Autoritățile române, blânde cu poluatorul General Electric. Fumul de găinaț ars îneacă locuitorii din Pângărați
Publicația atacul.ro a relatat în nenumărate rânduri despre problemele pe care centrala electrică de la Stejaru-Pângărați, proiectată să folosească biomasă lemnoasă, le crează locuitorilor.
Asta se întâmplă de când patronii centralei au primit aprobare de la Mediu să folosească pe lângă deșeurile din lemn și așternuturi cu găinaț provenit de la crescătoriile de păsări.
Mirosul degajat de arderea acestor deșeuri i-a disperat pe cei care locuiesc în apropierea centralei, care au asaltat Garda de Mediu cu plângeri, multe soluționate cu amenzi consistente în urma neregulilor identificate. Doar că amenzile nu au oprit poluarea mediului înconjurător cu mirosuri insuportabile. Nemulțumiți, sătenii, dar și reprezentanții administrației publice locale au făcut plângeri la București, la Garda Națională de Mediu și Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. În cele din urmă, plângerea a ajuns tot pe masa comisarilor de mediu de la Neamț, care au făcut un nou control la centrala electrică de la Stejaru, concluziile fiind alarmante.
Centrala electrică pe biomasă, ce aparține firmei General Electric SA, unde acționari sunt cetățeni italieni, funcționează în baza unei autorizații de mediu emise în mai 2010, care a fost revizuită în mai multe rânduri. Cei de la General Electric au solicitat Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Neamț, în noiembrie 2021, o nouă reviziuire a autorizației de mediu, însă, până pe 31 martie, Mediul nu a răspuns solicitării, adică nu a făcut revizuirea solicitată de italieni.
Mii de tone de cenușă depozitate aiurea
În urma controalelor efectuate de către comisari, au ieșit la iveală mai multe nereguli, au fost aplicate sancțiuni și la asta s-a redus protecția mediului.
Cei de la Garda de Mediu afirmă că sistemul de monitorizare a emisiilor este funcțional, fiind reparat anul trecut Autoritățile au mai constat că reprezentanții General Electric au raportat în fiecare săptămână valorile medii zilnice măsurate cu instalația de monitorizare. În plus, comisarii spun că, pe parcursul anului trecut, dar și în acest an, au fost efectuate determinări ale emisiilor atmosferice cu laboratoare acreditate și nu au rezultat depășiri la indicatorii analizați (dioxid de sulf, monoxid de azot, dioxid de azot etc).
Escrocheria este uriașă, pentru că nu s-au efectuat măsurători la toți indicatorii stabiliți în autorizația de mediu. O spun clar tot cei de la Mediu, și anume că nu au fost efectuate analize cu laboratoare acreditate privind emisiile atmosferice la toți indicatorii stabiliți prin autorizația de mediu, respectiv la indicatorii: HCl, HF, dioxine, furani, metale grele (Cadmiu și compușii săi exprimați în cadmiu-Cd, Taliu și compușii săi, mercur și compușii săi). În ultima revizie a autorizației de mediu, din octombrie 2020, au fost impuse valori medii zilnice de emisie. Însă cum să poată stabili dacă aceste valori au fost depășite, dacă măsurătorile au fost făcute doar la anumiți indicatori?
Însă acestea nu au fost singurele probleme identificate. S-a mai constatat că:
- Nu s-a respectat frecvența de monitorizare a calității apelor uzate epurate evacuate în râul Bistrița (n.red. SGA Neamț/ABA Siret nu are nimic de spus?) stabilită prin autorizația de mediu și autorizația de gospodărire a apei;
- Nu s-a respectat frecvența de monitorizare a nivelului de zgomot, obligație impusă în autorizație de mediu;
- Nu s-a respectat modul de gestionare a cenușii rezultată în urma procesului de ardere a materiei prime.
În acest moment, în apropierea centralei, există depozitată o cantitate de 3.878 tone de cenunșă, care ar fi trebuit să fie valorificată/eliminată conform autorizației de mediu. Este interzisă depozitarea deșeurilor periculoase în afara spațiilor special amenajate, dar și formarea stocurilor peste capacitatea de depozitare.
Când a fost efectuat controlul, cantitatea enormă de cenușă era depozitată într-un spațiu destinat stocării temporare a biomasei lemnoase.
În ceea ce privește numeroasele plângeri ale cetățenilor cu privire la mirosurile insuportabile emise în urma arderilor găinațului, comisarii de mediu afirmă că „disconfortul olfactiv nu este cuantificat obiectiv conform standardelor naționale, europene și internaționale”. Într-o țară normală, aceste constatări care arată că viața cetățenilor din Pângărați este afectată de fumul rezultat în urma arderii deșeurilor, ar fi dus rapid la închiderea centralei electrice în cazul în care problema polurării nu ar fi fost rezolvată.
La noi, totul s-a rezumat la o nouă amendă, în valoare de 100.000 de lei, aplicată de Garda de Mediu și impunerea unui set de măsuri în vederea remedierii problemelor identificate. Termen pentru conformare: 60 de zile, adică până pe 31 mai.
Totodată, Garda de Mediu a notificat Agenția de Mediu Neamț ca, în cazul în care măsurile nu vor fi respectate, să suspende autorizația de mediu. Dacă nu vor fi îndeplinite măsurile de conformare în termenul de 60 de zile , adică până pe 31 mai.
Numai că astfel de avertismente cu privire la suspendarea autorizației de mediu au mai fost, dar niciunul nu a fost dus la bun sfârșit.
Daniel MURARU
⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.