Șeful Gărzii de Mediu: „Pontoanele de pe Lacul Bicaz sunt construcții ilegale! Consiliul Județean trebuie să emită autorizații de demolare!”

5
5151

Articolul <<Proprietar de ponton: „Unde vrei să arunc rahatul? În lac, așa cum fac toți!”. Dezastrul de pe Lacul Bicaz, acceptat tacit de autorități>> , publicat săptămâna trecută în atacul.ro, nu a rămas fără reacții din partea autorităților. Contactați de atacul.ro, prefectul și șeful Gărzii de Mediu au menționat că s-au autosesizat și au declarat că se vor implica în rezolvarea situației, pentru aceasta urmând să identifice soluțiile legale. Nu am reușit să aflăm cum văd situația cei de la Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Neamț, pentru că directorul a refuzat să comenteze subiectul, motivând că șefii de la București vor adrese oficiale pentru a-i permite să vorbească despre rahatul deversat în lac. 

Prefectul George Lazăr a precizat că lucrurile prezentate sunt deosebit de grave și că autoritățile trebuie să intervină rapid. În acest sens, reprezentantul guvernului în teritoriu a solicitat informări despre pontoanele de pe Lacul Bicaz de la Agenția pentru Protecția Mediului și Garda de Mediu Neamț.

Iftime Petrariu: „Sunt aproximativ 160 de pontoane fără niciun fel de autorizație! Nu au voie să funcționeze fără bazine vidanjabile!”

Șeful Gărzii de Mediu Neamț, Iftime Petrariu, a fost tranșant, declarând că dacă proprietarii de pontoane de pe Lacul Bicaz nu vor intra în legalitate, construcțiile trebuie demolate. Comisarul șef afirmă că, în acest moment, sunt aproximativ 160 de pontoane pe lac, niciunul cu autorizație.

„Din verificările, pe care noi le-am efectuat, sunt în jur de 160 de pontoane mai mari sau mai mici, proprietăți private, care nu au niciun fel de autorizație. Deci au fost construite fără autorizație de construcție, ilegal. Noi am avut, în urmă cu 4 – 5 ani, o inițiativă, dar nu am reușit să îi identificăm pe deținătorii acestor construcții plutitoare. Până la urmă, acesta este atributul Poliției, ca să-i identifice și să ni-i facă cunoscuți. Noi solicităm Inspectoratului Județean de Poliție Neamț să facă demersurile de indentificare a proprietarilor și să ne comunice adresele lor ca să îi putem notifica”, a declarat Iftime Petrariu.

Acesta spune că, într-adevăr, autorizațiile de construcție trebuiau emise de către Consiliul Județean Neamț, instituție care trebuie să se implice în reglementarea acestor pontoane.

„Activistul de mediu cu care ați discutat are dreptate, pentru că autorizațiile de construcție trebuiau emise, fiind în extravilanul orașului Bicaz, de către Consiliul Județean Neamț. Din ce știm noi, nu s-a emis nicio autorizație. În acest sens, Consiliul Județean poate și trebuie să se autozesizeze ca să emită autorizații de demolare sau, în prealabil, somații pentru intrarea în legalitate. Abia din acel moment lucrurile vor începe să se clarifice. Solicitând intrarea în legalitate, proprietarilor le trebuie și un acord de mediu. Pentru noi este evident că, cel puțin pentru moment, această problemă este în curtea Consiliului Județean Neamț și a Inspectoratului Județean de Poliție. Consiliul Județean pentru emiterea de notificări pentru intrarea în legalitate, conform Legii construcțiilor, iar Poliția să facă o identificare, să vadă ale cui sunt pontoanele. Asta trebuie făcut în primă fază. Vom face solicitări și la Consiliul Județean, și la Inspectoratul Județean de Poliție sau la Poliția Transporturilor, să vedem cine are competență acolo. Vom face demersurile necesare”, a precizat comisarul șef Petrariu.

Șeful Gărzii de Mediu mai spune că pontoanele nu au voie sub nicio formă să funcționeze fără bazine vidanjabile și că proprietarii acestora riscă amenzi foarte mari. Dacă vor fi identificați, bineînțeles.

 „Pontoanele nu au voie să funcționeze fără bazine vidanjabile. Categoric, nu! Ele intră în categoria caselor de vacanță, iar dacă nu există rețea de canalizare este obligatorie construirea, lângă aceste construcții, a unor bazine de vidanjare. Funcționarea fără autorizație de mediu se sancționează cu amendă de la 30.000 de lei la 60.000 de lei. Se poate face încadrarea și la un alt articol, care spune că „Deversarea necontrolată de ape menajere neepurate în apele de suprafață se sancționează cu amendă între 50.000 de lei și 100.000 de lei și suspendarea activității”. Însă, practic, în evidențe, aceste pontoane nu există, nu ai pe cine amenda. Când mergem acolo în control, nu găsim pe nimeni, totul e încuiat”, a conchis Petrariu.

Situația de pe Lacul Bicaz, cunoscută foarte bine de către autorități, nu mai trebuie tolerată, pentru că de mai bine de 25 de ani, de când au apărut primele pontoane, deținătorii acestora aruncă dejecțiile în apă. Un proprietar de ponton ne-a declarat, săptămâna trecută, că toți proprietarii de căsuțe plutitoare aruncă rahatul în lac pentru că niciunul nu are bazin de vidanjare.

Daniel MURARU

Citește și:

Proprietar de ponton: „Unde vrei să arunc rahatul? În lac, așa cum fac toți!”. Dezastrul de pe Lacul Bicaz, acceptat tacit de autorități

 

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

5 comments

 1. vasile 26 august, 2021 at 13:00 Răspunde

  abia acum s-au gandit aia de la garda de mediu ca acele pontoane sunt construite ilegal?
  pai pana acum pentru ce ati luat bani stimabililor?
  prefectu acu abia si el s-a trezit din somn, noroc ca Atacul a semnalat chestiunea – e prea plin de probleme vor zice simpatizantii
  acu toata lumea aia buna – ca doar nu saracanii si-au facut pontoane – sa isi demoleze frumuseturi de pontoane? problema e ce vor face cu salupele unde le vor mai tine floarea bogatasilor nemteni!

 2. MP 26 august, 2021 at 13:04 Răspunde

  Vai, dar ce banane vorbeste Mister mare Sef al Garzii de Mediu facand ce stie mai bine, adica aruncat pisica in curtea altora pentru ca miorlaia prea tare la ei. Garda de Mediu Neamt e amnezica total la propriile’i atributii dar daca tot citesc Atacul, hai sa le oferim o surpriza ca asa e in 2021, e greu tare cu informatia:

  LEGEA nr. 292 din 3 decembrie 2018 si Procedura anexa :

  – Articolul 23
  (1) Pentru proiectele prevăzute de prezenta lege este interzisă realizarea acestora fără obținerea deciziei etapei de încadrare/acordului de mediu și a aprobării de dezvoltare.
  (2) Pentru proiectele prevăzute de prezenta lege este interzisă emiterea deciziei etapei de încadrare/acordului de mediu, respectiv a aprobării de dezvoltare pentru lucrări de investiții inițiate sau realizate.

  – Articolul 26
  (1) Constituie contravenție și se sancționează nerespectarea prevederilor art. 20 alin. (1), art. 23 alin. (1)
  și (3) cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice, și de la 50.000 lei la 100.000 lei, pentru persoane juridice.
  (4) Pentru încălcarea obligațiilor prevăzute la art. 23 alin. (1) și (3) se aplică și sancțiunea complementară de desființare a lucrărilor și aducerea terenului la starea inițială, coroborat cu prevederile art. 17 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2005 privind protecția mediului, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 265/2006, cu modificările și completările ulterioare. Cheltuielile totale pentru efectuarea lucrărilor de desființare și aducerea terenului la starea inițială sunt suportate de titularul proiectului.

  – Articolul 5 din Procedura:
  (1) Pentru proiectele prevăzute în anexele nr. 1 și 2 la prezenta lege, pentru cele care intră sub incidența art. 28 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 49/2011, cu modificările și completările ulterioare, precum și pentru cele care intră sub incidența art. 48 și 54 din Legea apelor nr. 107/1996, cu modificările și completările ulterioare, procedura de evaluare a impactului asupra mediului nu poate fi inițiată și efectuată după ce lucrările de investiție au fost demarate sau proiectele au fost realizate.

  coroborate cu articolele din Legea 107/1996, mai exact:

  – Articolul 48
  (1) Lucrările care se construiesc pe ape sau care au legătura cu apele sunt:
  b) […] amenajări pentru navigație, plutărit și flotaj, poduri plutitoare, amenajări balneare, turistice sau pentru agrement, alte lucrări de acest fel;
  p) lucrări și instalații ce pot avea un potențial major de poluare a resurselor de apă.

  – Articolul 51
  (2) Avizul și autorizația de gospodărire a apelor nu exclud obligativitatea obținerii actelor de reglementare din domeniul mediului, potrivit legii.

  Adevarul e nitel altul: Garda de Mediu doarme in papuci si se face ca nu stie ca actele de reglementare pe care trebuia sa le verifice (Decizia etapei de incadrare, Avizul de Mediu), nu mai pot fi obtinute retroactiv ergo, aceste constructii nu mai pot intra in legalitate asa ca o taraganeaza poate poate se plictiseste lumea si se pune batista pe tambal. Legal povestea asa cum se vede era destul de simpla: gasesti constructia -> verifici daca are Decizia etapei de incadrare sau Aviz de Mediu -> identifici proprietarul -> tragi o amenda sanatoasa si aplici sanctiunea complementara a desfiintarii, ca asta iti permite legea sa faci. Nu identifici proprietarul (ce vrajeala) ? Pai atunci e bun abandonat si il demolezi si mai usor. Pe cat punem pariu ca GNM n-a intocmit nici macar un PVC pe tot lacul ala?

 3. Virgil 26 august, 2021 at 13:08 Răspunde

  Toată lumea știa, dar nimeni nu a mișcat un deget. Acum toți se implica în ce? Nu vă e rușine, băi autorități? Stați cu căcatul sub nas de 30 de ani, băi gospodarilor! Sunt tare curios ce veți face! Domnule Muraru, vă rog din suflet să urmăriți subiectul. Vă spun eu că nu vor face nimic.

 4. cacat cu perje 28 august, 2021 at 10:14 Răspunde

  Hai domle nu ti e rusine? nerusinatilor! ! Asa merge treaba in tara asta. Iti faci casa si dupa o autorizezi. Trebuie demolate și punct. Sunt niste maghernite cu pretentii exact ca detinatorii ce se cred domni si ei sunt niste nimicuri din moment ce se caca in lac unde copiii fac baie, unde se pescuieste, se adapta animale. Ce dracu e în capetele alea ale voastre mizerabili? Auzi la asta
  Nu i gaseste.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.