririi apelor, a pontoanele de pe Lacul Bicaz. Răspunsul a fost că angajații de la „Ape” sunt în măsură să elibereze astfel de avize, dar numai după ce, în prealabil, proprietarii obțin și acordul de la Hidroelctrica SA, compania statului român, care „administrează acumularea de apă”.
Însă reprezentanții Hidroelectrica nu au considerat că administrează luciul de apă al Lacului Bicaz și au refuzat, în acest context, să emită avize în această calitate. Urmarea? Din anul 2016, SGA Neamț nu a emis niciun un aviz de gospodărire a apelor pentru construcții plutitoare pe lac, pentru că niciun proprietar nu a obținut avizul de la Hidroelectrica. Așadar, în ultimii ani, lacul a fost acoperit de pontoane fără autorizații legale, ceea ce ar trebui să atragă sancționarea deținătorilor.
La baza refuzului Hidroelectrica de a emite avize în calitate de „administrator al lacului de acumulare de la Bicaz” stă un litigiu vechi privind administrarea luciului de apă între compania de stat și Administrația Națională „Apele Române”.
Trebuie spus că între cele două entități există un contract prin care Hidroelectrica SA plătește celor de la ANAR pentru apa pe care o uzinează pentru a obține energie electrică.
Sume uriașe risipite pe case de avocatură
Totul a pornit în momentul în care Garda de Mediu Neamț a sancționat Sucursala Hidrocentrale Bistrița pentru mizeria de pe Lacul Bicaz. Cei de la Hidroelectrica s-au apărat afirmând că nu ei administrează lacul, ci „Apele Române”. La rândul lor, cei de la „Apele Române” afirmă că responsabil pentru curățenia de pe lac este Hidroelectrica SA, care ar fi obținut și această calitate în momentul în care a încheiat contractul pentru uzinarea apei din lac.
Reprezentanții Hidroelectrica afirmă că Lacul Bicaz este un bun înscris în domeniul public al statului ce a fost transmis în concesiunea Hidroelectrica prin încheierea unui contract. Și că, în consecință, ei nu sunt „administratorul lacului”. Această chestiune este disputată în instanță, statul român nefiind în stare să tranșeze fără judecători această neînțelegere.
S-a ajuns în situația deplasată în care Administrația Națională „Apele Române” a achiziționat servicii juridice pentru litigiile cu Hidroelectrica, în condițiile în care au și juriști angajați plătiți pentru asta. Peste 100.000 de lei, fără TVA, costă apărarea în procesul cu Hidroelectrica.
În loc ca banii să fie folosiți pentru igienizarea Lacului Bicaz, ANAR-ul îi risipește pe avocații care îi apără în litigiul cu Hidroelectrica.
De fapt, cele două instituții care, în ultimii ani, au consumat resurse financiare considerabile în această luptă juridică, ar trebui să curățe cursurile de apă din România, nu să cheltuiască banii pe case de avocatură.
Hidroelectrica ar fi trebuit să acorde o atenție mare contractelor pe care le are încheiate cu diverse societăți pentru igienizarea cursurilor de apă. Nu de alta, dar așa cum atacul.ro a arătat, în unele situații banii au fost aruncați efectiv pe fereastră, fără ca nimeni să fie tras la răspundere.
În condițiile în care atât Hidroelectrica, cât și „Apele Române” au fost implicate în mega scandaluri de corupție, cu mize de zeci de milioane de euro, să ajungă să se judece pentru partea de responsabilitate cu igienizarea cursurilor de apă, activități care nu consumă cine știe ce resurse, reprezintă o bătaie de joc.
Firesc ar fi ca ambele entități să suporte, în mod egal, aceste costuri. Nici Hidroelectrica și nici „Apele Române” nu sunt entități private, ci de stat, iar interesul public ar trebui să primeze.
Jenant! Nici SGA Neamț nu are aviz pentru ponton
Culmea ridicolului, Sistemul de Gospodărire a Apelor Neamț, care deține pe Lacul Bicaz un ponton plutitor amplasat ilegal, pentru că nu are … aviz de gospodărire a apelor. Cei de la SGA Neamț recunosc că pontonul lor (fără bazin vidanjabil) nu are aviz de gospodărire a apelor, însă se abțin să spună și care este motivul, deși este evident că Hidroelectrica refuză să elibereze avizul în calitate de administrator.
Deși știu bine acest lucru, reprezentanții SGA Neamț își bat joc de oamenii care vor să-și amplaseze pontoane pe lac, trimițându-i pe drumuri după avizul Hidroelectrica, deși știu că nu-l vor obține.
Căpitănia Zonală Galați este instituția care are rolul ei în obținerea acceptului pentru amplasarea unui ponton pe Lacul Bicaz. Cei de la Galați explică de ce documente sunt necesare pentru înregistrarea construcției plutitoare.
Ba chiar trimite solicitanții după avizul de gospodărire a apelor ce trebuie obținut de la SGA Neamț, document pe care nu-l pot primi fără semnătură de la Hidroelectrica SA. Și așa se trezesc proprietarii de pontoane în fața a două variante: ori amplasează ilegal construcția pe lac ori renunță, pentru că două instituții ale statului român nu se pot hotărî cine administrează lacul și cine este responsabil în această calitate.
În timp ce Hidroelectrica și Apele Române se ciondănesc, Lacul Bicaz s-a umplut cu pontoane, cele mai multe dintre ele ilegale, nefiind dotate cu fose septice etc.
Bineînțeles că există și pontoane care corespund din toate punctele de vedere, însă nu pot să fie înregistrate legal deoarece „nu au avizul de la Hidroelectrica”.
Și uite așa, un important obiectiv turistic, cum este Lacul Bicaz, care ar putea oferi servicii de calitate, a ajuns o adevărată hazna.
În curând se împlinește un an de când Garda de Mediu s-a autosesizat în urma articolelor publicate în atacul.ro cu privire la pontoanele ilegale, care deversează dejecțiile direct în lac, iar situația nu s-a schimbat. Pontoanele sunt tot acolo, tot neautorizate, tot fără fose.
Căpitănia Zonală Galați și Căpitănia Bicaz au transmis celor de la Garda de Mediu o evidență a pontoanelor după 5 luni de la primirea adresei oficiale.
Vine vara, vin turiștii, iar „marea dintre munți” este la fel: plină de pontoane ilegale și…dejecții. Paradoxal, unii politicieni se laudă cu potențialul turistic al județului Neamț, cu obiectivele care ar putea să atragă „milioane de turiști” anual. Iar Lacul Bicaz, plin de veceuri plutitoare, este dat exemplu. Niciun cuvânt despre pontoanele neautorizate de unde rahatul se scurge direct în lac.
Daniel MURARU
Citește și:
⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.
Pe data de 18.01.2022 din dispozitia “conducerii “ Administratiei Nationale Apele Romane, s-a publicat pe situul acestei institutii ale statului Roman, lista cu “ Achizitie servicii juridice de reprezentare si asistenta pentru litigiile cu HIDROELECTRICA SA – solicitare oferta + Caiet de sarcini +formulare + draft contract”.
Conducerile vremelnice puse de gastile partidelor politice, care au distrus cu buna stiinta aceasta institutie dar si cea a Ministerului Mediului Apelor si Padurilor, formate din “ specialistii “, psd, pnl, udmr, au pus in functii cheie tot felul de lingai politici, care au distrus, dar care au furat sistematic institutia.!
Deci cu nr. 1234/ MAN/18.01.2022, prin adresa in cauza se spune ca ” Administratia Nationala Apele Romane, este interesata de incheierea unui contract de prestari servicii, avand ca obiect: servicii juridice de reprezentare / asistenta pentru litigiile cu Hidroelectrica S.A. – Cod CPV 79100000 – 5, servicii care sa indeplineasca cerintele Caietului de Sarcini atasat la prezenta solicitare”. Valoarea acestui Contract ar fi de 106,896.00 lei fara TVA.
RUSINE conducerea UDMR de la aceea vreme a ANAR. , dar ANAR nu are juristi?? cei mai buni, care au distrus sistemul de salarizare ale salariatilor cinstiti care lucreaza in ANAR, sau care au lucrat in aceasta institutie, pe care papusile partidelor politice l-au distrus!!
Duduia, MADALINA MANOLEA ce pregatire are ca a redactat aceasta adresa ? Tehnico, juridica ! sau este o simplu redactor la ceea ce au copiat altii ??
LAZLO BARABAS, trebuia demis atunci cand a semnat aceasta adresa, nu dupa cate va luni, pentru incompetenta si recunoasterea ca ANAR a devenit o institutie de interese politice ! Deci peste 30 de ani se taraganeaza situatia de pe Acumularea Izvorul Muntelui si cu siguranta la multe alte obiective ale S.C. HIDROELECTRICA S.A.
Reglementarea din punct de vedere al gospodaririi apelor ale pontoanelor, tuturor vaselor care functioneaza pe acumulare, ale Pensiunilor, fermelor salmonicole, care nu sunt toate reglementate, ale unor obiective cu caracter special care tin de activitatea unor institutii ale statului, dar se revine la o situatie mai veche si anume daca ele functioneaza si nu au solicitat AVIZ de gospodarire a apelor ele mai pot fi reglementate prin AUTORIZATIE de gospodarire a apelor ??? Unele pensiuni au fost reglementate prin autorizatie de gospodarire a apelor iar ulterior proprietarii au modificat evacuarile , care nu sunt verificate, monitorizate sever!!
Faptul ca pontonul Sistemului de Gospodarire a Apelor NEAMT- ce este subordonata de Administratia Bazinala de apa SIRET – BACAU , spune totul fata de dezinteresul, nepasarea si debandada din cadrul acestei institutii!
Se mai da un exemplu de folosinta, cel al Pensiuni PANAGHIA, a fostului director al A.B.A.SIRET BACAU, MARCOCI VLAD. A avut aviz de gospodarire a apelor emis de S.G.A. NEAMT, iar dupa receptie a obtinut Autorizatie de gospodarire a apelor sau NU !! sa se publice acest lucru de catre conducerea A.B.A.SIRET -BACAU.!!
Nici la ora actuala nu s-a intocmit un opis cu toate folosintele adiacente Acumularii Izvorul Muntelui, care sa cuprinda: amplasamentul, sursa de alimentare cu apa, reteaua de canalizare ape uzate menajere, unde se evacueaza ( statie de epurare sau vidanjare – amplasamnetul statiei in cauza, Tg. Neamt sau Bicaz).
Situatia poluarii grave cu bacteria CLOSTRIDIUM PERFINGENS, a tuturor acumularilor de pa raul BISTRITA are la baza poluarea cu dejectii, permanenta de ani de zile, dar cine sa se ocupe de cauze ei, conducerea SGA NEAMT, conducerea A.B.A.SIRET – nu se putea sa se puna rau cu “ soseta”.!!
Nici un avocat super bun, nu va castiga vreun proces pentru ANAR cand aceasta unitate nu isi indeplineste atributiile legale de ani de zile !!!
Da prefectu????? Unde-i prefectul?????? N-ar vrea sa se ocupe și el de nește chestii serioase, gen?????? Hallo, prefectu, după parcările din Piatra Neamț, poate le luați la rând și pe alea din Bicaz, Român, Târgu Neamț, Roznov, zic! Că te preocupă tare! După care dă fuga la căcăstorile de pe lacul de la Bicaz! Sau nu te prea ține, mon chef??????
Hai, prefectu, să vedem niște (***) la înaintare!!
Verificați și ilegalități terasa la Luca, fără autorizație de construire etc, a lui nedelcu, director sucursala Bistrița Hidroelectrica.
Numita cum știe toată presa județului, fără concurs cu pnl ul, nulul lazar g.