Despre rahatul deversat în Lacul Bicaz. Căpităniei Portului i-au trebuit 5 luni să găsească proprietarii pontoanelor. Comisarii de mediu amenință cu demolarea

4
5795

Verificările demarate de comisarii Gărzii de Mediu Neamț, în vara anului trecut, în urma dezvăluirilor publicației atacul.ro cu privire la dejecțiile deversate în Lacul Bicaz de pe pontoanele care nu au bazine ecologice, se desfășoară cu greutate. Și asta nu că ar fi vorba despre cine știe ce anchetă complexă, ci pentru că unor salariați ai instituțiilor ale statului li se „fâlfâie” de gravele probleme de mediu pe care ar trebui să le gestioneze. Dacă cei de la Garda de Mediu Neamț s-au sesizat în urma articolului publicat de atacul.ro în vara și au început demersurile pentru a stopa poluarea lacului cu rahatul provenit de pe pontoane, alte institiții alte statului tratează subiectul la diverse.

Este vorba, în primul rând, de cei de la Căpitănia Portului Bicaz care au reușit să răspundă la o adresă (în care au cerut lista cu proprietarii pontoanelor) a Gărzii de Mediu după mai bine de 5 luni din momentul solicitării. Un adevărat record în materie și un real exemplu de cooperare interinstituțională în România, trebuie să recunoaștem.

În mod firesc, informațiile cerute Căpităniei Portului Bicaz de comisarii Gărzii de Mediu ar fi putut fi furnizate în cel mult câteva zile. Explicațiile lui Alexe Nichifor de la Oficiul de Căpitănie Bicaz sunt de-a dreptul abracadabrante, în condițiile în care vorbim despre o instituție aflată în subordinea Autorității Navale Române. Să nu aibă o evidență la zi cu numărul de clădiri plutitoare de pe lac denotă cel puțin o indiferență crasă.

Foto: sediul Căpităniei Portului Bicaz

Contactat de atacul.ro, Alexe Nichifor a precizat că a răspuns în două etape celor de la Garda de Mediu: „pentru că unii au mai vândut, unii au mai plecat în afară, sunt greu de găsit contacți, adrese și așa mai departe”.

De aici înțelegem că cei de la Căpitănia Portului habar nu aveau câte construcții plutitoare erau pe lac în vara anului trecut.

Când l-am întrebat dacă nu există o evidență a pontoanelor de pe lac, Alexe Nichifor a spus că, până în 2014, aceste construcții se înmatriculau la Căpitănia Bicaz, după care serviciul a intrat în sarcina celor de la Căpitănia Zonală Galați. Înseamnă că o evidență ar trebui să fie la Căpitănia Zonală Galați! Însă la cât de greu au răspuns celor de la Mediu, fie nu există o astfel de evidență, fie nu le pasă de nimic.

În mod firesc, activitatea de vânzare/cumpărare a pontoanelor de pe Lacul Bicaz nu ar trebui să se facă fără știrea celor de la Căpitănia Portului Bicaz sau Căpitănia Zonală Galați.

Alexe Nichifor afirmă că nu există pontoane ilegale pe lac, multe fiind în faza de construcție: „Omul își depune un proiect la Galați, se emite o autorizație de construire, iar când e finalizată lucrarea se înmatriculează acea construcție plutitoare”.

Cât despre problema dejecțiilor, Nichifor spune că, prin proiect, proprietarii sunt obligați să-și facă și fose septice plutitoare …

Prin proiect, pentru că, în realitate, nu credem să existe vreun ponton care să aibă o astfel de fosă. Toate dejecțiile produse de cei care stau pe aceste pontoane sunt deversate direct în lac. De zeci de ani, fără ca nimeni să ia nicio măsură.

 

Ce urmează

Iftime Petrariu, comisarul șef al Gărzii de Mediu Neamț afirmă că următorul pas este identificarea tuturor celor 54 de proprietari de pontoane, pe baza informațiilor furnizate de Căpitănia Portului Bicaz.

„Am primit în două etape răspunsul de la Căpitănia Portului Bicaz cu privire la proprietarii construcțiilor plutitoare de pe Lacul Bicaz. În total sunt 54, așa că primul lucru s-a făcut: identificarea. Le vom trimite tuturor adrese și îi vom invita să vină la sediu cu documentele pe care le au și să mergem împreună la fața locului și să vedem dacă au bazine de colectare, adică dacă se respectă prevederile legale privind gestionarea deșeurilor și apele reziduale. Dacă nu au bazine de colectare, le vom da termen de 30 de zile să-și monteze bazin lângă ponton, dacă nu o face, vom merge pe suspendarea activității. Se poate ajunge până acolo încât o să le interzicem să mai folosească acele pontoane dacă nu vor intra în legalitate. În plus, o să solicităm Consiliului Județean Neamț să le cerem autorizație de demolare”, a declarat Iftime Petrariu.

D.MURARU

Citește și:

Proprietar de ponton: „Unde vrei să arunc rahatul? În lac, așa cum fac toți!”. Dezastrul de pe Lacul Bicaz, acceptat tacit de autorități

Șeful Gărzii de Mediu: „Pontoanele de pe Lacul Bicaz sunt construcții ilegale! Consiliul Județean trebuie să emită autorizații de demolare!”

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

4 comments

  1. sorinasri 11 februarie, 2022 at 08:38 Răspunde

    Toate activitatile care se desfasoara pe Acumularea Izvorul Muntelui trebuiau reglementate din punct de vedere al gospodaririi apelor conform prevederilor Legii Apelor nr.107/1996 cu, completarile si modificarile ulterioare, de ani de zile, bineinteles daca respectau prevederile Legii Apelor nr.107/1996 cu completarile si modificartile ulterioare!
    Si aici se enumera : folosinte de apa ale pensiunilor, restaurantelor, case de vacanta, pontoane, salupe, vase, pastravarii mai vechi si mai noi! si chiar Portul propriuzis!
    Oare Pensiunea Panaghia Bicaz, a avut initial aviz de gospodarire a apelor sau nu ??
    Dar cine sa se zbata pentru aplicarea Legii Apelor 107/1996 ? Fostul director ing. Pavaleanu Ioan si ing Stelian Mihaila fostul inginer sef de la S.G.A. NEAMT, care au beneficiat de relatiile cu cei care au ocupat vremelnic postul pe la Consiliul Judetean Neamt sau Prefectura Neamt?
    Sunt putine folosinte de apa din jurul Lacului Izvorul Muntelui, care au obtinut in timp acte de reglementare de gospodarire a apelor si asta datorita unor sesizari si reclamatii venite din partea unor cetateni care au intuit, problemele poluarii continue cu ape menajere de la activitatea acestor unitati !
    Nici acum dupa 30 de ani pontoanele, salupele , vasele nu au activitatea reglementata de A.B.A.SIRET sau S.G.A.NEAMT! Situatia poluarii cu deseuri menajere de la un Depozit de deseuri din comuna CEAHLAU nici acum nu este rezolvata, conform actelor de control care s-au incheiat de A.B.A.SIRET, S.G.A.NEAMT, Garda Nationala de Mediu – Comisariatul Judetean NEAMT si sesizarilor care s-au facut la nivel de Ministru al Mediului, Administratia Natinala Apele Romane, Senatul si Parlamentul Romaniei!
    Ce s-a mai facut cu Dosarul Penal in Rem, referitor la Poluarea cu “ Clostridium Perfinges “ al tuturor acumularilor de pe raul Bistrita si a Sursei de apa de Suprafata de la Batca Doamnei a C.J. APA SERV S.A Piatra Neamt !
    S-au mai facut analize de specialitate, care culmea se faceau numai de catre cateva laboratoare acreditate din Tara?? de ce conducerea chiar si asa numita politic nu iese lunar si prezinta situatia surselor de apa si a calitatii apei pe care o folosesc Pietrenii si nu numai ???
    A! nu da voie “nasul”, “soseta” sa fie cunoscute situatiile reale?? Pai nu este sursa de apa si instalatiile lui!! ar fi chiar culmea !!!
    Dosarul Penal in Rem, s-a taraganat pe vremea lui TABLAN PAUL, fost sef la I.P.J. NEAMT si ulterior a tuturor celor care au fost interimari la conducerea acestui Inspectorat de Politie !!
    Dar chiar daca a plecat la pensie, baciul “oltean” si cel ”moldovean” de la denean pietrean !!! tot mai sunt altii care pot si au si cu ce! Sa faca ordine!!!!
    Situatia poluarilor repetate cu ape menajere porneste de la Ceahlau, zona DURAU.
    De ce nu se mai fac actiuni comune, mixte, cu echipe formate din reprezentantii S.G.A. Neamt, I.S.U. NEAMT, Garda Nationala de Mediu – Comisariatul Judetean Neamt, Directia Sanitara a Judetului Neamt, Agentia de protectie a Mediului NEAMT, M.A.I. – I.P.J. NEAMT?

  2. Liviu 13 februarie, 2022 at 15:35 Răspunde

    Sa ma anuntati si pe mine cand demoleaza militianul Petrariu de la garda pontoanele. Va rog. Sper sa nu se mai rupa scandurile de la restaurantul plutitor sub greutatea peste limite a comisarului si sacoșele cu pește.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.