Avertizare: întreruperi de curent în toată Europa, în această iarnă

0
1515

Europa este expusă riscului de întrerupere a curentului în această iarnă, din cauza rezervelor insuficiente de gaz și, pe termen lung, petrolul ar putea crește la peste 100 de dolari pe baril, a declarat, marți, directorul executiv al gigantului de comerț cu mărfuri Trafigura, potrivit Reuters.

Cererea de petrol, cărbune și gaze naturale, precum și metale precum cobaltul, nichelul și cuprul a crescut pe măsură ce economia globală se redeschide în urma restricțiilor impuse de pandemia de COVID-19, declanșând creșteri ale prețurilor care amenință redresarea.

Prețurile gazelor în Europa au atins niveluri record în acest an, ceea ce a determinat unele țări să răspundă cu măsuri de urgență, cum ar fi plafonarea prețurilor și acordarea de subvenții, dar asta poate să nu fie suficient, a spus Jeremy Weir.

“Nu avem suficient gaz în acest moment, sincer, nu depozităm pentru perioada de iarnă. Prin urmare, există o îngrijorare reală că există un potențial, dacă avem o iarnă rece, că am putea avea întreruperi de curent în Europa”, a spus Weir la summitul FT Commodities Asia.

Monopolul de stat rus al gazelor Gazprom, exportator major în Europa, a început, săptămâna trecută, să-și reumple instalațiile de depozitare europene, dar luni a rezervat o capacitate mai mică pentru decembrie.

Unii parlamentari europeni au acuzat Moscova că restricționează aprovizionarea pentru a face presiuni asupra Germaniei pentru a accelera autorizarea conductei Nord Stream 2. Rusia a negat acest lucru.

Prețul mai mare al gazelor naturale a impulsionat cererea de petrol, țițeiul de referință Brent crescând cu 60% de la începutul anului, tranzacționându-se la peste 80 de dolari pe baril.

Schimbările climatice au pus companiile petroliere sub presiune pentru a renunța la combustibilii fosili poluanți, iar scăderea rezultată a investițiilor în producția nouă se adaugă presiunii prețurilor.

„Cred că oamenii trebuie să recunoască că nu este o situație în care s-ar putea doar să acționați comutatorul și să creșteți producția. Sunt multe investiții, este nevoie de ceva timp pentru a face asta”, a spus Weir.

Sursa articolului: www.reuters.com/foto: trafigura.com

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.