Procesul de corupție îi provoacă emoții lui Arsene, inculpatul care conduce CJ Neamț

2
2561

 

Ionel Arsene (FOTO) mai are de așteptat o săptămână până când va afla sentința în procesul în care este judecat pentru fapte de corupție. Pronunțarea deciziei a fost anunțată pentru astăzi, însă magistratul mai are nevoie de timp pentru a delibera, așa că a amânat pronunțarea pentru data de 6 aprilie. 

Decizia Tribunalului Bacău nu va fi definitivă, iar părțile o vor putea ataca cu apel ce se va judeca la Curtea de Apel Bacău.

Pe parcursul cercetării judecătorești, care s-a desfășurat cu ușile închise, dosarul a fost strămutat de la Tribunalul Neamț la Tribunalul Bacău, unde a înregistrat peste 30 de termene de judecată. De asemenea, avocații lui Arsene au depus mai multe cereri de recuzare, au făcut o cerere de strămutare, plus plângeri la Inspecția Judiciară. Niciuna dintre acestea, cu excepția cererii de strămutare de la Tribunalul Neamț la Tribunalul Bacău, nu a avut câștig de cauză.

Acuzațiile de corupție

Arsene este judecat într-un singur dosar pentru trei fapte de trafic de influență. Procurorii DNA au conexat două cauze în care l-au cercetat: denunțul lui Gheorghe Ștefan și pretinsul comision de 5% din suma de 60 de milioane de lei, cerut reprezentanților firmei Construcții Hidrotehnice SA Iași. Acest dosar a fost trimis spre judecare la Tribunalul Neamț.

Câteva luni mai târziu, în vara anului 2018, Arsene a fost trimis în judecată într-un alt dosar de trafic de influență în legătură cu afacerea termopanelor de la Școala Generală Icușești, faptă ce are legătură cu primul dosar întocmit în urma denunțului lui Pinalti. Acest al treilea dosar a fost conexat la primul, înregistrat în februarie 2018.

Dosarul s-a judecat, inițial, la Tribunalul Neamț (8 termene), după care a fost strămutat la Tribunalul Bacău (34 de termene cu tot cu cel de poimâine). Procesul a fost strămutat înainte ca Tribunalul Neamț să-l audieze pe Pinalti. Gheorghe Ștefan a fost audiat la Tribunalul Bacău, însă după strămutarea procesului și după ce instanța a decis ca ședințele de judecată să se desfășoare cu ușile închise.

Comunicatul DNA – 22 februarie 2018:

În cauzele mediatizate prin comunicatele nr. 76/VIII/3 din 18 ianuarie 2018 și 128/VIII/3 14 februarie 2018, conexate ulterior, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului
ARSENE IONEL, la data faptelor deputat în Parlamentul României și președinte al organizației județene Neamț a unui partid politic, sub aspectul săvârșirii a două infracțiuni de trafic de influență.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
1. În cursul anului 2013, inculpatul Arsene Ionel, în calitate de deputat în Parlamentul României și președinte al organizației județene Neamț a unui partid politic, a primit de la o persoană (martor în cauză), suma de 100.000 euro pentru a-și folosi influența pe care a lăsat să se creadă că o are asupra unor persoane din conducerea Agenției Naționale de Integritate, în scopul de a se constata nerespectarea dispozițiilor legale privind conflictul de interese și regimul incompatibilităților în cazul unei persoane care, la acea vreme, avea funcție de conducere în administrația locală.
Banii remiși de martor într-un restaurant situat pe raza municipiului București urmau să ajungă la persoanele respective prin intermediari.
2. La data de 31 iulie 2015, inculpatul Arsene Ionel, în aceeași calitate, a pretins de la reprezentantul unei societăți comerciale (martor în cauză) un procentaj de 5% din suma totală de 60.000.000 lei ce trebuia alocată de Administrația Națională Apele Române (A.N.A.R.) pentru finalizarea contractelor pe care firma respectivă le avea în derulare cu administrațiile bazinale.
În schimbul acestui comision, în perioada iulie – septembrie 2015, inculpatul Arsene Ionel și-a exercitat influența asupra unui coleg de partid, la vremea respectivă secretar de stat în cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, pentru a-l determina să facă demersuri în vederea alocării, de către A.N.A.R, a sumei anterior menționate, demersuri rămase însă fără rezultat.
În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor imobile ce aparțin inculpatului. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Neamț cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Comunicat DNA – 6 iulie 2018: 

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului

ARSENE IONEL, la data faptei deputat în Parlamentul României și președinte al organizației județene a unui partid politic, cu privire la săvârșirea infracțiunii de trafic de influență.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În luna iunie 2015, inculpatul Arsene Ionel, în calitățile menționate mai sus, lăsând să se înțeleagă că are influență asupra unui primar de comună din jud. Neamț, membru al aceluiași partid, a pretins de la un alt edil (martor), în schimbul atribuirii contractului având ca obiect „Construire școală în sat …, județul Neamț” către firma administrată de soția acestuia din urmă, o parte din lucrări (cele de tâmplărie), să fie subcontractate unei societăți agreate de inculpat.
În temeiul acestei înțelegeri, ca urmare a influenței exercitate de Arsene Ionel asupra edilului, la data de 27 iulie 2015, a fost încheiat contractul de execuție lucrări, cu obiectul de mai sus.
Ulterior, la data de 09 octombrie 2015, societatea câștigătoare a contractului a subcontractat o parte din lucrările de tâmplărie firmei agreate de inculpat, fiind emisă în aceeași zi o factură fiscală în valoare de 150.000 lei (achitată la datele de 16.11.2015 și 07.03.2016 deși produsele de tâmplărie au fost livrate în lunile august și septembrie 2016

Daniel MURARU

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

2 comments

  1. FLORIN 30 martie, 2022 at 20:13 Răspunde

    Daca era sa-l condamne il condamnau secolul trecut cand a inceput ”procesul”.
    Toate aceste amanari sunt dovada bagatelizarii si disolutiei acestui proces ca multe altele unde au fost implicati tot felul de mega hotidin politica.
    FOARTE PUTINI au raspuns pentru faptele lor.
    Terenul a fost pregatit,spagile s-au dat,urmeaza o sentinta de 2 bani.
    Justitia MEGA corupta din Romanica isi va arata ”valoarea”.
    Atat timp cat pensiile speciale si mega salariile incompetentilor corupti din Justitie sunt”aprobate”de coruptii din Parlament,sentintele vor fi insignifiante.

  2. Liviu 31 martie, 2022 at 20:57 Răspunde

    Ar fi cea mai mare rusine a justitiei sa-l scape cu basma curata, chiar si in conditiile in care unii dintre cei care i-au facut plangeri si-au schimbat declaratiile. Iar capetele de acuzare din aceste dosar sunt mizilice pe lângă celelalte dosare. E momentul ca acest judet sa poata cunoaste dezvoltarea, sa scape de cei care jefuiesc banii publici si au dus la sapă de lemn orice tentativa de dezvoltare economică. Are dulapuri intregi cu proiecte nerealizabile vreodata precum spitale judetene prin vreo 3 locații, tinuturile lui Creangă care ne-ar fi scos din anonimat, studii de fezabilitate pentru toate proiectele inchipuite de gasca de slugi. Sub oblăduirea lui s-a produs nenorocirea de la spital care a facut inconjurul lumii. Prin sedinta de astazi vrea sa mai bage vreo 10 milioane prin nu stiu ce instalatii la actualul spital judetean la care vrea sa renunte in favoarea unei alte institutii sanitare pentru care a platit deja (ilegal) studii, el neavand terenul preluat legal. Iar banii investiti prin proiectul din sedinta de astazi sunt, ce credeti…in numele covidului. Nu l-o fi anuntat Rafila ca a eradicat covidul gratie priceperii sale de medic- politician? Imi vine deja in minte spitalul Letcani, unde, celalalt golănaș pesedit Popa, e putin mai smecher si a dat in judecata Euronestul pentru ca cineva l-a pus in tema ca nu va iesi bine in dosarul de la DNA, iar el sa poata sa justifice ca a intreprins demersuri in vederea recuperarii prejudiciului. Incurcate sunt caile Domnului.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.