Suspiciuni de fraudă cu asfaltări fictive. O stradă din Piatra-Neamț, asfaltată de două ori în câteva luni

2
7018

Într-un oraș în care conducerea primăriei plânge că nu sunt bani suficienți pentru investiții, din cauza creditelor contractate la începutul anilor 2000, în mandatul Pinalti, a-ți bate joc de resursele pe care le ai la îndemână, așa puține cum sunt, este o crimă. Victime sunt în special pietrenii care așteaptă de ani să aibă străzi asfaltate, parcuri pentru copii, curățenie etc.

De câteva săptămâni, câțiva angajați ai Compartimentului Investiții din cadrul Primăriei Piatra-Neamț se confruntă cu o serioasă problemă pe care încearcă să o rezolve fără tam-tam, pentru că odată scăpată informația lucrurile s-ar putea complica.

Ceea ce încearcă să ascundă este o lucrare de asfaltare a unei străzi din oraș, care apare în scripte ca fiind reparată/modernizată de două ori în mai puțin de un an. Astfel, există suspiciuni serioase că, de fapt, strada a fost reparată o singură dată, iar banii de la așa zisa a doua reparație au fost băgați în buzunarele celor implicați în măgărie. Și chiar dacă se va dovedi că a fost asfaltată de două ori, nu înseamnă că cei din primărie sunt absolviți de vină. Atâta timp cât în oraș sunt încă străzi de pământ sau străzi pline de gropi, a asfalta o stradă de două ori în mai puțin de un an înseamnă fie interes major față de firma care a făcut lucrarea, fie dezinteres total față de nevoile pietrenilor.

Datele pe care atacul.ro le-a obținut arată că, cel puțin pe hârtie, strada Siliștei din Dărmănești, care face legătura între străzile Cetatea Neamțului și 1 Decembrie, a fost reparată și asfaltată de două ori în 9 luni. Prima dată, în vara anului 2019, a fost reparată de firma Publiserv SA, companie cu acționar unic Primăria Piatra-Neamț. Societatea Publiserv este cea care execută pentru municipalitate diverse lucrări: reparații străzi, trotuare, parcuri pentru copii etc. Numai că, așa cum atacul.ro a arătat, nu toate lucrările de asfaltare sunt efectuate de această firmă.

În august 2019, muncitorii de la Publiserv SA au curățat gropile, le-au astupat, după care au aplicat un strat de asfalt de 4 centimetri. Strada Siliștei are o lungime de aproximativ 450 de metri, iar suprafața covorului asfaltic aplicat de cei de la Publiserv a fost de 1.927 de metri pătrați. Primăria Piatra-Neamț a plătit pentru această lucrare aproximativ 150.000 de lei fără TVA, adică 180.000 de lei, cu TVA inclus. Informația ne-a fost confirmată de Valentin Savin, actualul director general al Publiserv SA.

Strada, asfaltată încă o dată de o firmă de casă a primăriei

La 9 luni de la finalizarea lucrărilor de pe strada Siliștei, adică în mai 2020, Primăria Piatra-Neamț plătește, din nou, pentru reparația străzii. De această dată, lucrările sunt executate de firma Invest Plus, unde administrator și asociat unic este Cristi Popa, fost „soldat” în armata portocalie a lui Pinalti. Popa a fost, o perioadă, consilier local, iar la apusul PDL-ului a ales PMP-ul lui Traian Băsescu și afacerile. Firma lui Popa este racordată la bugetul Primăriei Piatra-Neamț, cele mai multe contracte încheindu-le în mandatul lui Dragoș Chitic. Cel din urmă era primar și în perioada în care strada Siliștei a fost asfaltată de două ori.

Datele primăriei arată că firma Invest Plus SRL a încasat 176.400 de lei, fără TVA, adică aproximativ 210.000 de lei, cu TVA inclus, pentru „reparații curente – turnare covor asfaltic pe strada Siliștei”.

 

„În luna mai 2020 s-au desfășurat lucrări de reparații curente – turnare covor asfaltic pe strada Siliștei din Piatra-Neamț. Lucrările au fost efectuate de SC Invest Plus, în baza contractului nr. 34174 din 04.12.2019 și au avut o valoare de 176.400,74 lei. Contractul a fost încheiat în urma derulării unei proceduri simplificate pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice și are valoarea totală de 14.984.480 lei. În contract erau prevăzute lucrări de reparații curente la 25 de străzi din municipiu, respectiv: Fermelor, Gral. Dăscălescu, Ion Ionescu de la Brad, Aurorei, Valea Albă, Olteniei, Dumbravei, Poiana Teiului, Hangului, Hățașului, Siliștei, Orhei, Mărăței, Progresului, Veseliei, Liliacului, Elena Cuza, Viorelelor, Bistriței, Târnavelor, Pârâului Doamnei, Ciocârliei, Nufărului și Gh. Doja. Pentru aceste lucrări, Primăria Piatra-Neamț a solicitat și i-a fost aprobată finanțare guvernamentală prin programul național Fondul de Dezvoltare și Investiții. Din cauză că respectivul program a fost desființat, Municipiul Piatra-Neamț nemaiprimind niciun fel finanțare guvernamentală, contractul cu SC Invest Plus a fost sistat. Din cele 25 de străzi au fost reparate doar 15, cu finanțare de bugetul local”, ne-a comunicat Biroul de presă al Primăriei Piatra-Neamț.

În concluzie, avem o stradă care a fost reparată și pe care a fost turnat covor asfaltic de două ori în 9 luni. Pe hârtie așa arată lucrurile. Asta înseamnă că, în acest moment, strada ar trebui să aibă un strat de uzură de 8 centimetri, 4 centimetri turnați de Publiserv, plus alți 4 centimetri turnați de Invest Plus SRL. Dacă este sau nu așa, o poate dovedi numai o expertiză tehnică serioasă.

Cum vor justifica cei din primărie faptul că au dat liber la asfaltarea unei străzi care fusese deja asfaltată, iar lucrările se aflau în perioada de garanție?

În luna august 2019, adică exact în perioada în care Publiserv repara și asfalta strada Siliștei, firma Termo Plus SRL, o altă abonată la contractele cu primăria, a încheiat un contract în valoare de 167.997 de lei, fără TVA, pentru „configurare drum adiacent Fundătura Siliștei, cartier Dărmănești”.

Conform informațiilor de pe platforma electronică de achiziții publice, lucrarea a cuprins mai multe etape, respectiv: „scarificare mecanizată a platformei drumului (suprafața totală a străzii -588 de metri pătrați), reprofilare parte carosabilă, nivelare cu autogreder, așternere strat balast compactare mecanică”.

Daniel MURARU

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

2 comments

 1. FLORIN 29 noiembrie, 2021 at 15:56 Răspunde

  Strada Constantin Brancoveanu este praf si pulbere plina de denivelari si guri de canal iesite din carosabil.

  Sute de mii de euro sifonati/furati din bugetul acestui oras pe vremea lui Chitic/(***) Gavrilescu,mai ales ultimul care si-ar fi cumparat cu 120.000 euro bani CASH apartament in Iasi.

  Nivelul de furt al banului public in orasul Piatra Neamt pe vremea lui Chitic/Gavrilescu a fost depasit doar de PNDL 1,2 la CJ.

  Lipsa oricaror anchete vizavi de spagi/licitatii trucate,preturi umflate si receptia acestor lucrari in bataie de joc arata nivelul de coruptie si incompetenta din Parchet/MAI/ANI singurii vinovati de aceste furturi colosale al banilor publici.
  Si copii de gradinita stiu cum se fura banii la Primarie/CJ,etc

  Din cauza indolentei si indiferentei acestor institutii care sunt platite degeaba fara nici un fel de performanta,fara sa-i intrebe nimeni ce au facut pentru salariile ale aberant de mari,aici suntem.

  Atat timp cat aceste institutii esuate de incompetenta,comoditate si coruptie ne fura cu pensii speciale si de serviciu/40 de ani si salarii aberante luate degeaba cum sa te astepti sa prinda acesti infractori?

 2. Contele de Monte Cristo 30 noiembrie, 2021 at 09:17 Răspunde

  Oameni buni nu este clar ce are primarele Carabelea in cap si echipa lui numai cotcarii si matrapazlacuri ca doar nu dau de la ei. Dau de la fraiereni iar acestia nu spun nimic stau si se uita resemnati ce si intampla in jurul lor si nu su nici un fel de reactie. Concluzia generala fiind aceia ca merita jupuiti de sapte pei……Soarta.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.