Cine conduce Camera de Conturi Neamț și cât câștigă auditorii publici externi

1
6670

Camera de Conturi Neamț, ce face parte integrantă din Curtea de Conturi a României, urmărește respectarea legilor de către toate instituțiile publice, inclusiv de societățile la care statul deține mai mult de jumătate din capitalul social, și aplică principiile de economicitate, eficacitate și eficiență în gestionarea resurselor financiare, prin activitățile de control pe care le întreprinde.

Teoria sună bine, doar că în practică, acum mai mult ca niciodată, angajații statului par a se simți în instituții ca pe propriile tarlale, gestionând fraudulos și în scopuri personale fondurile publice, fără a mai ține cont de consecințe. Au și prins curaj pentru că rareori au fost trași la răspundere.

În aceste cazuri ar trebui să intervină auditorul public extern, care funcționează pe baza principiului independenței, și să dispună, în urma verificărilor, recuperarea prejudiciilor aduse bugetelor locale ori celui de stat.

Cine conduce, în Neamț, această instituție, ca organ suprem de control financiar?

Potrivit Curții de Conturi a României (CCR), în județul Neamț, Camera de Conturi este condusă de Iuliana Trifan, în calitate de director, care provine din Roman, și de Teodor Rusu Feraru, din Alexandru cel Bun, care ocupă funcția de director adjunct. Șef de serviciu este Oana Maria Baroi, din Piatra-Neamț, iar consilier – Mimi Nastasia, din același oraș. Restul angajaților ocupă funcția de auditor public extern.

Declarațiile de avere ale angajaților Camerei de Conturi Neamț arată că, pentru unii, primul an al pandemiei – 2020 – a fost favorabil investițiilor imobiliare și economiilor.

Directorul instituției nemțene, Iuliana Trifan, potrivit declarației de avere, a câștigat, anul trecut, un salariu de 124.319 lei (10.300 de lei, în medie, pe lună), deține un apartament în Roman, un Seat Ibiza, din 2008, un Volkswagen, din 2015, și are un credit bancar de 70.336 de lei.

Teodor Rusu Feraru, directorul adjunct al Camerei de Conturi Neamț, a câștigat, anul trecut, din pensie 19.348 de lei, iar din salariu – 117.610 lei, sumă care i-a suplimentat venitul cu 9.800 de lei, în medie, pe lună.

Ca și avere, Rusu Feraru deține un teren în Mărgineni și un altul în Dămuc, cumpărat în anul declarării pandemiei, în 2020, mai are și două autoturisme: un Volkswagen Sharan, din 2002, și un Suzuki Jimny, din 2001, plus o remorcă Faro, din 2018.

Mai avută decât întreaga conducere a Camerei de Conturi Neamț este șefa de serviciu – Oana Maria Baroi. Aceasta deține o cotă parte de 50% dintr-un teren intravilan de 2.400 mp, situat în Piatra-Neamț, dintr-un teren intravilan de 5.429 mp în Girov, dintr-un teren agricol de 14.571 mp din Girov, dar și dintr-un teren intravilan de 779 mp situat în Gârcina.

Oana Maria Baroi deține 50% cotă parte și dintr-o casă de 328 mp, situată în Piatra-Neamț, și dintr-un spațiu comercial de 540 mp, în Girov. Șefa de serviciu din Camera de Conturi Neamț mai deține și o Skoda Rapid, din 2018, o autoutilitară Nissan, din 2001, și un Volkswagen, din 1991.

2020 a fost anul în care și-a deschis un depozit bancar în care a depus suma de 35.000 de lei și a investit într-un fond de pensii privat suma de 60.000 de lei.

Salariul pe care l-a câștigat anul trecut i-a adus Oanei Baroi un venit de 111.816 lei, adică 9.300 de lei, în medie, pe lună.  

Conform listei personalului plătit din fonduri publice la 30 septembrie 2021, publicată de CCR, salariile de bază ale auditorilor publici externi oscilează între 8.560 de lei și 14.850 de lei, la care se adaugă și sporul pentru condiții vătămătoare. Auditorii publici externi fac parte din categoria celor care beneficiază de pensii de serviciu.

N.R.

 

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

1 comment

  1. koss 21 decembrie, 2021 at 16:12 Răspunde

    Vai de capul lor ..Niste saraci !!! Pensie cumulata cu salariu , de catre directorul adjunct , nu se pune..Niste firfirei…Trebuie sa facem o fapta buna de sarbatori ( o cheta publica ) sa-i mai ajutam cu ceva ..( ce primesc la portbagaj ) nu se pune..Si apoi , nu au pensii speciale , ci de serviciu …Bai ziaristule , care te numesti ziarist , chiar esti obiectiv si ..nu vrei sa le strici sarbatorile ( albinelor-trantori ) de la Curtea de Conturi..Lasa ca nici ei , n-or sa vada contractele de publicitate ale tale cu diferite institutii cu capital de stat …Mama ei de meserie si deontologie..

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.