Harghita și Covasna, mai tari decât întreaga Regiune Nord-Est la investiții străine

1
2571

Regiunea de Nord-Est, formată din șase județe (Iași, Neamț, Suceava, Bacău, Botoșani și Vaslui), a fost întrecută, la capitolul investiții străine, de două dintre cele mai mici județe din țară.

Harghita și Covasna sunt județele în care investițiile străine, în septembrie, au depășit 1,57 de milioane de euro, în timp ce toate cele șase județe ale Regiunii Nord-Est nu au reușit să atingă valoarea de 82.000 de euro.

Dintre cele șase județe ale Moldovei, doar județul Iași a înregistrat investiții străine mai însemnate.

Potrivit Oficiului Național al Registrului Comerțului, în septembrie, investițiile străine noi realizate în Regiunea Nord-Est au însumat 79.091 de euro, în timp ce majorările de capital în firmele străine care activează în zonă s-au cifrat la 2.645 de euro.

Județul Iași a atras, în septembrie, cele mai mari investiții străine din regiune, în valoare de 78.078 de euro, bani ce au provenit de la 22 de firme cu participare străină la capitalul social nou înmatriculate, sumă care a propulsat județul pe locul 4 în țară.

După Iași, pe locul al II-lea pe regiune, la investiții străine noi, s-a situat județul Bacău cu 415 euro, capital investit de 12 societăți, fiind pe locul 17 la nivel național, iar locul al III-lea pe regiune și 18 în țară i-au revenit județului Suceava, cu un capital de 404 euro, investit de o singură societate. În afară de Iași și Suceava, în care o firmă străină și-a majorat capitalul cu 18,2 euro, niciun alt județ din Regiunea Nord-Est nu a înregistrat majorări de capital în societățile cu participare străină.

Locul al IV-lea pe regiune a fost ocupat de Botoșani, în care trei firme au investit  117 euro, fiind pe locul 23 la nivel național, iar pe locul al V-lea în Regiunea Nord-Est și pe locul 34 în țară s-a situat județul Neamț, cu o investiție de 40,4 euro, provenită de la singura firmă cu participare străină la capital nou înmatriculată în septembrie. Pe ultimul loc pe regiune și pe locul 39 la nivel național s-a situat județul Vaslui, cu o investiție de 36,4 euro a unei noi societăți comerciale.

D-Toys și Hotel Mineral Borsec au plusat cu peste 1,52 milioane de euro

Datele ONRC arată că doar două (și cele mai mici) dintre județele Regiunii Centru de dezvoltare (formată din Harghita, Covasna, Alba, Brașov, Sibiu, Mureș) au depășit Regiunea Nord-Est la capitolul investiții străine.

Harghita și Covasna au adunat, în septembrie, investiții străine care au depășit cu mult sumele atrase în economie de cele șase județe din Moldova.

Vecinii din Harghita au înregistrat, în septembrie, investiții străine noi în valoare de 3.153 de euro, de la 6 firme nou înmatriculate, fiind pe locul 11 la nivel național.

Lovitura a fost dată de companiile străine care activează deja în cele două județe, care au făcut investiții masive în activitățile pe care le desfășoară.

În Covasna, investițiile străine s-au apropiat de 1 milion de euro (locul 7 în țară), bani care au provenit de la compania D-Toys SA din Sfântu Gheorghe, ce fabrică jocuri și jucării, investitorul majoritar fiind din Olanda.

A doua investiție străină însemnată a fost înregistrată în Harghita, mai precis în Ditrău, unde compania Hotel Mineral Borsec, care se ocupă cu administrarea imobilelor, a plusat la capitalul social cu aproape 530.000 de euro (locul 9 la nivel național). În acest caz, investitorul majoritar provine din Ungaria.

Tot în Harghita, în septembrie, alte trei  firme străine au investiți în activitățile lor 50.600 de euro.

Sursa foto: forbes.ro

N.R.

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

1 comment

 1. FLORIN 9 noiembrie, 2021 at 12:26 Răspunde

  ”In zonele rurale nu s-au facut investitii din cauza lipsei infrastructurii”ne spuneau hotii din PNL si PSD la inaugurarea planului de mega hotie nationala PNDL3.

  Multumita lui Arsene care a terminat marele plan cincinal de asfaltat in sate si comune parasite,sa vedeti ce ingramadeala va fi la investitii in Neamt.

  Pai credeti cumva ca aceste asfaltari s-au facut pentru a sifona banii de la buget?

  NU,bineinteles,Arsene a pregatit Judetul pentru marile investitii care vor veni si care erau blocate de lipsa asfaltului si a canalizarii in satele si comunele parasite din Neamt.

  Acum nu ne mai ramane decat sa asteptam investitori ca au tot ce le trebuie in Neamt.

  Ca vor veni la Pastele Cailor,asta-i alta discutie.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.